Kakva je komunikacija između invalidnih osoba i poslodavaca?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

U sklopu projekta "Hear me out - podizanja svijesti i stvaranja mogućnosti za zapošljavanje osoba s oštećenim sluhom" u utorak se održao okrugli stol na temu "Prava osoba s oštećenjem sluha". Ovaj je projekt rezultat uspješne suradnje projektnih partnera Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE kao nositelja projekta, Zadarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Udruge osoba oštećena sluha Zadar i suradnika na projektu Volonterskog centra Zadar i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Zadar.

Miki Savić, tajnik Udruge osoba oštećena sluha Zadarske županije, izjavio je kako mu je drago što se jedan ovakav projket po prvi put pokreće u Zadru.

- Na okruglom je stolu bilo riječi o zapošljavanju osoba oštećena sluha, zakonskim odredbama koje imaju poslodavci, a ujedno je ovo predavanje bilo promotivnog karaktera za našu udrugu, rekao je Savić.

Ana Dušević, savjetnica za pripremu EU projekta iz ZADRA NOVE, pojasnila je svrhu provođenja projekta.

- Projekt je za cilj imao okupljanje osoba oštećena sluha, njihovih obitelji i poslodavaca. Naglasak je bio na komunikacija između invalidnih osoba i poslodavaca kako bi se povećao interes za zapošljavanje osoba oštećenog sluha, obrazložila je Dušević.

Osvrnula se na zakonske regulative po kojima bi svaki poslodavac na zaposlenih 20 osoba trebao imati zaposlenu jednu osobu sa invaliditetom. Na okruglom stolu moglo se čuti i o pravima osoba sa invaliditetom, uglavnom osoba oštećena sluha, njihovom obrazovanju i zapošljavanju o čemu su govorile Višnja Perin i Ana Trošelj iz zadarskog Zavoda za zapošljavanje.

Okruglom je stolu nazočilo 11 poslodavaca kojima je ovo prilika da se dodatno upoznaju sa mjerama koje se nude pri zapošljavanju osoba sa inavliditetom.

- Pojedini poslodavci nisu dovoljno upućeni ili zbog neznanja na kojim bi poslovima mogle raditi osobe sa invaliditetom izbjegavaju njihovo zapošljavanje. Jednostavnije im je ne zaposliti ih, dodala je Dušević.

Povratne informacije su pozitivne, korisnici su zadovoljni jer se o njihovim problemima javno govori i nude se rješenja.

Poslodavci su također zadovoljni zbog raznih sustavnih potpora koje  im se nude.

Provedba projekta "Hear me out" traje 16 mjeseci, a u narednom periodu suradnja osoba oštećenog sluha i poslodavaca će postati intezivna i to kroz brojne radionice, individualna savjetovanja i edukacije.

- Cilj nam je bio djelovati na postojeće korisnike i ohrabriti potencijalne kako bi se uključili u tržište rada, navodi Dušević.

Problem zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je velik, te se poslodavcima nude razne potpore ukoliko zaposle osobe sa invaliditetom u čemu im pomaže Zavod za zapošljavanje. No, osim nedovoljnog zapošljavanja, još uvijek su prisutne i predrasude koje bi se trebale odbaciti jer upravo se ove osobe pokažu kao kvalitetni radnici.

U zadarskom Zavodu za zapošljavanje ipak su zadovoljni zapošljavanjem osoba sa invaliditetom jer bilježe porast zapošljavanja, no unatoč tome pred svim dionicima društva još je dalek put do ostvarenja cilja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno