Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Započinje se s obnovom fortifikacija u Ulici Krešimira Ćosića

22.10.2019. 09:26


Ovih dana osvanule su skele za urušenom dijelu bedema koji se nalaze u Ulici Krešimira Ćosića, a dio su Perivoja Vladimira Nazora. Na jednom mjestu zadarskih fortifikacijskih utvrda odronilo se nekoliko kubičnih metara kamenja te se otvorila poveća rupa. Kako smo svojedobno pisali, dio bedema, koji su pod zaštitom UNESCO-a urušili su se još početkom listopada te se gotovo mjesec dana čekalo da se krene s popravcima.
– Prostor je ograđen te je rasuti kamen zbrinut. Dobili smo konzervatorske uvjete prema kojima se treba provesti sanacija i nema razloga da sanacija ne krene, rekao nam je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša tada dodavši kako je za sanaciju osigurano 100.000 kuna. Podsjetimo, za radove na održavanju i obnovi bedema zadužen je ugovoreni izvođač tvrtka TIM iz Nadina, s kojima je kroz javnu nabavu sklopljen dvogodišnji ugovor s iznosom od 160.000 bez PDV-a.
Inače, Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela svojedobno nam je pojasnio kako nije riječ o nekom većem oštećenju već se radi o proklizavanju kamene oplate koje je izguralo korijenje stabala.
Prema svemu sudeći, bedemi bi se trebali uskoro obnoviti te zasjati starim sjajem.