Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na Morskim orguljama promovirale zdrav način života

22.10.2018. 12:41


Kao što to godinama već tradicionalno čine, članice Udruge za osteoporozu Zadar danas  su na Narodnom trgu i Morskim orguljama prigodno obilježile Svjetski dan menopauze i osteoporoze. Zadarska Udruga za osteoporozu danas broji oko 150 članova, a osnovana je 2005. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti, podizanja razine javnozdravstvene svijesti političarima, zdravstvenim kreatorima i čelnicima o opasnostima zbog neliječenja osteoporoze koja ne pogađa samo pojedinca već i društvo u cjelini, kao i o nužnosti prevencije.
– Promoviramo zdravi način života, odnosno zdravu prehranu i tjelovježbu koju provodimo u prostorijama udruge u Maraska parku tri puta tjedno po jedan sat. Prvu pokaznu tjelovježbu povodom ovog dana napravili smo 2008. godine na Pozdravu Suncu, a kako je on zbog radova zagrađen, danas ćemo vježbati na Morskim ogruljama, rekla je Ljubica Škorlić, tajnica Udruge koja je  zajedno sa dvadesetak kolegica na promotivnom štandu bila na raspolaganju sugrađanima za sva pitanja o ovoj tihoj, ali progresivnoj bolesti kod koje bez prevencije dolazi do potpunog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva. S vremenom dolazi do značajnog smanjenja koštane mase i kostiju, a s prolaskom godina slika postaje sve lošija, a kosti krhkije i sklonije prijelomima.
Dr. med. Vlatka Sajić Sikirić, fizijatrica u OB Zadar i članica Upravnog odbora Udruge za osteoporozu upozorava kako se rizik od osteoporoze pojačava u vrijeme menopauze kod žena te da je idealno vrijeme za prvu kontrolu koštane gustoće, odnosno denzitometriju, pet godina prije ulaska u menopauzu koja se pojavljuje prosječno u dobi od 52 godine.