Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HT PREMIJER LIGA Nakon početnog grča sa 16 trica istorpedirana Dubrava

22.10.2019. 06:01


Gostovanje Dubrave Furnir na Višnjiku u sklopu 4. kola HT Premijer lige nije moglo doći u bolje vrijeme za zadarsku momčad izraubanu mnogim porazima u posljednje vrijeme u regionalnoj ligi kao i smjenom trenera Ante Nazora. Tako je sudbina htjela da barem za ovu utakmicu taj posao odradi njegov pomoćnik Franko Sterle koji je uspio iako se radilo o stvarnom slabašnom protivniku bitno popraviti raspoloženje i potpuno narušeno samopouzdanje u zadarskoj svlačionici. Trebala je jedna visoka pobjeda, pa makar i protiv momčadi koja će se grčevito boriti za opstanak u ligi, jer već za tri dana na Višnjik stiže Cibona koju će budući trener Zadra svakako morati dobiti ako se misli krenuti u spasonosni pohod ka ostanku u ABA ligi. Taj novoustoličeni trener trebao bi biti obznanjen danas, a bilo da se radi o Danijelu Jusupu, Teu Čizmiću koji je spominjan kao moguće ime ili o nekom trećem pred njim će biti iznimno težak zadatak.
Loš ulaz
Težina tog zadatka osjetila se i na samom startu utakmice s Dubravom. Memorija na nedavna blijeda izdanja iz ABA lige obnovljena je u tim trenucima od strane potpuno bezvoljnih igrača Zadra čemu je s negodovanjem svjedočilo nekih 500-njak gledatelja u Krešinom domu. Doduše gosti su na svježinu svoje prve petorke računali da mogu pružati barem u tom početnom dijelu utakmice nekakav otpor, a valjda su se i oni sami prepali na koji način se razvijala situacija na parketu u spomenutom razdoblju. Nisu mogli promašiti, posebno pod obručima spretni centar Kristijan Šutalo, a izvana Amerikanac Christopher Hortman te je prednost većim dijelom prve četvrtine bila na strani momčadi koju vodi bivši igrač Zadra, Darko Krunić. U tri navrata iznosila je ta prednost po pet poena (6:11, 11:16, 17:22), a najveća i osam viška (14:22) nakon koje je uz salve zvižduka s tribina Sterle bio primoran zvati svoju prvu minutu odmora. Imao je štošta reći svojim igračima koji nisu nimalo ulijevali nadu da će se uspjeti razbuditi, a osim Ivana Siriščevića koji je ubacio nekoliko trica svi ostali kao da ni nisu došli u dvoranu. Prva četvrtina je ipak zaključena s ‘tek’ tri minusa Zadra (24:27), ali i sa 27 primljenih poena što nimalo nije odavalo da se radi o nekakvom tzv. pozitivnom šoku koji je bio ciljan smjenom trenera Nazora. Publika je dobila još više razloga tražiti krivca u klupskoj upravi, a stanje uma kako na parketu tako i na tribinama naglo je popravljeno ulaskom Jure Planinića te posebice Karla Uljarevića koji je nakon prelaska Zadra u vodstvo (36:32) doslovno istorpedirao koš Dubrave s četiri trice u nizu i tako donio malo oduševljenja u Krešin dom. Konačno se Zadar iskobeljao iz grča, a Uljarević kao da je bacio rukavicu izazova svom kolegi Bryonu Allenu koji je do odlaska u svlačionice ubacio dvije dok je i Vuković dodao jednu tricu. Sveukupno domaći sastav je ubacio 13 trica iz 23 pokušaja u 20 minuta što je uz podosta anemičan pristup u gotovo pola tog vremena donijelo pozamašnih 17 poena viška (63:46) na stranu Zadrana.
Brala i Fantina u igri
Ipak kvaliteta abaligaša je morala isplivati iako nisu nimalo zaslužili na kraju poluvremena tako visoko vodstvo. Više su se svidjeli gosti iz Dubrave, ali za momčad regionalnog ranga trebalo je i bolje čuvati perimetar. Stoga je i pred početak nastavka bilo jasno da je jedina nepoznanica do kraja utakmice sama razlika na strani Zadra, a ona je već nakon uvodnih minuta treće dionice podignuta na 25 koševa (78:53). Razigrao se Vuković i pokazao zavidan repertoar zakucavanja, no raspoloženje je naglo pokvarila mini serija Dubrave 6:0 te bolna grimasa Stefana Fundića koji je šepajući izašao s parketa. Sterle je minutom odmora pokušao amortizirati Dubravin nalet i na teren poslao jednu čudnu petorku koju su činili Uljarević, Palokaj, Gilbert, Planinić i Farr. Nije djelovala pouzdano u prvih par napada, no donijela je na kraju ploda vrativši Zadar na 26 viška (87:61). Dovoljno da Tornado počasti dojučerašnjeg pomoćnika Ante Nazora s porukom: »Ljudi prolaze, a Sterle ostaje« koja je pomalo dočekana s podrugljivim osmjehom ostatka tribina, ali malo je poznato da je Sterle u svojoj trećoj utakmici koju je vodio u karijeri kao prvi trener Zadra dobio dvije, i to jednom 2016. kad je nakon otkaza uručenom Anti Matuloviću nadvisio Osijeka, pa izgubio u Draženovom domu od Cibone. S 26 plusa ušlo se u završnih 10 minuta (91:65), a jedino što je vrijedno spomena iz tog klasičnog odrađivanja posla do kraja jest ulazak u igru Marija Fantine i Duje Brale koji su dobili veliki pljesak domaće publike i s poenima potvrdili da bi trebali i više prilika dobijati u domaćem prvenstvu. Na kraju slika sa semafora u kojoj su svi igrači Zadra upisani u listu strijelaca djelovala je optimistično, a prednjačio je raspucani Karlo Uljarević koji je ubacio 20 poen uz čak pet trica od ukupno 16 cijele momčadi Zadra dok je Allen zabio 18. Vrijedi istaknuti i učinak Jure Planinića od 12 poena i 12 skokova dok je kod gostiju najviše ubacio Hortman i to 33 poena.
ZADAR 121
DUBRAVA 82
(24:27, 39:19, 28:19, 30:17)
ZADAR – Dvorana »Krešimir Ćosić«. Gledatelja: 500. Suci: Josip Jurčević, Leo Roglić i Roko Hordov.
ZADAR: Uljarević 20, Allen 18, Siriščević 9, Palokaj 8, Brala 5, Vuković 7, Junaković 11, Fantina 4, Farr 6, Fundić 10, Planinić 12, Gilbert 11. Trener: Franko Sterle.
DUBRAVA FURNIR: Proleta 1, Šarac 4, Cvitanović 4, Gulam 2, Vujić, Perić 2, Hortman 33, Jelenek 2, Majić 12, Smolić 1, Šutalo 21. Trener: Darko Krunić.
Šut za dva: Zadar 25-34 (74%); Dubrava F. 24-40 (45%).
Šut za tri: Zadar 16-32 (50%); Dubrava F. 7-29 (24%).
Slobodna bacanja: Zadar 23-28 (82%); Dubrava F. 13-17 (77%).
Skokovi: Zadar 39 (32+7); 26 (17+9).