Župan i Jurjević nisu krivi za zloupotrenu položaja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ante zupan
Sebastian GOVORČIN
Gradonačelnik Ante Župan ponovno je inicirao raspravu o kupovini automobila, za sve okrivivši - medije

Trinaesta sjednica Gradskog vijeća Obrovca počela je  jučer čitanjem mišljenja Odbora za suzbijanje korupcije. Odbor je potvrdio nalaze pravosuđa da gradonačelnik Obrovca Ante Župan i tajnik  Grada Obrovca Slobodan Jurjević nisu krivi za prijavljeno kazneno djelo  zloupotrebe položaja. Sve to vezano je za kaznenu prijavu koju je obrovačka oporba odaslala Državnom odvjetništvu u svezi kupoprodaje zemljišta u industrijskoj zoni Zaton. Državno odvjetništvo je odbacilo kaznene prijave za posao koji se dogodio još 2007. Gradsko vijeće je usvojilo  prijedlog gradonačelnika Ante Župana da se u dnevni red uvrsti i odluka  GV Obrovca o ukidanju prijašnje odluke o nabavci novog gradskog vozila.

- Odluku o odustajanju od nabavke donijeli smo još 11. kolovoza ove  godine, a 15. kolovoza je krenula medijska hajka koja nije uvažila da smo  mi od kupovanja novog vozila odustali još prije nego se digla prašina.  Razlog je bila previsoka cijena koju je ponudio jedini sudionik natječaja,  Škoda. No elektronski mediji, unatoč proslijeđenoj odluci, digli su hajku  na Grad Obrovac, rekao je gradonačelnik Ante Župan.

Nakon "medijske hajke" vijeće poništilo vlastitu odluku

Nešto kasnije, GV Obrovca je i poništilo vlastitu odluku o nabavci novog vozila za Grad.

Plavljenje Žegarskog i drugih polja bila je jedan od glavnih tema aktualnog sata. Odgovarajući vijećniku Dušanu Zeliću iz SSDS-a gradonačelnik Župan je rekao kako je ostao manji dio radova na uređenju sustava protiv poplave. No ostao je manji dio, kao posljedica tehničkih nedoumica. Štoviše, u samom Obrovcu, ostalo je za riješiti onaj dio koji nije  toliko agresivan.

- Više godina radimo na obalnom zidu gdje se paralelno rješava kanalizacija i javna rasvjeta. S desne strane mosta ostat će samo manji broj  kuća koje će biti ugrožene, rekao je Ante Župan, naglašavajući da se spriječilo daljnje plavljenje dječjeg vrtića i knjižnice.

Nakon toga, Marko Klanac pitao je gdje se i na koje zgrade potrošilo  1.800.000 kuna za energetsku učinkovitost, na što je Župan pozvao Klanca da provjeri u gradskom računovodstvu. Župan je za početak sljedećeg  tjedna najavio početak radova na groblju u Karinu, dok bi se uskoro trebao završiti idejni projekt za pročišćivač otpadnih voda koji bi se trebao  smjestiti kod vatrogasnog doma.

Kad je na red ponovno došla prodaja zemljišta, Župan je rekao da Klanac i bivši vijećnici koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv njega i tajnika Jurjevića ponovno pogledaju u vlastitu dokumentaciju koju su odaslali Državno odvjetništvu. No Klanac se nije dao smesti te je rekao da je  Grad Obrovac prodao 1.042.000 metara četvornih svoga zemljišta, a da  na njemu nije niknuo nikakav objekat. Gradonačelnik Župan mu je odgovorio da je sve to najvjerojatnije posljedica recesije u graditeljstvu te je  pozvao Klanca da kaže tko je to kupio zemljište, a da nije platio.

Klanac i gradonačelnik ponovno su se susreli na točki dnevnog reda  koja se odnosila na izvješću o radu gradonačelnika Grada Obrovca za prvih šest mjeseci ove godine.

Klanac protiv Župana

- U ovom periodu smo nastavili projekt energetske obnove zgrada. Završena je obnova na 4 zgrade i pripremili smo još jednu zgradu za obnovu. U realizaciji je projekt nove katastarske izmjere i obnove zemljišnih  knjiga za naselje Obrovac, završeno je snimanje i čeka se početak izlaganja. Nastavili smo sa aktivnostima na izradi projektne dokumentacije za  izgradnju glavne prometnice kroz Karin i vodovoda u Kobljanima. Završena je dokumentacija za izgradnju groblja u Gornjem Karinu i uskoro  počinju radovi. Tamponirali smo oko 8 kilometara nerazvrstanih cesta.  Nastavljen je „Program pomoći u kući starijim osobama", u suradnji sa  nadležnim ministarstvom, u okviru kojeg se redovito pruža pomoć za  125 staračkih samačkih domaćinstava. Program sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih, Zadarska županija, Grad Obrovac i  Općina Jasenice. Nismo reducirali široku lepezu davanja tako da smo i u  ovom razdoblju davali pomoći za novorođenu djecu, pomoći za pokrivanje pogrebnih troškova i pomoći najugroženijim obiteljima. Programe i  rad Pučkog otvorenog učilišta i ostalih udruga u kulturi financirali smo  sa 313.000 kuna. Za predškolski odgoj djece i rad dječjeg Vrtića Obrovac  u ovom periodu izdvojili smo 520.000 kuna. Također smo donijeli odluku  da je dječji vrtić besplatan. Dajemo stipendije za sve redovite studente i  nagrade najboljim učenicima osnovne i srednje škole te sufinanciramo  programe vannastavnih aktivnosti osnovne i srednje škole. U sferi športa  sufinancirao se rad NK Zrmanja, Malonogometnog kluba Kruševo i  Taekwondo kluba Obrovac, pročitao je obrovački gradonačelnik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno