Prvi zamijenjeni ferali na Mulu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Javna rasvjeta u Kalima

Počela je realizacija projekta Općine Kali kojeg sufinancira  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - "Rekonstrukcija javne  rasvjete Općine Kali primjenom mjera energetski učinkovite i ekološke  javne rasvjete".

- U Kalima je od utorka, 20. listopada, počela rekonstrukcija javne rasvjete ugradnjom novih LED svjetiljki. U idućih mjesec dana planira se  zamijeniti svih 475 postojećih, uličnih i cestovnih svjetiljki, a umjesto  njih postaviti energetski učinkovitu LED rasvjetu.

Uštede do 80 posto

Općina Kali bi sa novom učinkovitom rasvjetom trebala ostvariti znatne uštede u računima za potrošnju struje za javnu rasvjetu i to do 70-80  posto. Osim što su puno efikasnije, LED svjetiljke su i daleko dugotrajnije, pa tako dolaze s garancijom od čak 5 godina.

Projekt rekonstrukcije javne rasvjete je „težak" ukupno 1,5 milijuna  kuna, od čega 60 posto ili 940 tisuća kuna daje Fond za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost.

Preostali iznos od 40 posto ili oko 600 tisuća kuna Općina bi trebala  pokriti kroz narednih šest godina i to upravo kroz uštede koje će se ostvarivati u potrošnji električne struje. Pošto je planirano da će se kompletna mjesna rasvjeta zamijeniti do kraja 11. mjeseca, prvi efekti trebali  bi se osjetiti već od kraja ove godine.

Posao rekonstrukcije rasvjete u Općini Kali dobila je firma Veritas Esco  d.o.o. iz Splita, a radove na terenu počeo je izvoditi njihov odabrani kooperant - elektroinstalacijski obrt Dragan Vidov iz Kali.

475 starih svjetiljki

Zamjena je započela od predjela Mula gdje su među prvima zamijenjeni dekorativni ferali, a zamijenjeni su LED dekorativnim svjetiljkama donekle sličnim starima. Mijenjat će se cijeli blok svjetiljke sa  kućištem, dok rasvjetni stup ostaje postojeći - metalni ili drveni.

Osim dekorativne LED rasvjete - ferala, na većem dijelu Kali postavit  će se običniji model cestovne-ulične LED svjetiljke. U Kalima je trenutno  475 starih svjetiljki, od čega 105 rezidencijalnih, a 370 cestovnih ili  uličnih.

Kako će se mještanima svidjeti nova energetski učinkovita LED rasvjeta i hoće li uštede stvarno biti 70 do 80 posto, saznat ćemo u narednim,  zimskim mjesecima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno