Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SVIJEST O BOLESTI Osteoporoza se može spriječiti pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću i izbjegavanjem pušenja i alkohola

22.10.2019. 13:18


Udruga za osteoporozu Zadar danas će obilježiti Svjetski dan osteoporoze kada će već tradicionalno izvesti atraktivnu edukacijsko-pokaznu tjelovježbu kraj Pozdrava Suncu i još jednom ukazati na važnost tjelesne aktivnosti i primjerene izloženosti sunčevu svjetlu u prevenciji osteoporoze, metaboličke bolesti kostiju koja najčešće pogađa žene u postmenopauzi.
Prvu pokaznu tjelovježbu na ovoj zadarskoj lokaciji povodom Svjetskoga dana osteoporoze, koji se inače obilježava 20. listopada, članice ove aktivne udruge izvele su još 2008. godine, tri godine nakon osnivanja 2005. od kada neumorno rade na podizanju javnozdravstvene svijesti o ovoj bolesti od koje boluje sve više žena.
Od osteoporoze u Hrvatskoj boluje više od 250.000 žena, dok ih više od 400.000 ima osteopeniju, pojavu smanjene gustoće kostiju koja prethodi osteoporozi.
S obzirom da je najčešća posljedica osteoporoze prijelom kuka previđa se da bi broj ovih prijeloma u svijetu u 2025. godini mogao narasti na čak osam milijuna, što je podatak koji zorno ukazuje o kakvoj je bolesti riječ. U Hrvatskoj je prijelom kuka već sada čak deveti pojedinačni uzrok smrti.


Denzitometrija zlatni standard
– Svake godine obilježavamo Svjetski dan osteoporoze 20. listopada, i ujedno Svjetski dan menopauze koji je 18. listopada kako bismo potaknuli brigu o ženskom zdravlju i razvili svijest o zdravim navikama koje moramo aktivno provoditi i koje su preduvjet za prevenciju osteoporoze, ali i očuvanja zdravlja, kaže tajnica Udruge za osteoporozu Zadar Ljubica Škorlić.
– Javnozdravstvene akcije poput naše pokazne tjelovježbe prilika su da osvijestimo Zadranke da se radi o bolesti koju je moguće spriječiti, ili barem otkriti na vrijeme, te zaustaviti progresiju smanjenja koštane mase što često dovodi do fraktura, koje mogu imati i smrtonosne posljedice, kaže dalje Ljubica Škorlić, te navodi da je osteoporoza bolest koja se može spriječiti pravilnom prehranom, posebno unosom kalcija i vitamina D, te tjelesnom aktivnošću, ali i izbjegavanjem loših navika poput pušenja i alkohola.
– Svjetski dan osteoporoze prilika je i da se žene osvijesti o važnosti odlazaka na denzitometriju, postupka mjerenja mineralne gustoće kosti, kako bi se osteoporoza otkrila na vrijeme jer je osteoporoza stanje smanjene koštane mase i njena je pouzdana procjena važan dio dijagnostičkog postupka. Stoga je denzitometrija zlatni standard za dijagnosticiranje osteoporoze, kaže Škorlić.


Velika sredstva odlaze na liječenje komplikacija bolesti
Inače, ova udruga već godinama sustavnim radom, poput organiziranja javnih akcija, predavanja, besplatnih mjerenja koštane mase i sl., pridonosi širenju spoznaja o osteoporozi, o tome kako se ova bolest može uspješno spriječiti, dijagnosticirati i liječiti, čime se znatno može uštedjeti novac iz državnog proračuna jer se na liječenje njenih komplikacija troši i do 40 posto financijskih sredstava državnih zdravstvenih fondova.
Organizacijom raznih događanja, kao što su primjerice predavanja doc. prim. dr. sc. Petra Loze, udruga širi najsuvremenije spoznaje o menopauzi i postmenopauzi, s obzirom da je ovo razdoblje tipično za pojavu osteoporoze. Također, jako dobro surađuje s mnogim srodnim zadarskim udrugama, posebno sa zadarskom podružnicom Europa Donna s kojom tijekom akcije Dani otvorenih vrata u Poliklinici Lozo organizira besplatne preglede dojki i mjerenje mineralne gustoće kosti zainteresiranim ženama. Također udruga surađuje i s Ligom protiv raka Zadar, Udrugom reuma Zadar, Udrugom dijabetičara Zadar, Udrugom Relax Zadar i dr.
Članice ove udruge danas će se okupiti na Narodnom trgu od 10 do 12 sati, a u 11 sati na Pozdravu Suncu izvest će svoju tradicionalnu pokaznu vježbu.