Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenicima su potrebni stručnjaci koji će ih usmjeravati

22.10.2019. 13:41


Euharistijskim klanjanjem u crkvi sv. Marije i svečanom akademijom obilježen je Dan Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Dan škole ova gimnazija slavi 22. listopada, na spomendan svetog Ivana Pavla II. koji je prilikom pastirskog pohoda Zadru položio kamen temeljac za novu školsku zgradu. Ovaj datum je njegov spomendan jer je na taj dan 1978. održao svoju prvu homiliju.


U duhu papinih riječi izgrađivati zajedništvo
Učenike, profesore, roditelje i uzvanike okupljene na jučerašnjoj proslavi pozdravio je prvo ravnatelj Klasične gimnazije, don Ante Sorić.
– Papa Ivan Pavao II. pozivao je na kulturu života i međusobnog poštivanja s posebnim naglaskom na svako ljudsko biće. Svi smo pozvani, u duhu papinih riječi, izgrađivati zajedništvo u kojem smo jedni drugima poticaj za rast. U procesu preobrazbe u kojoj se trenutačno nalazi cijeli obrazovni sustav, u središte je stavljen učenik, s naglaskom na tehnološki razvoj. Htio bih naglasiti da taj učenik u osjetljivom srednjoškolskom oblikovanju, više od tehnike, treba osobu koja će ga usmjeravati. Zato se nadam da će sustav to prepoznati i otvoriti vrata većem broju stručnog kadra koji će se time baviti. Jer svi smo mi odgovorni za te mlade živote, poručio je Sorić.


Škola koja ne teži elitizmu već izvrsnosti
Ravnatelj je još istaknuo kako je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. prema upisu najboljih učenika 6. po redu u Zadarskoj županiji, ali i da ona ne teži elitizmu, već izvrsnosti.
Dan Klasične gimnazije okupljenima je čestitao i nadbiskup Zadarske nadbiskupije, mons. Želimir Puljić te se prisjetio nekih mislii i djela Ivana Pavla II. te njegovih posjeta hrvatskom narodu Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.
– Papa Ivan Pavao II. je 'šokirao' ljude već odmah po proglašenju kad je trebao samo izaći na balkon i blagosloviti narod. Ali on se narodu i obratio. Odmah je krenuo u pomoć svijetu diljem kontinenata. Bilo je jako malo zemalja koje nije obišao. Sretni smo što je kod nas bio čak tri puta, a još dva puta je bio i u Bosni i Hercegovini gdje živi i hrvatski narod. Zahvalni smo što nas je posjećivao, ali i što se zauzimao za nas. Pitanje je kakva bi hrvatska povijest bila da nije bilo njega, kazao je nadbiskup Puljić.
Svečanost su uveličali i glazbeni nastupi školskog zbora te duet talentiranih mladih učenika.
Profesor Dalibor Šimunić održao je predavanje na temu "Kozmološka perspektiva". Šimunić je fizičar te jedan od osnivača Astronautičkog društva Zadar.