Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DANI KRUHA I KRAVATE U pakoštanskoj školi 17 učenika manje nego lani, dogodine još toliko

22.10.2019. 08:51


Tradicija koja u Republici Hrvatskoj traje od 1992. godine se neumorno nastavlja. Učenici Osnovne škole Pakoštane, u sklopu manifestacije Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje, izložbom kruha i krušnih proizvoda, pjesmom i molitvom zahvalili su Bogu Wna plodovima zemlje, darovima i radostima koji su im kroz godinu darovani.
– Ove godine smo odlučili da uz Dane kruha obilježimo i Svjetski dan kravate koji se obilježava ovih dana. Naime, kravata je poznati dekorativni predmet i hrvatski simbol, ali i simbol Europe i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Budući da kravata nije samo ukras obilježavanjem Svjetskog dana kravate želimo učenike educirati, informirati i poticati njihovu aktivnost u promicanju održivog razvoja u školi, lokalnoj zajednici i šire, kazao je Andrija Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane.


Budimo jedni drugima dobri kao kruh
Nadasve veliku količinu maštovito pripremljenih krušnih proizvoda i drugih plodova zemlje blagoslovio je i predvodio molitvu župnik don Jerolim Lenkić koji je između ostalog poručio: » Budimo jedni drugima dobri kao kruh ».
– Pripremajući kruh i krušne proizvode vodimo računa modernom vremenu u kojemu živimo, ali istovremeno ne zaboravljamo na starinske, autohtone recepture, zanate i alate, koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci, jedna je od poruka ove manifestacije, poručio je Vanjak.
Ova fascinantna manifestacija vraćena je u dvorištu među borovima što je davalo veličanstvenu, spektakularnu sliku.
– Osnovna škola Pakoštane osim matične u Pakoštane ima i područne škole u Dragama, Vrani i Vrgadi. U Područnoj školi Drage također su učiteljice i vjeroučiteljica pripremile prigodan program i izložbu kruha, krušnih proizvoda i druge plodove zemlje, naglasio je Vanjak.


Dani kruha u Vrani i Vrgadi
Prigodni program u povodu Dana kruha, izložba kruha, krušnih proizvoda i drugih plodova zemlje u Područnoj školi Vrana, kaže Vanjak, održat će se u četvrtak, 24. listopada 2019., a u Područnoj školi Vrgada u ponedjeljak, 28. listopada 2019.
– Pakoška škola ima ukupno 363 učenika, u matičnoj je 217 učenika, u Vrani 49, Dragama 33 i u Vrgadi tri učenika, nabrojio je Vanjak.
Nažalost, svake godine broj učenika je sve manji. Naime, ni Pakoštane nije preskočila depopulizacija, tzv. bijela kuga, što je sigurno jedan od ključnih problema u društvu. Dok se 60-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj rađalo preko 70.000 djece, protekle godine se prema službenim podacima, rodilo 37.109 djece. Prirodni prirast bio je u 58 gradova i općina, a negativan u njih čak 493, među kojima i u općini Pakoštane.
– Protekle godine imali smo 380 učenika, a ove godine čak 17 manje ili 363. Brine trenutni podatak po kojem ćemo iduće školske godine imati otprilike još toliki broj učenika manje, istaknuo je Andrija Vanjak