ARHEOLOGIJA U PODMORJU Otkriveni nalazi rijetkog srednjovjekovnog krovnog crijepa tegulae

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Istraživanje hrvatsko-poljskog arheološkog tima
Ovogodišnjim istraživanjima ponovno se želi aktualizirati ovaj arheološki izuzetno zanimljiv položaj, a značaj eventualnih novih otkrića iz starohrvatskog period predstavljao bi ogroman doprinos rasvjetljavanju tog najranijeg perioda hrvatske povijesti
Hrvatsko-poljski tim podvodnih arheologa istraživao je i na prostoru uz kanal koji vodi u ninsku lagunu

Od 14. do 18. listopada Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru proveo je u suradnji s poljskim kolegama sa Sveučilišta Nikola Kopernik iz Toruna podvodna arheološka istraživanja na prostoru Nina. Voditelj istraživanja bio je zadarski podvodni arheolog Roko Surić, dok je sedmero poljskih studenata vodio profesor dr.sc. Andrzej Pydyn. Poljaci su sa stručnjacima zadarskog centra imali priliku istraživati arheološki lokalitet koji je prije više od 50 godina otkrio pokojni prof.dr.sc. Zdenko Brusić, a iako je to bila velika želja pokojnog profesora, od vremena otkrića na njemu nisu provedena arheološka istraživanja.
Ovaj lokalitet nedaleko poluotoka Ždrijac krije zanimljive nalaze rijetkog srednjovjekovnog krovnog crijepa tegulae i imbreksa te brojnih korodiranih čavala, koji su na morsko dno mogli dospjeti kao teret broda, no više će se moći reći tek nakon višegodišnjih istraživanja koja se planiraju provesti na ovom lokalitetu. Hrvatsko-poljski tim podvodnih arheologa istraživao je i na prostoru uz kanal koji vodi u ninsku lagunu, na položaju Usta. Na navedenom položaju su 60-ih godina prošlog stoljeća pronađeni ostaci dvaju starohvatskih brodova kondura (Condura Croatica). Ovogodišnjim istraživanjima ponovno se želi aktualizirati ovaj arheološki izuzetno zanimljiv položaj, a značaj eventualnih novih otkrića iz starohrvatskog period predstavljao bi ogroman doprinos rasvjetljavanju tog najranijeg perioda hrvatske povijesti. (Roko SURIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)