Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na području Zadarske županije 300 projekata vrijednih sedam milijardi kuna

22.10.2020. 08:05


Pod nazivom »Prilike i izazovi za Republiku Hrvatsku u novoj Kohezijskoj politici 2021.-2027.« u Zadru je održana konferencija koja je okupila niz sudionika iz Zadra i Hrvatske. Cilj konferencije, kako je naglašeno na početku, bio je pridonijeti nastojanjima o smanjenju nejednakosti među članicama država regije.
Naime, kohezijska je politika jedna od strategija Europske unije kojom se želi razvijati ravnomjeran razvoj država članica i regija, a utemeljena je u Ugovoru o funkcioniranju EU-a. Pokretačima ovog projekta stoga je u interesu okupiti što veći broj gradova i zemalja koje će im se pridružiti u projektu te su o njemu u Zadru izlagali vodeći ljudi županijskih agencija, Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, te predstavnici zadarskih tvrtki uključenih u projekt.


Čekaju nas neizvjesnost i prilagodba
Konferenciju je otvorila Marija Dušević, voditeljica EDIC-a Zadar, ističući kako je ovo prilika da se široj javnosti predoči što sudionici ovog projekta zapravo rade, pritom se zahvaljujući medijima koji im omogućuju da njihove informacije dođu u javnost.
– Neizvjesnost i prilagodba riječi su koje opisuju kako će izgledati 2021. godina i vrijeme koje je pred nama, ali i mogućnosti prilagodbe, kazala je Dušević, ispričavajući nedolazak na konferenciju državnog tajnika Šime Erlića i pomoćnice ministra u Ministarstvu za regionalni razvoj i EU fondove Ane Odak umjesto koje je na konferenciji video vezom izlagala Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata.
Ognian Zlatev, predstavnik Europske komisije u RH, zahvalio se kolegama u agenciji Zadra Nova koji su omogućili raspravu o kohezijskoj politici. Iako je ovu dužnost preuzeo u srpnju prošle godine, sudeći po onome što je kazao, Zlatev je očito dobar poznavatelj gospodarskih prilika u Hrvatskoj, ali i u Zadru.


Prilika za oporavak
– Znate da Hrvatska za oporavak sada ima odličnu priliku dobiti veliku potporu iz europskih fondova, što će biti ključno za razvijanje gospodarstva. Osnovne su politike zelena politika i digitalna tranzicija i nadam se da će Hrvatska uspjeti brže pripremiti svoj nacionalni program kako bi ga predstavila u Bruxellesu i dobila financijsku potporu, poručio je Zlatev.
Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Zadre Nove, Marina Vuković Dujmović, pojasnila je situaciju u Zadarskoj županiji, navodeći najvažnije projekte financirane sredstvima Europske unije.
– Zadarska županija je već u dosadašnjem razdoblju povukla jako puno sredstava i jako se puno projekata napravilo upravo iz sredstava Europske unije te očekujemo nastavak ovog trenda i u novom razdoblju. Europska unija pripremila je dodatne mjere kojima se nastoje riješiti problemi uzrokovani pandemijom koja je u tijeku i za koju zapravo ne znamo koliko će još trajati. Jedna od mjera koje ukupno na razini Europske unije čine 750 milijardi eura je i mehanizam za oporavak o kojemu danas govorimo s ciljem dobivanja što kvalitetnijih informacija važnih za pripremu budućih projekata, kazala je Vuković Dujmović, ističući da je Zadra Nova već krenula i s pripremama za novi financijski okvir.




Uključene i jedinice lokalne samouprave
– U projektnoj bazi već imamo više od 300 projekata ukupne vrijednosti preko sedam milijardi kuna koji pokrivaju područje cijele županije te sa Ministarstvom regionalnog razvoja, jedinicama lokalne samouprave i Županijom intenzivno pripremamo projekte koji bi trebali biti dio mehanizma za porast i oporavak. Među najuspješnijim projektima iz razdoblja od 2014. do 2020. je i sam ovaj prostor u kojemu se održava konferencija jer to je prostor kojega su Zadar i županija zaslužili, a financiran je upravo iz europskih sredstava. Ukoliko govorimo o poslovnim zonama, tu su projekti kreativne industrije, projekti iz Europskog socijalnog fonda, Centar za mlade i niz drugih, iz čega se vidi jedna šarolikost u pristupu jer moraju biti obuhvaćena sva područja. Imali smo tako IRENE projekt javne rasvjete koji je obuhvatio više jedinica lokalne samouprave, pa i sam grad Zadar koji je dobio novu rasvjetu koja manje zagađuje okoliš, zaključila je ravnateljica Zadre Nove.