Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Kad tinjajući, kad plamteći, dočekali stotu”

22.10.2018. 12:00
“Kad tinjajući, kad plamteći, dočekali stotu”


Veloižani su ovoga vikenda uz bogati program proslavili 100. obljetnicu osnivanja Čitaonice. U subotu je tako održana svečana sjednica na kojoj je Čitaonica bila ispunjena mještanima i gostima, među kojima su bili i predstavnici Gradske knjižnice Zadar – ravnateljica Doroteja Kamber Kontić te Mladen Masar. Došli su i brojni gosti iz Malog Iža te s Rave. Proslavu je začinio KUD Sloga kratkim glumačkim skečem, te veloiška klapa Slanac, a proslava se nastavila u večernjim satima uz nastup zadarske klape Munita. I njih je dočekala puna Čitaonica te su mještani cijelo vrijeme pjevali uz klapu i uživali u dalmatinskoj pjesmi.
– Važno je istaknuti kako su u ovih dugih 100 godina neke djelatnosti bile zabranjivane, neke su se promjenom života mijenjale i gasile, ali uvijek je postojala neka iskra koja je živjela i tinjala u ovom zdanju i uvijek je postojao neki vjetar koji nije dao da se iskra ugasi. Tako smo kroz generacije, kad tinjajući, kad plamteći, dočekali stotu. Ovako visoke obljetnice prigoda su za slavlje i čestitke, rekla je Ana Trninić, iška pjesnikinja i pokretačica kulturnih događanja u Velom Ižu. Uz nju okupljene je pozdravio i Milivoj Škorlić, predsjednik KUD-a Sloga.
Vinka Perković, aktivna članica KUD-a govorila je o bogatoj prošlosti Čitaonice koja je nastala i podignuta zahvaljujući velikoj volji i marljivosti samih mještana, ali i brojne iseljene zajednice koji su zajedničkim snagama podignuli Dom kulture, što je bila prva narodna čitaonica na zadarskim otocima.
– Čitaonica je, nakon što je otvorena, bila seosko vlasništvo. Biti članom čitaonice bila je čast i tada je nastupilo razdoblje procvata – rade čitaonica, knjižnica, održavaju se predavanja, tu su igraonice šaha i domina, rade razne kulturne sekcije, sluša se radio, gledaju se predstave. Postaje središte okupljanja i djelovanja iške mladeži, ali i središte okupljanja i dogovora oko brojnih inicijativa za razvoj, rekla je Vinka Perković. U povijesnom pregledu istaknula je kako je 80-ih godina prošloga stoljeća prestala djelatnost KUD-a te je Čitaonica postala napuštena, devastirana i počela je propadati. Ipak, 2000. godine skupina entuzijasta okupljena u Udruzi Ižana i prijetelja počela je s inicijatovim za obnovu Čitaonice.
– Obnova traje već 18 godina sa sredstvima koja pristižu na kapaljku, a i radovi se odvijaju na kapaljku. Ipak, svake se godine napravi nešto. Radovi se izvode prema propisima za radove na spomenicima kulture, ali ostalo je još uvijek dosta za obaviti. U tekućoj obnovi nije sudjelovao Grad Zadar kao tadašnji vlasnik zgrade, a ni MO Veli Iž, kao predstavnik vlasti i korisnika. Grad Zadar plaća potrošnju struje, a drugih oblika upravljanja nema, rekla je Vinka Perković istaknuvši kako čišćenje organizira KUD Sloga, kao volonterski rad žitelja.
Istaknula je kako je Ministarstvo kulture, koje je do sada financiralo obnovu, to više ne može te su ih uputili na pribavljanje novca iz EU fondova.
– Sada bi KUD Sloga trebao s dokumentacijom i projektima namjene biti partner gradskim uredima za povlačenje sredstava iz EU fondova. Međutim, članstvo KUD-a se svelo na nekolicinu entuzijasta već poodmakle životne dobi i teško da se mogu nositi s pribavljanjem dokumentacije za fondove, ali i organizacijom kulturnih događanja. Zato danas palimo crveno alarmno svjetlo kako bismo pozvali sve na zajedništvo kako bi Čitaonica nastavila s radom. Moram istaknuti kako gradskim uredima Čitaonica nije isto što i nama, te bez nas samih teško da će se išta napraviti, rekla je Perković.
– Mladosti nema, a di nema mladosti nema ni života, rekla je gospođa Mirjana koja je došla sudjelovati u svečanoj proslavi.
Brojni Ižani posjetili su Čitaonicu, a među njima je bila je gospođa Kate.
– Kad sam bila mlada, Čitaonica je služila za sve društvene događaje u selu – za ples, za maškarski ples, nastupe zborova, djelovala je i za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije rata, pogotovo tada kada su se organizirale zabave, predstave i veliko veselje. Sada su samo ostali stari, a mladi to ne cijene, rekla nam je gospođa Kate.
Maja Marjan, među mlađim je stanovništvom Veloga Iža, a ujedno je i članica amaterske kazališne skupine te je jedna od ljudi koji su na pozornici Čitaonice dobili priliku pokazati talent. Sudjelovala je u brojnim predstavama i nastupima KUD-a Sloga.
– Kad sam bila mlađa u Čitaonici se svašta događalo i maškarski ples, lutrije, svašta, a onda je došao period kad je bila devastirana, kao deponija. Svatko je mogao ući u nju, vrata su bila razbijena, dvije manje prostorije su bile pune smeća i sada su je konačno opet uredili. Imamo malo prekrasno kazalište na otoku, jedino uz hvarsko i ne bih htjela da propadne i postane restoran, rekla je Maja Marjan. Istaknula je kako na Ižu ima mlađe populacije koja bi mogla pomoći, ali kaže, nije svatko za pozornicu i javni nastup.
Na svečanost su pristigli i predstavnici Gradske knjižnice, a iako se radi o velikom i važnom događaju na jednom zadarskom otoku, koji je u biti i Mjesni odbor Zadra, nitko iz Grada nije došao na svečanost.
– Razgovori oko uređenja Čitaonice na Ižu počeli su prije nekog vremena, a u sklopu nje je planiran jedan od oblika knjižnične mreže koji bi bio u sastavu Gradske knjižnice. Mogli bismo organizirati neki vid u obliku stacionara u kojem bi radili volonteri i vjerujem da ćemo prema tom modelu moći organizirati knjižnicu, rekla je Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.