Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RASTUĆA DESTINACIJA Važno je izbalansirati stvaranje novog identiteta uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti

22.10.2020. 14:49


Ova godina, po svemu drukčija i zahtjevnija od prijašnjih, za Turističku zajednicu Općine Pašman ostat će zabilježena po jako dobrim rezultatima.
Prema riječima direktorice Petre Perinović, do 15. listopada ostvareno je čak 95 posto dolazaka i 92 posto noćenja u odnosu na isto u 2019. godini.
– Ovakvi rezultati govore u prilog tome da se turisti na našoj destinaciji osjećaju sigurnima i da rado dolaze, ali se rado i vraćaju, tvrdi direktorica Perinović i ističe kako je ova sezona možda najvjerodostojnije pokazala kako se zajednički napori i ulaganja isplate.


Projektno udruživanje
– Pritom posebno treba istaknuti iznajmljivače i ugostitelje koji su se iznimno dobro pripremili za rad u novim uvjetima, ali i svi ostali koji su na bilo koji način radili u turizmu, napominje Perinović.
U 2020. godini, podsjeća ona, u pripremi su bile mnoge nove manifestacije i događanja kako bi se obogatila turistička ponuda.
– Vjerujemo kako će se otvoriti mogućnost za ostvarenje tih planova u 2021. godini. Radilo se mnogo na promotivnim aktivnostima te je, kao što je već poznato, izašao novi promotivni video, snimljene su nove fotografije, povećana je aktivnost na društvenim mrežama, a u studenom bi svjetlo dana trebao ugledati još jedan promotivni video, najavljuje Perinović dodajući kako je ovog puta naglasak na ruralnom turizmu, odnosno svim onim bogatstvima kojima područje TZO-a Pašman obiluje, poput bogate gastronomske ponude, kušanja maslinova ulja i branja maslina, svježe ulovljene ribe i slično. Video je usmjeren na sve one koji od posjeta destinaciji žele nešto više, odnosno žele upoznati tradiciju i običaje, ali i aktivno sudjelovati u svim aktivnostima.
– Novi promotivni video predstavlja dodanu vrijednost koja se može dobiti u našoj destinaciji te se nadamo kako će biti poticajan za vlasnike OPG-ova, iznajmljivače, ugostitelje i sve ostale buduće i sadašnje turističke djelatnike, ističe Perinović.
U travnju ove godine Turističko vijeće donijelo je odluku o projektnom udruživanju s turističkim zajednicama zadarskoga arhipelaga (TZO Kali, TZO Preko, TZO Kukljica, TZO Tkon, TZO Sali, TZM Ugljan, TZM Božava, TZM Silba i TZG Zadar) radi zajedničkog provođenja više aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije, što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.


Razvoj cikloturizma
– Uskoro se očekuje oduka Ministarstva turizma o prihvaćanju te inicijative te se nadamo pozitivnom ishodu jer ovo bi bio velik iskorak u kreiranju novog zajedničkog turističkog proizvoda i pozicioniranja na turističkoj karti, mišljenja je direktorica Perinović.
Među granama turizma koje se posljednjih godina iznimno brzo razvijaju izdvaja se cikloturizam i navodi kako će TZO Pašman biti djelom toga razvoja.
– Kroz otok Pašman prolazi ruta EUROVELO 8, a riječ je o mediteranskoj ruti koja je djelom mreže biciklističkih ruta po cijeloj Europi. TZO Pašman početkom listopada je potpisala Povelju za održiv i odgovoran cikloturizam u MED regiji. Početak je to stvaranja čvrstih temelja za razvoj cikloturizma, Općini Pašman dodijeljena su sredstava za izradu vidikovaca na dijelovima brdske biciklističke staze, a TZO u suradnji s općinskom upravom planira postavljanje smeđe signalizacije, odnosno adekvatno obilježavanje svih uvala i lokaliteta koji se nalaze na stazi i uz nju. Također,u skladu s mogućnostima, planira se i obnova postojeće biciklističke signalizacije na rekreativnoj ruti koja prolazi kroz sva mjesta, otkriva Perinović.
Prema njezinu mišljenju, uz razvoj nautičkog turizma i sve popularniji cikloturizam, TZO Pašman je rastuća destinacija, ali i destinacija koju svakako očekuju brojni napori i ulaganja u stvaranju jakog turističkog branda.
– U svim aktivnostima i promišljanjima važno je uspješno izbalansirati stvaranje novog identiteta uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti, a vjerujem kako je to moguće uz dobru i kvalitetnu suradnju, zaključuje Perinović.