DANI KRUHA I KRAVATE U pakoštanskoj školi 17 učenika manje nego lani, dogodine još toliko

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sjena depopulacije nad lijepom manifestacijom
Nažalost, ove godine broj učenika je manji, ni Pakoštane nije preskočila depopulizacija. Protekle godine imali smo 380 učenika, a ove godine čak 17 manje ili 363. Brine trenutni podatak po kojem ćemo iduće školske godine imati još otprilike toliki broj učenika manje, kazao je Andrija Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane
Velimir BRKIĆ
Pozdrav svima

Tradicija koja u Republici Hrvatskoj traje od 1992. godine se neumorno nastavlja. Učenici Osnovne škole Pakoštane, u sklopu manifestacije Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje, izložbom kruha i krušnih proizvoda, pjesmom i molitvom zahvalili su Bogu Wna plodovima zemlje, darovima i radostima koji su im kroz godinu darovani.
- Ove godine smo odlučili da uz Dane kruha obilježimo i Svjetski dan kravate koji se obilježava ovih dana. Naime, kravata je poznati dekorativni predmet i hrvatski simbol, ali i simbol Europe i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Budući da kravata nije samo ukras obilježavanjem Svjetskog dana kravate želimo učenike educirati, informirati i poticati njihovu aktivnost u promicanju održivog razvoja u školi, lokalnoj zajednici i šire, kazao je Andrija Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane.

Budimo jedni drugima dobri kao kruh

Nadasve veliku količinu maštovito pripremljenih krušnih proizvoda i drugih plodova zemlje blagoslovio je i predvodio molitvu župnik don Jerolim Lenkić koji je između ostalog poručio: » Budimo jedni drugima dobri kao kruh ».
- Pripremajući kruh i krušne proizvode vodimo računa modernom vremenu u kojemu živimo, ali istovremeno ne zaboravljamo na starinske, autohtone recepture, zanate i alate, koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci, jedna je od poruka ove manifestacije, poručio je Vanjak.
Ova fascinantna manifestacija vraćena je u dvorištu među borovima što je davalo veličanstvenu, spektakularnu sliku.
- Osnovna škola Pakoštane osim matične u Pakoštane ima i područne škole u Dragama, Vrani i Vrgadi. U Područnoj školi Drage također su učiteljice i vjeroučiteljica pripremile prigodan program i izložbu kruha, krušnih proizvoda i druge plodove zemlje, naglasio je Vanjak.

Dani kruha u Vrani i Vrgadi

Prigodni program u povodu Dana kruha, izložba kruha, krušnih proizvoda i drugih plodova zemlje u Područnoj školi Vrana, kaže Vanjak, održat će se u četvrtak, 24. listopada 2019., a u Područnoj školi Vrgada u ponedjeljak, 28. listopada 2019.
- Pakoška škola ima ukupno 363 učenika, u matičnoj je 217 učenika, u Vrani 49, Dragama 33 i u Vrgadi tri učenika, nabrojio je Vanjak.
Nažalost, svake godine broj učenika je sve manji. Naime, ni Pakoštane nije preskočila depopulizacija, tzv. bijela kuga, što je sigurno jedan od ključnih problema u društvu. Dok se 60-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj rađalo preko 70.000 djece, protekle godine se prema službenim podacima, rodilo 37.109 djece. Prirodni prirast bio je u 58 gradova i općina, a negativan u njih čak 493, među kojima i u općini Pakoštane.
- Protekle godine imali smo 380 učenika, a ove godine čak 17 manje ili 363. Brine trenutni podatak po kojem ćemo iduće školske godine imati otprilike još toliki broj učenika manje, istaknuo je Andrija Vanjak

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)