Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sporo, ali sigurno

Autor: Andrija Prović

21.10.2012. 22:00
Sporo, ali sigurno

Foto: Vedran SITNICA



Na novo prvoligaško slavlje, treće uzastopno, odbojkašima Zadra trebalo je kudikamo više truda i više vremena nego u prva dva kola. Razlog leži u činjenici da je s druge strane mreže prekjučer stajao vrlo dobri Zagreb koji je domaćine prisilio da konačnu odluku potraže tek u petom setu, odnosno podatak da su “plavi” izblijedjeli u završnicama prve i treće dionice. Ipak, i to im je bilo dovoljno za ostanak u vrhu skupine II – za početak sezone kakvom su se nadali i kojeg vjerojatno ne treba secirati nožem kritike.
Da će se raditi o neizvjesnom meču dao je naslutiti već prvi set. Bolje su ga ostvarili gosti, na čijem kontu je bilo plus četiri (4:8). Sam rezultat nije bio razlog za uzbunu, no učinkovit blok Zagrepčana i letargija igrača u plavom Marinu Masniću bili su signal za prvi “time -out”. Proći će još nekoliko minuta dok Zadrani ne uspostave ravnotežu, a ona se dogodila nakon odličnih reakcija Frlete i Šestana na mreži. Od rezultata 11:11 publika je sve češće pozdravljala poteze svojih miljenika, što je ujedno bila najava da će Zadar unatoč sporom startu prvu dionicu privesti u svoju korist. Takav rasplet sugerirao je i semafor pokazujući 23:19 za domaćine, no uslijedila su četiri uzastopna poena Zagreba za novo izjednačenje a zatim i još jedan preokret. Zahvaljujući napadačkom učinku Bogdanovića i boljem prijemu Zagreb je stigao do prvog seta (26:28).
Sličan scenarij odvijao se i do polovine drugog seta; Zadar je lovio dva ili tri poena sve dok preko Šestana nije uspio izjednačiti na 12:12. Isti je igrač domaćinima omogućio da preuzmu inicijativu, a kada su mu se priključili Surać, Viduka i Grubišić izjednačenje je bilo na pomolu. Sada Zadar nije posrnuo, već je čvrstim blokom te dobro organiziranim napadima za Šestana uspješno dovršio započeto.
Nakon 25:21 na Višnjiku se lakše disalo, ali ne zadugo. Oscilacijama skloni Zadar nije znao reagirati na prva četiri servisa Bogdanovića u trećoj dionici, pa je tako iznova bio prisiljen loviti zaostatak. Zaprijetili su Zadrani povratkom (13:15), no gosti su na svaki dobar potez Zadrana odgovarali dvostruko. Kola su krenula nizbrdo, a da ne bi završila u ponoru i bez dragocjenog tereta pobrinuo se Masnić posegavši za novim taktičkim rješenjem.
– Nakon izgubljenog trećeg seta vidjeli smo da nemamo bloka u zoni dva, ali i da nemamo napada iz iste zone. To nam je bio veliki problem te sam odlučio pojačati zonu dva, dok je Radošević u zoni četiri odradio dosta dobar posao na prijemu. To je podiglo cijelu momčad i usmjerilo utakmicu prema željenom cilju – kazao je trener Zadra.
Novi pristup ubrzo je donio i novi odnos snaga na parketu: Zadar je od početka četvrtog seta nametnuo svoj ritam, ne dopuštajući igračima u bijelom da povežu akcije kojima bi ugrozili vodstvo od najčešće četiri ili pet poena. Šestan je bio prvo ime, sjajno ga je pratio kapetan Surać te je domaćin u dvoboju trećeg kola osvojio minimalno bod. Ali domaćin je htio više, a da to može ostvariti potvrdio je u najuvjerljivijem posljednjem činu. Furiozni početak priskrbio mu je visokih 8:1, poslužila ga je sreća, dodatno pogurala dekoncentracija Zagrepčana pa je i konačan ishod bio jasan.
– Bilo je teško. Cijeli sam tjedan ponavljao da je Zagreb opasan suparnik. Mi smo u utakmicu ušli kao da će pobjeda doći sama od sebe, radili smo dosta tehničkih grešaka, no najvažnije je da smo se uspjeli vratiti i upisati novu pobjedu. Nadam se da ćemo uspješan niz nastaviti i u sljedećem kolu protiv Splita – podvukao je Marin Masnić.


ZADAR – ZAGREB 3:2


(26:28, 25:21, 19:25, 25:21, 15:6)
ZADAR – Dvorana 1 ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Igor Kranjc (Karlovac) i Toni Ivković (Split).
ZADAR: Burčul, Viduka, Frleta, Surać, Karamarko, Radošević, Kvartuč, Grubišić, Šestan, Buterin, Belić, Žorić. Trener: Marin Masnić.
ZAGREB: Bogdanović, Šimunić, Vujović, Ivančić, F. Bičvić, Glavica, Mišin, Zelenika, Teppert, M. Bičvić. Trener: Tomislav Mišin.