Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Teatrološke studije Helene Peričić

Autor:

21.11.2008. 23:00
Teatrološke studije Helene Peričić

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Maloj dvorani Hrvatske kazališne kuće u Zadru u četvrtak navečer predstavljena je knjiga Helene Peričić, pod naslovom “Tekst, izvedba, odjek”. O knjizi teatrologijskih studija i samoj autorici govorili su Jadranka Svaguša, Srećko Lipovčan i sama Helena Peričić.
Srećko Lipovčan osvrnuo se na sam proces izdavanja knjige, kako ove tako i ostalih, kazavši kako jednu knjigu nije lako objaviti, te se radi o vrlo opsežnom procesu. Kad je riječ o knjizi Helene Peričić, kazao je kako je posebnost knjige što je, govoreći o književnom tekstu, ograničila svoj pokret samo na dramski tekst, ali nije ostala isključivo na tekstu, već se osvrnula i na izvedbu.
Lipovčan je kazao kako je knjiga namijenjena svima onima koji se žele u svojoj profesionalnoj budućnosti baviti književnošću, dakle samim studentima. Istaknuo je kako je riječ o znanstvenom djelu, koje je lako čitljivo, a može je čitati svatko koga zanima kazalište.
I sama autorica je naglasila teatrologijsku tematiku knjige, kazavši kako se radi o sveučilišnom udžbeniku.
– Ona za mene nije samo priručnik, već sukus mojih profesionalnih, znanstvenih i stvaralačkih interesa, kazala je Peričić. Osvrćući se na samo kazalište kazala je kako je ono, temeljeno na dramskom tekstu, reakcija na društvena zbivanja.
Helena Peričić predaje na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru kao izvanredni profesor. Objavljivala je znanstvene radove, publicistiku, kazališnu kritiku kao i literarne radove: poeziju, prozu, drame, dnevničke zapise. Surađivala je u zadarskim listovima ‘Fokus’ i ‘Narodni list’, u kojem je tijekom Domovinskog rata bila kolumnist, u ‘Vijencu’, ‘Zarezu’, na III. programu Hrvatskoga radija te u raznim stručnim i znanstvenim časopisima. Početkom devedesetih bila je jedan od pokretača i urednika zadarskoga časopisa za književnost i umjetnost ‘Glasje’. Tijekom rata u Zadru uređivala je, vodila i pisala priloge za noćnu radio-emisiju o književnosti i kulturi pod naslovom “Usprkos” (Donat FM). Od njegova osnutka, 1994., mentor je Studentskoga književnog kluba u Zadru, kojemu je uredila nekoliko pjesničkih zbirki.