Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi Stankovci protiv gospodarske krize

Autor:

21.11.2008. 23:00
Novi Stankovci protiv gospodarske krize

Foto: Adam VIDAS



Na ovom pogonu lomili smo zube tromoj hrvatskoj birokraciji. Mi smo joj pokazali kako treba biti brza i efikasna, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić i time istaknuo partnerski odnos lokalne vlasti i investitora
U poslovno-industrijskoj zoni Novi Stankovci u općini Stankovci otvoren je pogon za proizvodnju montažnih armirano-betonskih konstrukcija hrvatsko-talijanske tvrtke Querzoli Dalmata d.d. Radi se o drugom otvorenom pogonu u stankovačkoj zoni, vrijednom četrdeset milijuna kuna, gdje će zaposlenje pronaći četrdeset pet radnika.
– Na ovom projektu lomili smo zube tromoj hrvatskoj birokraciji. Mi smo joj pokazali kako treba biti brza i efikasna, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić i time istaknuo partnerski odnos lokalne vlasti i investitora.
Načelnik Baradić je dodao da, kada cijeli svijet govori o gospodarskoj krizi, otpuštanju radnika i porastu stope nezaposlenosti, općina Stankovci ide naprijed:
– Kod nas krize neće biti. U 2009. godini otvorit ćemo 350 radnih mjesta u zoni za naše ljude i ljude s prostora susjednih općina i gradova. Mojih Stankovčana na Zavodu za zapošljavanje ima šezdeset i jedan, od kojih se dvadeset i osam može zaposliti u zoni.
Baradić je i ovom prilikom istaknuo kako je javni sektor u infrastrukturu Novih Stankovaca uložio 10 milijuna kuna, a privatni trideset puta više – 300 milijuna kuna. Iako su ulaganja države, Zadarske županije i Općine Stankovci višestruko manja, ona su bila izuzetno važna jer su omogućila jeftinije cijene zemljišta, manje cijene komunalnih doprinosa i druge povlastice koje su privukle investitore.
Pohvalno o općini Stankovci govorio je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Branimir Jerneić, koji je kazao da je ona primjer razvoja u Hrvatskoj i da Baradić virtuozno koristi spiralnu vlast na županijskoj i državnoj razini. Zadarski dožupan Đani Bunja rekao je da je stankovačka zona uz zonu u općini Poličnik najrazvijenija u Zadarskoj županiji.


 RANG-LISTA GOSPODARSKIH ZONA


Prostornim planom Zadarske županije predviđeno je sedamdeset zona, od kojih se dvadeset gura u prvi plan, kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije Mate Bilaver.
– Na prvom mjestu je zona Grabi u općini Poličnik, zatim Novi Stankovci i zona u Biogradu na Moru. Slijede ih zone u Murvici i Šopotu.




 TALIJANSKI GOVORNICI


Jučerašnje otvaranje pogona tvornice Querzoli Dalmata trajalo je nevjerojatnih, neumjesnih i predugačkih sat i pol vremena. Najviše vremena su oduzeli talijanski govornici.
Netko je duhovito primijetio da se i na otvaranju Nuklearne elektrane Krško u bivšoj Jugoslaviji manje govorilo.