Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski lutkari iz Čakovca se vratili s tri nagrade

23.10.2018. 10:12


Objavljene su nagrade sa  21. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej. Susret se održavao u  Čakovcu od 15. do 19. listopada 2018.  a Kazalište lutaka Zadar  je sudjelovalo  s  dvije  predstave:  Nikomu pravo  i Kaštanka te su osvojili  čak tri nagrade.
Najbolja scenska glazba:
Mate Matišić za predstavu NIKOMU PRAVO, Kazalište lutaka Zadar
Najbolja glumačka ostvarenja:
Sara Lustig uloga KAŠTANKA predstava KAŠTANKA, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar 
Dominik Karakašić uloga Luka Aleksandri predstava KAŠTANKA, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
Službeno obrazloženje žirija:
Nagrada za scensku glazbu, Mate Matišić: Nikomu pravo, Kazalište lutaka Zadar
"Zanimljiva glazba s okusom tradicionalnog uspješno dočarava ali i proširuje predložak predstave, te se i tekstualno s njime stapa. Tako glazba kao nosač događanja preuzima važnu ulogu u ukupnosti predstave. Glazba je osmišljena na kvalitetan način, a izvedba uživo bi trebala tu kvalitetu dosljedno popratiti."
Nagrada za glumačko ostvarenje: Sara Lustig, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
"Animatorica Sara Lustig stopila se na zanimljiv način sa svojom lutkom Kaštanke: lutka kao prirodni produžetak glumičinog tijela a glumičino tijelo kao proširenje lutke. U tom sinaptičkom spoju kao da nastaju impulsi iz kojih se oba tijela – lutke i glumice – pokreću. Upravo ta mistična spona živog i neživog stvorila je dojam fluidnosti, beskrajne točnosti i ljepote. Besprijekorna animacija više je od dostupnog lutkarstva i na primjeru Kaštanke Sare Lustig imali smo jedinstvenu priliku ponovno promisliti animaciju i pomaknuti razumjevanje mogućeg korak dalje."
Nagrada za glumačko ostvarenje: Dominik Karakašić, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
"Karakašić je u Kaštanki odigrao lijepu i snažnu ulogu Luke Aleksanriča. Predstava kao cjelina gotovo da vapi za Karakašićem koji unosi i grubost i toplinu: Karakašić predstavu dovršava preuzimanjem završne scene u trenutku u kojem predstava kao cjelina skoro pa zaboravlja svoj početak. Karakašić predstavi daje ‘onu’ Rusiju na zanimljiv način koji je komisija odlučila nagraditi."