Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zaštita i očuvanje kulturne baštine, ali i stvaranje uvjeta za budući razvoj i prosperitet

22.10.2021. 11:37


Započela je prva faza, odnosno analiza stanja Plana upravljanja gradskom jezgrom Zadra.
U prvu, istraživačku fazu, uključeni su predstavnici upravnih odjela Grada, konzervatori te niz udruga, ustanova u kulturi, škola, vrtića, gradskih i županijskih tvrtki, komora, ceh ugostitelja itd.


Zaštićena kulturno-povijesna cjelina
Grad Zadar jedan je od najstarijih gradova na jadranskoj obali, a njegov urbani, demografski, gospodarski i društveni razvoj započeo je u današnjoj povijesnoj jezgri. Povoljan i geostrateški položaj Poluotoka omogućio je snažan razvoj grada tijekom povijesti. Zbog svog značaja, razvoj Zadra obilježen je burnom prošlošću koja je rezultirala palimpsestom zapadnih, mediteranskih i orijentalnih kulturnih utjecaja, vidljivih i na današnjem kulturnom pejzažu povijesne jezgre.
O slojevitosti i dugovječnosti života na zadarskom poluotoku, ali i povijesnom značaju samog grada, danas svjedoče mnogobrojni materijalni ostaci i arhitektura iz različitih perioda. Bogatu kulturnu povijest grada dočaravaju i vrijedni predmeti koji se čuvaju u raznolikim zbirkama i muzejima u gradu. Njihova međusobna interpolacija i suživljenost s modernim tkivom grada danas su dijelom jedinstvene i svjetski prepoznate vrijedne kulturne baštine, kako grada Zadra, tako i cjelokupnog čovječanstva.
Zbog svoje vrijednosti povijesna jezgra grada Zadra označena je kao zaštićena kulturno-povijesna cjelina unutar koje se nalaze brojna pojedinačno zaštićena kulturna dobra.
Najvažnije od svega, zadarski fortifikacijski sustavi se od 2017. nalaze na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine, a samo središte grada s episkopalnim kompleksom nalazi se na Tentativnom popisu.
No, povijesnu jezgru grada ne čine samo kulturna dobra, već i ljudi koji su nositelji zadarske žive baštine i identiteta. Povijesna jezgra grada je živo urbano tkivo čiji su stanovnici tijekom više tisućljeća gradili taj kontinuitet života.


Temelji održivog razvoja
Zbog toga je od iznimnog značaja osmisliti prikladan Plan upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra koji će biti usmjeren prema zaštiti i očuvanju kulturne baštine, ali i stvaranju uvjeta za njen budući razvoj i prosperitet.
U skladu s tim, kako saznajemo od gradonačelnika Branka Dukića, Grad Zadar je pokrenuo proces izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom Zadra, sukladno UNESCO-ovim smjernicama te u suradnji s gradovima iz Italije, Crne Gore i Hrvatske, koji su zajednički upisani na Popis svjetske baštine kao »Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća«.
– Sam proces izrade dokumenta Plana upravljanja segmentiran je u dvije velike cjeline: izrada analitičke podloge te izrada glavnog dokumenta Plana upravljanja. Analitička podloga je trenutačno u procesu izrade te sadrži analizu zakonskog, prostorno-planskog i institucionalnog okvira, prikaz povijesne jezgre kao zaštićene kulturno-povijesne cjeline te analizu funkcionalno-prostornih obilježja povijesne jezgre. Uz navedeno, analitička podloga sadrži sektorski pregled stanja u prostoru jezgre, uvažavajući temelje održivog razvoja, kazuje Dukić.
U drugom segmentu provedbe izrađuje se glavni dokument Plana upravljanja povijesnom jezgrom, a koji sadrži identifikaciju izazova koji se javljaju u trenutačnom formatu upravljanja povijesnom jezgrom, s aspekta koordinacije dionika, društvenog, prostornog i okolišnog razvoja, turističkog razvoja, upravljanja rizicima i dr. Za identificirane izazove utvrdit će se strateške aktivnosti za njihovo rješavanje. Plan upravljanja mora biti usklađen s procesom izrade objedinjenog plana upravljanja na međunarodnoj razini, u suradnji s drugim gradovima uključenima u UNESCO-ovo svjetsko dobro »Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća«.




Vizioniranje budućeg upravljanja
Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, govori da sam proces izrade Plana upravljanja uključuje participaciju šireg kruga dionika, a participativan proces uključuje nekoliko krugova radionica, fokus grupa i sastanaka s dionicima.
– U prvoj fazi provodi se manji opseg radionice tijekom izrade analitičke podloge, dok se tijekom izrade Plana upravljanja odvija znatno širi opseg, uključujući proces vizioniranja budućeg upravljanja povijesnom jezgrom te precizno strukturiranje strateških aktivnosti, kazuje Bušić.
Kako dodaje Bušić, Grad Zadar proveo je javnu nabavu za nabavu predmeta Provedba istraživačkih aktivnosti za potrebe izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra te je odabrana ponuda tvrtke URBANEX d.o.o. iz Splita. Osim toga, u tijeku je provedba prve faze izrade dokumenta, a izvještajnu dokumentaciju prve faze čine: Početni izvještaj, Analiza stanja i Izvješće o participativnim aktivnostima.
Gradonačelnik je imenovao radnu skupinu, tj. operativno tijelo zaduženo za praćenje izrade dokumenata. Članovi radne skupine unutar prve faze, tj. faze analize su predstavnici upravnih odjela Grada te konzervatori.


Glavni cilj fokus grupa
Bušić objašnjava fokus grupe i glavne ciljeve.
– Nadalje, prema uzusima participativnog rada nakon sastanka s radnom skupinom, slijedi rad s fokus grupama. Glavni cilj fokus grupa je dublje razumijevanje ključnih izazova u upravljanju povijesnom jezgrom Grada Zadra. Također, informacije prikupljene putem fokus grupa pomoći će kvalitetnoj interpretaciji utvrđenog razvojnog stanja prostora, tumači Bušić.
Planirana je provedba triju fokus grupa: »Svakodnevni život u povijesnoj jezgri« čiji su sudionici: Odvodnja, Liburnija, Vodovod, Zadarski šport, Obala i lučice, Lučka uprava, Otočni sabor, Sveučilište u Zadru, JVP Zadar, OŠ Petra Preradovića, Pomorska škola Zadar, DV Sunce i Radost, MO Poluotok, UO za odgoj i školstvo, UO za socijalnu skrb, zatim »Gospodarstvo i održivost« u kojoj sudjeluju: Nasadi, Tržnica Zadar, Čistoća, Inovativni Zadar, Eko, TZ Grada, Eko-Zadar – Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja, Zadar Developers Hub – Udruga za promicanje informacijskih tehnologija, Udruženje obrtnika Zadar, Županijska komora Zadar – Hrvatska gospodarska komora, Udruga zadarskih ugostitelja, Udruga iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, Udruga turističkih vodiča Donat Zadar, Ceh ugostiteljstva i turizma, kao i »Kultura i upravljanje zaštićenom baštinom« u kojoj sudjeluju Kulturno vijeće Grada Zadra, Društvo arhitekata Zadra, Gradska knjižnica, HNK Zadar, Koncertni ured Zadar, SICU, MAS, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, NMZ, HAZU, KLZ, Matica Hrvatska – ogranak Zadar i Centar nezavisne kulture – zajednica udruga.
Na koncu, valja napomenuti kako prva faza donosi tek dio participativnih aktivnosti te da se u drugoj fazi nakon konkatata s već navedenim subjektima proces rada otvara prema samim građanima te još širem i većem broju organizacija civilnog društva.