Potraga za ljepotama skromnih kraških rijeka

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Autori izložbe postali su dijelom povijesti Karina Gornjeg

Veliki i značajan kulturni događaj održao se u Karinu Gornjem, mjestu na obali Karinskog mora u sastavu Grada Obrovca. U utorak navečer u prostoru mjesnog odbora je otvorena Prva izložba fotografija, 64 digitalnih fotografija u koloru članova Foto-kino-video sekcije koja pod vodstvom Marija Vukelića djeluje u sastavu ovdašnjeg KUD-a Ruža Hrvatska.

Izložbu je pred 30-ak nazočnih, a među njima su bili obrovačka vijećnica Đurđica Roupec i predsjednik MO Karin Gornji Franjo Kraljević, prigodnim slovom otvorila voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Obrovca Vesna Karamarko.

Četiri teme

- Izložba predstavlja rad u protekloj godini, radove koji su nastali u sklopu tečaja i radionica u prirodi učenika Osnovne škole Obrovac iz Karina Gornjeg, od 3. do 7. razreda, pod vodstvom Marija Vukelića, kazala je Nada Mihić, predsjednica KUD-a Ruža Hrvatska.

Održane su četiri tematske radionice: Rijeka Bijela, Rijeka Karišnica, Karinsko more i Novigrad. Na zajedničkoj izložbi ima podjednaki rad svih polaznika i to: Ivana Ilića, Tatijane Kaleta, Tine Grgurić, Sare Križe, Damirele Šajnović, Helene Ilišević, Magdalene Lovrić i Marija Vukelića te gostiju Ive Rožić i Srećka Rožića. 

- Radionice su imale za cilj steći znanje o formalnoj fotografskoj retorici te upoznati bolje svoj zavičaj i njegove prirodne i kulturne znamenitosti, poručila je Mihić.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Obrovca u suradnji s Foto-kino-video klubom Zadar.

- KUD Ruža Hrvatska je rijedak primjer ako ne i jedini u Lijepoj našoj, koji u svom sastavu uključuje i dimenziju fotografije, poglavito mladih članova, rekao je Petar Sikirić, predsjednik FKVK Zadar pohvalivši pritom ozbiljan i odgovoran rad voditelja sekcije Vukelića i hvalevrijednu suradnju prve karinske folklorašice Mihić.

Govoreći o umjetničkoj dimenziji izloženih fotografija, kaže, ovog trenutka ne bi imalo velike težine.

- Međutim, ne može se zaobići istina da djeca izlagači, ne nose u sebi jače izražen dar za uočavanje detalja i slaganja elemenata kompozicije više nego mnogi njihovi vršnjaci, što će im u budućem radu s fotoaparatom biti od velike pomoći i ohrabrenja, naglasio je Sikirić.

Pritom nije zaobišao Hrvatski foto savez koje je za svoj rad dobilo priznanje Vijeća Europe, odajući priznanje Zlati Medak, voditeljici programa za mlade, te tajniku Predragu Bosnaru. 

Ljepota prirode i baštine

- Već na prvi pogled vidljivo je da su svjetlost i boja najjači gradivni elementi njihovih kompozicija, riječi su recenzije Natali Miletić, profesorice u Gimnaziji Jurja Barakovića Zadar, koju je tečno čitala Jelica Ilić, studentica Sveučilišta u Zadru.

Koristeći široki i položen format bilježe prirodu, mladi polaznici radionice prepoznaju ono iskonsko, izvorno i elementarno u njoj.

- Tragaju za ljepotama skromnih kraških rijeka, fascinirani su ostacima pučke graditeljske baštine izrasle iz kamena koji ih okružuje, reći će Miletić.

I ova izložba ukazuje na izniman značaj i potrebu njegovanja i razvijanja vizualnog izražavanja u suvremenom svijetu u kojemu dominira vizualna poruka, a gdje prepoznavanje, razumijevanje i iščitavanje slike i njenog značenja predstavlja obrazovni standard.

- Neupitna je važnost i potreba za likovnim izražavanjem učenika u njihovom cjelovitom formiranju, zaključila je prof. Miletić.

Izložba se u prostoru MO Karin Gornji, nasuprot škole, može pogledati do 30. listopada, radnim danom od 17 do 18 sati.

- Ovog petka u šklskoj knjižnicu Obrovcu otvaramo izložbu fotografija pod nazivom Novigrad, dok ovu izložbu iz Karina Gornjem početkom idućeg mjeseca selimo u Foto-kino-video klub Zadar, najavio je Mario Vukelić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno