Cjepivo protiv gripe odmah »planulo«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U zadarskim ljekarnama
Cjepiva protiv gripe trenutno nema u prodaji u Ljekarnama Zadar. Naime, dobili smo ga u tako minornim količinama, da mogu reći kako ga gotovo nije ni bilo. To su mizerne količine koje su se prodale odmah po dostavi. Tko je prvi naišao, taj je kupio, ostalima ostaje čekati sljedeću pošiljku koja bi mogla biti tek krajem studenog, istaknuo je Čolak
Zvonko KUCELIN
Božo Čolak, ravnatelj Ljekarni Zadar

Prema najavama Hrvatske ljekarničke komore cijepljenje protiv gripe ove godine trebalo je osim u ordinacijama liječnika obiteljske medicine biti organizirano i u 60-ak ljekarni diljem Hrvatske, odnosno u dvije po županiji i to u vremenskom razdoblju od 19. do 25. listopada. Takve objave smo čitali i u medijima, no stanje na terenu nije onakvo kakvo se iz tih najava dade zaključiti. Naime, cjepivo protiv virusa influence u ljekarne je dostavljeno u minimalnim količinama te je već »planulo«, dok je isto liječnicima obiteljske medicine dostavljeno selektivno, odnosno neke ordinacije su ga dobile dok druge čekaju 2. studenoga kada su im najavljene isporuke. Što se dogodilo i kakvo je stanje s cjepivom protiv gripe na terenu, razjasnio nam je Božo Čolak, ravnatelj Ljekarni Zadar.
- Cjepiva protiv gripe trenutno nema u prodaji u Ljekarnama Zadar. Naime, dobili smo ga u tako minornim količinama, da mogu reći kako ga gotovo nije ni bilo. To su mizerne količine koje su se prodale odmah po dostavi. Tko je prvi naišao, taj je kupio, ostalima ostaje čekati sljedeću pošiljku koja bi prema trenutnim najavama mogla biti tek kroz mjesec dana, odnosno krajem studenog, istaknuo je Čolak.

U sedam ljekarni 250 doza

U sedam ljekarni koje su u sklopu Ljekarni Zadar pristiglo je oko 250 doza cjepiva koje su odmah po dostavi i razgrabljene. Nova pošiljka se očekuje tek krajem studenog, no ni ta informacija nije sigurna te ne garantira da će cjepivo biti dostupno svima koji bi se htjeli zaštititi od ovog virusa te smanjiti mogućnost komplikacije ukoliko bi se »udružio« s novim koronavirusom.
- Prije otprilike mjesec dana od svake veledrogerije dobili smo minimalan broj doza, po 40, 50 komada. To je nestalo, kao što ste već čuli od liječnika obiteljske medicine. Trenutno nemamo zapravo nikakve naznake, niti sigurnosti da će biti ova druga isporuka u spomenutom razdoblju. To su cjepiva drugog proizvođača, međutim, ništa nam nije garancija da će se najave ispoštovati. U naših sedam ljekarni stigao je zanemariv broj doza s obzirom na trenutnu potražnju, ali i brojku naših prodajnih mjesta. To nema veze s dugom prema veledrogerijama, naime, uredni smo platiše i nismo u takvim problemima kao što je država. Mi smo mali u sustavu zdravstva pa im je lakše s nama raditi, i onda smo automatski bolji platiše prema veledrogerijama nego sama država, pojasnio je Čolak.
Strah od istovremene zaraze virusom influence i koronavirusom izazvao je neviđeni kaos u potražnji za cjepivom, kako u ljekarnama, tako i u ordinacijama obiteljske medicine.
- Razlog tako malom broju dostavljenih doza cjepiva leži u činjenici što ih više nema u proizvodnji. Naime, čista logika vam govori kako je ono u ovom trenutku jedna od traženijih roba u cijelom svijetu. Ove godine se, očekivano, puno veći broj ljudi želi cijepiti, nego prijašnjih godina, a postojeći kapaciteti proizvodnje ne mogu zadovoljiti trenutnu potražnju. Naime, liječnici ponavljaju već nekoliko mjeseci kako klinička slika pacijenta može biti znatno kompliciranija ako organizam istovremeno napadne virus influence i koronavirus pa preporučuju da se zaštitimo barem protiv gripe. Stoga potražnja za cjepivom nadmašuje sva očekivanja, a opet s druge strane, proizvođači nisu u mogućnosti zadovoljiti trenutnu potražnju, pa se cijela priča prolongira za studeni i prosinac, naglasio je Čolak.

Liste čekanja u ljekarnama

Usprkos očekivanoj većoj potražnji za cjepivom čini se da su veledrogerije ipak s oprezom pristupile narudžbi ovogodišnjih doza kako bi smanjile gubitke, ukoliko odaziv na cijepljenje ne bi bio u skladu s predviđanjima što bi im donijelo dodatne i znatne gubitke.
- Ne znamo koliko će nas doza u drugoj pošiljci dočekati jer to nema veze s našim narudžbama već oni to preraspodijele u odnosu prema nekakvom postotku koliko vi imate prema njima narudžbe ukupne robe. Na neki svoj način oni to pošteno podijele. Ove godine problem s cjepivom je da se ne može niti vratiti proizvođaču što je bilo moguće proteklih godina. Zbog velike potražnje ove godine toga nema i nitko ne riskira i da ima više cjepiva na tržištu ne bi se tako lako uzimale nepotrebne količine. Ukoliko bi ostalo neiskorištenih doza cjepiva, vi gubite, propadnu. I tu možda leži jedan od razloga što možda nije bilo više narudžbi od strane veledrogerija prema proizvođačima, zaključuje Čolak.
Čini se kako zakon ponude i potražnje za sada još ipak nije ostavio traga na cijeni cjepiva protiv gripe. Veća potražnja od drastično manje ponude ipak nije učinila cjepivo nedostupnim svima. Cijena jedne doze je kao i proteklih godina.
- Cijena cjepiva u Ljekarnama Zadar je 90-ak kuna te su se usprkos cijeni koja za današnje prilike i nije mala sve naručene doze rasprodale. Jedino dobro u svemu jest što je takva cijena već godinama, pa se bez obzira na potražnju i stanje na tržištu cijena nije povećavala. Sve zainteresirane pacijente upisujemo na liste čekanja, uzimamo brojeve mobilnih telefona kako bismo ih odmah po dolasku cjepiva obavijestili da ga mogu preuzeti te dostaviti svom liječniku obiteljske medicine, kazao je Čolak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno