Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Može li moj suprug očekivati pošteno suđenje, kad su policajci već nagrađeni za njegovo uhićenje?!

22.10.2018. 07:46
Može li moj suprug očekivati pošteno suđenje, kad su policajci već nagrađeni za njegovo uhićenje?!


Želim da se čuje i druga strana priče, ona moje obitelji i mog supruga, koji je od 3. srpnja u istražnom zatvoru zbog sumnje da je u dva navrata naručio bombaške napade na sjedište zadarske policije. Želim postaviti pitanje ministru, policiji, javnosti, može li netko očekivati pošteno i nepristrano suđenje kad policajci, njih 11, primaju zahvalnicu MUP-a i darove od župana Božidara Longina upravo za slučaj u kojem je jedan od troje optuženih, a da mu suđenje još nije niti započelo?, pita Mirjana, supruga Nina Grdovića, koji je optužen da je u dva navrata potaknuo Sinišu Glavića da baci dvije bombe u dvorište zadarske policije na Voštarnici koncem prošle i u travnju ove godine.
Ova Zadranka ističe kako je prvu objavu u medijima, pa tako i u Zadarskom listu, nekako prešutjela i pretrpjela, no da joj se prelila čaša kad je jedanaestoricu policajaca nagrađenih Zahvalnicom MUP-a »za iznimnu hrabrost, požrtvovnost i profesionalnost tijekom kriminalističkog istraživanja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, koje je proizvelo osobito pozitivan stav i povjerenje građana“ primio i darivao i zadarski župan Božidar Longin.
– Što možemo očekivati kad se te policajce već nagrađuje, a moj suprug truli u istražnom zatvoru, još nije izišao pred suca, još nije dobio priliku iznijeti svoju stranu priče, svoje dokaze… Kako će se braniti i ima li to uopće ikakvog smisla u ovakvim okolnostima?! Kakvu to poruku šalju ministar i zadarska policija?! Pa oni su njih očito već osudili!, ogorčeno nabraja Mirjana dodajući kako se građane stalno upozorava da ne izlaze u javnost prije nego započne sudski postupak jer je to miješanje i pritisak na raspravnog suca, a s druge strane to se, kaže, ne tumači tako kad su u pitanju oni koji bi trebali štititi zakone i Ustav RH i koji rade pod sloganom „sigurnost i povjerenje“. Mirjana ne negira da je njezin suprug imao problema s drogom ranije, niti da je zbog toga robijao, ali ističe kako je već godinama čist.
– Bili smo u situaciji da je on imao izbor – djeca i ja ili droga. Odabrao je obitelj. Uredili smo apartman i počeli se baviti turizmom i onda su jedan dan samo u našu kuću upali policajci. Nisam se uzrujala jer sam znala da moj suprug nema nikakve veze s drogom, ali kad sam čula da traže eksploziv ostala sam šokirana. Pretresli su cijelu kuću uz pomoć dresiranih pasa i nisu našli ništa, a onda se ispostavilo da su policajci naknadno pronašli dva komadića štapina u garaži i navodne tragove u spavaćoj sobi. Vještačenje je pokazalo, a to će se sve i vidjeti na sudu, da to što su našli nema veze s eksplozivnim napravama iz dvorišta policije. I u optužnici to piše, ali je mog supruga teretio Glavić koji je potom dva puta promijenio iskaz. Međutim, svi se drže onog prvog koji je dao u policijskim prostorijama, govori Mirjana dodajući kako postoji sasvim jednostavno objašnjenje za štapin u podrumu kuće, a to je, kaže, činjenica da je njezin sada pokojni brat, koji je bio dragovoljac Domovinskog rata, u podrumu držao mali arsenal, za njega trofeje iz rata. Kaže kako je čisteći podrum još 2014. godine ona sama na to naišla, a onda pozvala policiji i sve im to predala.
– Bilo je toga dosta. Evo potvrde o predaji tog oružja, govori nam pokazujući ovjeren pozamašan popis streljiva i oružja te dodaje kako ne zna otkud još ta dva komada štapina. Dodaje i kako je tijekom pretrage i općenito kriminalističkog istraživanja, počinjen cijeli niz propusta i nepravilnosti, no da će to ostaviti za sudski postupak u kojem su se, ističe, izuzela već dva suca. Napominje i da se protiv njezina supruga trenutačno vodi jedan kazneni postupak zbog zlouporabe opojnih doga pred zadarskim Općinskim sudom kako to policija i navodi, ali kao bitno ističe i činjenicu da je i u tom slučaju optužnica podignuta jer ga je ista osoba, Siniša Glavić, teretila.
– Zabrinuta sam i zbog toga što sam vlastitim očima vidjela kako se nekima, pa i za puno teža kaznena djela, u istražnom zatvoru odobravaju otvoreni posjeti, a mom suprugu nisu dozvolili niti za kćerin rođendan. A to je dijete je s posebnim potrebama i teže shvaća zašto tate nema nego zdrava djeca. Ipak, usprkos svemu ne želim gubiti vjeru u pravosuđe, niti unaprijed zaključivati da su svi suci podložni pritiscima i utjecaju policije, ali želim da moj suprug ima šansu za pošteno suđenje i šansu da se brani i dokazuje svoju nedužnost u ovom slučaju, u koju sam ja uvjerena, poručuje Mirjana te na kraju razgovora postavlja i pitanje hoće li, ukoliko njezin suprug uspije dokazati da nije kriv, ti policajci vratiti nagrade?