INICIJATIVA Tko bi određivao što je to izvorno hrvatsko, zaslužno da nosi tri, četiri ili pet »kravata«?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarski ugostitelji skeptični prema novoj oznaci domaće kvalitete
Ključno pitanje je tko će određivati što je to izvorno hrvatsko. Kakva komisija i kakvi stručnjaci? Mi već imao slično ocjenjivanje i nagrađivanje čija su pravila odredili Ministarstvo turizma, Ceh ugostitelja i Obrtnička komora, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević
Vedran SITNICA/Zvonko KUCELIN/Hrvoje JELAVIĆ/PIXSELL
Koliko "kravata" bi dobio ovaj riblji obrok?

Lokali koji će na stol iznositi sto posto hrvatske namirnice dobivat će oznaku tri kravate. Oni koji će se pobrinuti da se u njihovim kuhinjama hrana sprema po domaće - četiri, a petu kravatu zaslužit će samo oni koji osmisle interijer inspiriran mikro lokacijom restorana. Tako glasi inicijativa Koordinacije ugostitelja iz Zagreba koja se trudi proširiti svoj utjecaj. Je li to pokušaj još jedne klasifikacije hrvatskih restorana ili samo stvaranje nekakve inačice Michelinovih zvjezdica upitali smo zadarske ugostitelje.

Već postoji ocjenjivanje i nagrađivanje

- Nekako mi ta udruga liči na onu sintagmu »parapostrojbe«. Šalu na stranu, ali mi već 24. i 25. studenog imamo u Solarisu Kongres hrvatskih ugostitelja. Na ovom kongresu te inicijative neće biti. Ključno pitanje je tko će određivati što je to izvorno hrvatsko. Kakva komisija i kakvi stručnjaci? Mi već imao slično ocjenjivanje i nagrađivanje čija su pravila odredili Ministarstvo turizma, Ceh ugostitelja i Obrtnička komora, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević dodajući da je pravi primjer takvog nagrađivanja restoran »Stari fijaker« u Zagrebu.

Veliko je pitanje što je to hrvatsko tradicionalno jelo

Njegov kolega i predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević dodaje kako je ključno pitanje:«Što je tu zapravo hrvatsko?«
- Ta inicijativa ima cijeli splet priče i velike tehničke probleme. I mi se u Zadru zalažemo za spregu proizvođača i ugostitelja, ali je veliko pitanje što je to hrvatsko tradicionalno jelo. Mi danas imamo klasifikaciju po objektima, npr. pizzeria, Mc Donalds, restorani brze hrane i sl. No, u Francuskoj npr. postoji klasifikacija da pojedini restoran nudi ribu iz francuskog, a ne marokanskog dijela Atlantika sl. Primjerice, naše jelo je sušena raža ili mol, ali pitam vas gdje to možete dobiti. Meni je npr. problem nabaviti svježu mentu za mojito, objašnjavao je Kovačević dodajući jednu zanimljivost.
Gastronomija je, kaže Kovačević, rođena tamo gdje su vladali kraljevi kao npr. u Francuskoj, Španjolskoj i sl. Stoga bi prije kravata - inicijative trebalo razmisliti o osnivanju gastronomskih restorana.

 

Protiv oporezivanja napojnice

Inicijativa Vlade je da se ovaj prihod kojeg radi svog dobrog rada, ostvaruju konobari ipak oporezuje kao dodatni prihod.
- Ako Vlada to učini, neka učini da se konobara, a ne vlasnika restorana oporezuje. To je konobarov, a ne vlasnikov prihod. Problem nastaje tijekom plaćanja karticom. Na našim POS aparatima i u ugostiteljskim programima, postoji stavka tip ili napojnica. Prilikom plaćanja karticom, često zadovoljni gosti zahtijevaju da se jedan dio s kartice naplati kao napojnica za konobare. Ako se novac želi dati u ruke, onda ne vidim smisla uvođenju poreza, rekao je Stipe Knežević.
Robert Kovačević je rekao da je napojnica, minimalno 10 posto računa, u Sjedinjenim Američkim Državama izdvojena od poreza. No to je zbog činjenice da tamo konobari imaj plaću 100 dolara te isključivo žive od napojnice. Ona se u nekim restoranima i automatski obračunava.
- Poznato je da viška novca ne smije biti u blagajni pa precizno treba deklarirati kako oporezovati napojnicu. No toga nigdje nema na svijetu jer se nagrada konobarima u većini država i restorana daje na ruku, rekao je Robert Kovačević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno