Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POVIJESNA PRIČA »Zadar je najbolji, Zadar je slavan!« do Božića u spotu

22.10.2020. 07:54


Na inicijativu Krešimira Butića radi se punom parom na očuvanju zadarske navijačke pjesme, poznate po stihu »Zadar je najbolji, Zadar je slavan.« Butić, inače pokretač projekta osnutka Muzeja zadarske košarke na ideju je došao gledajući staru utakmicu KK Zadar kad mu je otac izrecitirao par stihova ove pjesme te je preko vlastite Facebook stranice odlučio pokrenuti inicijativu njenog vraćanja u život, motiviran željom da je spasi od zaborava. Uz sudjelovanje 43 zadarskih športaša i brojnih glazbenika snima se glazbeni spot za ovu pjesmu koju s pravom možemo nazvati zadarskom športskom himnom.
Između ostalih, od športaša u projektu sudjeluju srebrni nogometaši iz Rusije: Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Danijel Subašić i Dominik Livaković, svjetski poznati borac Stipe Miočić, jedriličari braća Fantela, tenisač Borna Ćorić, zlatni repić Dado Pršo i velikan zadarske i hrvatske košarke Giuseppe Pino Giergia. Od glazbenika spomenut ćemo samo Ivana Repušića, Tomislava Bralića, Mladena Grdovića i Đanija Maršana.


Ulica slavnih športaša
Predstavljanje spota, ali i čitave ideje te njezine realizacije održano je u Press centru u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku. Konferenciju je otvorio i vodio Igor Jelenić – Toto koji je pozdravivši sve prisutne prepustio riječ Denisu Karloviću, direktoru ŠC Višnjik.
– Športski centar Višnjik pomogao je Krešimiru Butiću glede osnutka Muzeja zadarske košarke iz čega je proizašao i projekt ove pjesme, kazao je Karlović dodavši kako je sljedeći projekt ŠC Višnjik ulica slavnih športaša oko dvorane naglasivši kako je ovo prvi izlazak tog projekta u javnost.
– Ovo nije posao, ovo je ljubav od 24 sata. Ova pjesma je: emocija, identitet, zadarska kultura, a ako to izgubimo Zadra više nema. – emotivan je bio Krešimir Butić, inicijator cijelog projekta naglasivši – Zahvaljujem ŠC Višnjik i Denisu Karloviću na tome što su shvatili važnost ideje Muzeja zadarske košarke i na pruženoj ljudskoj i logističkoj pomoći. Hvala medijima što su projekt ispratili i povezali me s ljudima kad je to bilo potrebno. Zahvala Zadranima, igračima i upravi KK Zadra te starijim članovima Tornada koji su doprinijeli projektu.


Impozantan popis
– Meni je ukazana čast određivanja glazbenog dijela projekta. Vodila nas je krilatica »Zadar je najbolji, Zadar je slavan!« Okupili smo značajna imena zadarske estrade, oko 32 njih. Želja nam je izaći s pjesmom pred Božić, bude li sve išlo svojim tijekom. Imali smo namjeru snimati scene spota sa zborom u dvorani Jazine, ali ne želimo to učiniti bude li bilo nužno nositi maske jer ne želimo da u videu bude scena gdje ljudi nose maske s obzirom da se nadamo da će se čitava situacija s koronavirusom uskoro zaboraviti. – svečano je rekao Tomislav Pehar, poznati zadarski glazbenik.
– S velikom radošću priključio nam se Ivan Repušić, poznati zadarski dirigent koji je otkazao let za Dubrovnik i osobnim se vozilom uputio za Zadar kako bi mogao sudjelovati. Bitno je naglasiti da je ovo povijesna priča. Nadam se da na krilima vašeg pera možemo svi poletjeti. – dodao je Pehar.
– Izuzetno mi je drago što sam dio projekta. Da je Zadar impozantan sportski grad vidljivo je iz popisa športaša koji u njemu sudjeluju. – kazao je Davor Pekota, poznati glazbenik.
– Velika je čast i odgovornost sudjelovati u izradi videospota zbog njegove realno vrijednosti. Taj videospot postati će dio postava budućeg Muzeja zadarske košarke, poput snimki Krešimira Ćosića. – rekao je Igor Goić naglasivši koliko je teško bilo skupiti ljude koji su sudjelovali u projektu i sve dogovoriti s njima.
Posljednji je govorio ugostitelj Erik Pavin koji je naglasio koliko je važno što su svi u projekt ušli sa srcem i dušom.




Pogled unatrag
Pjesma je nastala sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad je KK Zadar postizao svoje najveće uspjehe osvojivši u tom desetljeću preko polovice svih trofeja koje je uzeo u nekadašnjoj Jugoslaviji. Najpoznatiji športski kolektiv našeg grada uzeo je u tom periodu dva Prvenstva bivše države 1974. i 1975, te 1970. jedini put podigao trofej pobjednika Kupa Jugoslavije. Zasigurno je najimpresivniji bio način na koji je Zadar uzeo Prvenstvo 1975. s čak 25 pobjeda u nizu nakon poraza u prvom kolu od Jugoplastike. Iste godine Zadar se probija do polufinala Kupa Prvaka, preteče današnje Eurolige što je uspjeh koji je ostvario i 1968. te 1987. S obzirom da je KK Zadar prošle godine nakon 12 sušnih godina osvojio trofej, Kup Krešimir Ćosića, s pravom se možemo nadati da dolaze bolje godine za ovaj voljeni i popularni športski kolektiv. (Krešimir RADOŠ)
 


NIZ POZNATIH IMENA


Između ostalih, od športaša u projektu sudjeluju Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Danijel Subašić i Dominik Livaković, svjetski poznati borac Stipe Miočić, jedriličari braća Fantela, tenisač Borna Ćorić, zlatni repić Dado Pršo i velikan zadarske i hrvatske košarke Giuseppe Pino Giergia. Od glazbenika spomenut ćemo samo Ivana Repušića, Tomislava Bralića, Mladena Grdovića i Đanija Maršana