BBS je neslužbeni kongres nautičkog turizma u Hrvatskoj (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Sajam je u društvu predsjednika Uprave Ilirije Gorana Ražnjevića, saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović i pomoćnika MPPI Igora Butorca razgledao ministar Darko Lorencin

Hrvatska je danas u svjetskim okvirima, a posebice na  Mediteranu jedna od vodećih nautičkih destinacija, a na nama je da taj  interes zadržimo i u nadolazećim godina te da ujedno unaprijedimo turistički proizvod u sadržaju i kvaliteti. Da je naša zemlja svake godine sve  češće odredište zaljubljenika u more i brodove iz cijeloga svijeta, potvrđuju i statistički podaci, rekao je ministar turizma Darko Lorencin  jučer na prvom danu 17. Biograd Boat Showa u Biogradu na Moru.

Nautički sajam Biograd Boat Show, jedan od najznačajnijih nautičkih  sajmova u ovom dijelu Europe, ove se godine održava od 22. do 26. listopada, već tradicionalno u marini Kornati, jednoj od tri najveće marine  na Jadranu. Predsjednik uprave Ilirije d.o.o., organizatora sajma, Goran  Ražnjević podigao je letvicu označivši BBS ne samo izložbom plovila,  nego i kongresom nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Ministar Lorencin u Biograd je stigao sa znatnim zakašnjenjem na samu svečanost otvaranja zbog bure koja je jučer rashladila i osunčanu  marinu "Kornati" te nije dala Lorencinu kroz tunel sv. Rok, stoga je  Biograd Boat Show umjesto njega otvorio Igor Butorac, pomoćnik ministra  pomorstva, prometa i infrastrukture. Među uzvanicima na ceremoniji  svečanog otvaranja prisustvovali su i potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher i veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Susan Cox.

300 izloženih plovila

- S pet izlagača 2008. i jednim brodom, mi smo danas narasli na preko  300 izloženih plovila. Uspjeli smo održati kontinuitet jer se nismo prestajali plašiti nakon čega bismo uvijek pobijedili strah. BBS je postao  održiv jer ga organizira Ilirija kao ogroman sustav koji zaokružuje turističku ponudu. To je urodilo time da su sajamski kapaciteti bili puni mjesec dana prije otvaranja BBS-a, rekao je  predsjednik Uprave Ilirije Goran  Ražnjević.

Svi u Iliriji očekuju da će ovogodišnji BBS premašiti rekorde u posjećenosti. Svojom dugoročnom strategijom poslovnog razvoja Ilirija d.d.  ima za cilj stvoriti međunarodno konkurentno Društvo, osigurati gradu  Biogradu 1,5 milijuna noćenja godišnje, od čega 750.000 u vlastitim objektima uz poštivanje ekoloških standarda i dugoročno održivu valorizaciju vlastitog turističkog potencijala.

Viđenim na sajmu bio je zadovoljan i ministar turizma Darko Lorencin koji je upravo nautiku najavio kao jednu od važnih strateških grana  hrvatskog turizma u budućem razdoblju.

- Nautički turizam u Hrvatskoj ima sve veći značaj, a posebno nas veseli što se BBS održava već tradicionalno. Veseli nas što je svake godine  sve veći i sve jači. Hrvatska je prepoznata jer ima 1.200 otoka koji pružaju  mirno, ali za nautičare zanimljivo more. Nautičari ovdje imaju čitav niz  uvala i otoka koje mogu posjetiti. Nautika vrlo jasno podržava i gastronomiju, jer su nautičari poznati potrošači. Nautika ostvaruje 3-4 posto  fizičkih dolazaka, ali i 11 posto prihoda od turizma, rekao je ministar Lorencin  te nadodao kako i manifestacije poput ove pridonose produljenju  sezone i promociji Hrvatske kao poželjne nautičke destinacije.

Četrnaest premijera

Nešto detaljnije o ovogodišnjem BBS-u govorio je njegov direktor Milan Šangulin. Podsjetio je da je prošlogodišnji BBS privukao 276 izlagača,  a ove godine na sajmu je 305 izlagača s preko 300 plovila.

- Zbog toga smo izgradili novi ponton u sjevernoj marini. Također smo  proširili i halu C. Bit će prikazani višetrupci koji su ovogodišnji hit u čarter ponudi. Tako smo ove godine privukli više od 30 vodećih tvrtki u yacht charteru, rekao je Šangulin, dodajući da će premijerno biti prikazano  14 brodova.

Među novitetima ove godine je i 15 metara duga Saba 50, katamaran  sa šest kabina i isto toliko kupatila. Tjedni najam ovog plovila iznosi  14.000 eura. Također je u marini "Kornati" privezan i 600.000 eura vrijedan Fauntaineov Pajot.

Nagrađeni najbolji

Na ceremoniji svečanog otvaranja dodijeljena su posebna priznanja u devetnaestoj po redu akciji "Turistički cvijet-Kvaliteta za Hrvatsku", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, charter kompanijama, malim, srednjim i velikim marinama i posebno priznanje za doprinos razvoju nautičkog turizma.

Nagrade su dodijelili predsjednik gospodarskog vijeća HGK Zadar Dario Jurin,  župan Zadarske županije Stipe Zrilić i potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, a među nagrađenima je i nekoliko iz Zadarske županije.

 Najbolja čarter agencija je Angelina Tours iz Biograda na Moru. U konkurenciji  malih marina, 1. mjesto osvojila je Olive Island Marina Sutomišćica. Najbolja velika marina je D-Marin Marina Dalmacija Sukošan - Bibinje, a Marini Kornati, Biograd dodijeljeno je priznanje u kategoriji Velika marina godine koju je preuzeo predsjednik uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno