Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kriza dohvatila Zadar: TCG otpušta 50 radnika

Autor: Damir Maričić

21.11.2008. 23:00
Kriza dohvatila Zadar: TCG otpušta 50 radnika


Pedesetak radnika s duljim angažmanom na određeno vrijeme ostat će bez produljenja ugovora o radu u jednoj od najuzornijih i najglobaliziranijih ovdašnjih tvrtki kakve obično prve i reagiraju na poremećaj
Mnogo govora i najava prelijevanja krize iz financijskog u realni sektor gospodarstva dobilo je svoj prvi iskaz u Zadarskoj županiji kroz najavu otkaza u jednoj od najuzornijih ovdašnjih tvrtki TCG Metalni lijev Benkovac.
– Istina je da ćemo do kraja godina sa 350 radnika pasti na ispod 300, a bez posla će ostati radnici na određeno vrijeme. Ostajemo s ostalim stalnim radnicima u borbi za očuvanje tvrtke, kazao nam je Željko Uzelac.
TCG Metalni lijev ponos je gospodarstva Zadarske županije, tvrtka o kojoj se niz godina govori isključivo u superlativima, gotovo 100-postotoni izvoznik (druga izvozna tvrtka Zadarske županije) u srce europske industrije – autobilsku industriju. Tvrtka je i nositelj svih certifikata kvalitete od standardnog ISO 9001, preko ekološkog ISO 14.001 do specifičnih certifikata neophodnih za opstanak u metalskoj odnosno automobilskoj industriji ISO 16 949. Tvrtka je od skromnih početaka i izvlačenja iz ratnog rasula, postala dio multinacionalne kompanije i prerasla 20 milijuna eura izvoza, uz stalne investicije i povećanje broja zaposlenih.
– Kriza neumoljivo prelazi u realni sektor gospodarstva. Naša je nesreća,što se možda dugoročno može iskazati kao sreća, savršena uređenost sektora automobilske industrije i svih djelatnosti koje se s njome isprepliću u kojima se svaka anomalija i poremećaj najbrže otkrivaju i tjeraju na reakciju. To znači nužno je reagirati odmah zbog opastanka tvrtke. Osim svih drugih oblika štednje, sadašnjeg neželjenog otkazivanja dijelu radnika koji su radili na određeno vrijeme, pred nama je – što zvuči paradoksalno – i značajno investiranje u medernizaciju i optimalizaciju proizvodnje, što se mahom vezuje uz tehnološki iskorak. Računamo na to da oni koji zakasne u reakciji više neće imati što spašavati, dok će oni koji su prisiljeni reagirati prvi napraviti iskorake koji će im s prvim naznakama ozdravljenja prvima i donjeti koristi da krenu snažno naprijed. U tom smislu računamo da će s dolaskom takvog vrmena biti i moguće vratiti natrag ljude koje sada otpuštamo, kazuje Uzelac.
Napominje da se idućeg tjedna sastaju zadarski izvoznici i nositelji proizvodnje u okviru Gospodarske komore Zadar radi predlaganja mjera za pomoć u sadašnjim prilikama. Dio ih je već iznio i HUP kako onih klasičnih tako i potiaja stvaranju jednog rezervnog fonda za intervencije.
– Hrvatska mora nastaviti podupirati proizvodne i izvozne tvrtke jer teška su vremena stigla. Njih nije moguće igonirirati posebice u zemlji s ovakovim deviznim tečajem koji izvoznike obezvrijeđuje. Da je tečaj realniji ni ovih problema ne bi smo imali.
– Konsolidacije i restrukturiranja valja raditi u dobrim vremenima zbog zlih koji dolaze, no na žalost uvijek se u tome kasni. No mislim da mjere poduzete ovog trenutka ako ih budu pratili napori na zdravljenju i modernizaciji tvrtke na kraju ne moraju ispasti tolko zlo ako uhvatimo zamašnjak prije drugih, zaključje Uzelac.
U svakom slučaju barem na pojavnoj razini s ovim danom možemo govoriti o tome da je kriza zakoračila u realni industrijski sektor u Zadru.
Naizgled paradoksalno ali ipak realno zakucala je najprije na vrata najglobaliziranijim, najuključenijima u svjetsko tržište i do jučer najboljima. Kod njih su organizacijske strukture postavljene tako da provode hitnu reakciju na poremećaj. Tada se još ima mogućnosti spasiti cjelinu tvrtke. Vjerojatno je kriza već zašla i u niz drugih hrvatskih i zadarskih tvrtki ,ali bez mehanizama brze reakcije.