Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uspješno provedenih “Deset dana bez ekrana”

Autor: Tomislav Jerak

21.11.2008. 23:00
Uspješno provedenih “Deset dana bez ekrana”


Prije početka projekta bili smo pomalo skeptični kakav će biti ishod, iz razloga što je ovo prvi ovakav projekt u Hrvatskoj. No, sad, na kraju svega, jednostavno smo oduševljeni postignutim rezultatima, ističe prof. dr. Zlatko Miliša, supervizor projekta
Projekt pod nazivom “Deset dana bez ekrana”, u organizaciji Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ, koja je za cilj imala predložiti mladima desetodnevnu apstinenciju od kompjutora, televizije te mobitela, završen je ovog utorka.
Ovim projektom se ujedno nastojalo potaknuti djecu na bolju komunikaciju s roditeljima i vršnjacima te im ukazati kako vrijeme provedeno ispred ekrana mogu provesti na mnogo kreativniji način.
– Prije početka projekta, moram priznati, bili smo pomalo skeptični kakav će biti ishod, iz razloga što je ovo prvi ovakav projekt u Hrvatskoj. No, sad, na kraju svega, jednostavno smo oduševljeni postignutim rezultatima i to nam je veliki motiv za buduće planove, ističe prof. dr. Zlatko Miliša, supervizor projekta.
Zanimljivo je što se pokazalo da su djeca, anketirana u svibnju ove godine kao djeca koja najviše vremena provode ispred ekrana, imala najveći uspjeh tokom desetodnevnog trajanja projekta. Uvelike je poboljšana komunikacija s roditeljima, koji su aktivno sudjelovali s djecom upisivajući svoja zapažanja u dnevnik i davajući im potporu u rješavanju ovog nebezazlenog problema. Valja još istaknuti da je od dvadeset i dva polaznika projekta samo jedna cura odustala već prvi dan, što je jako dobar rezultat.
– Još skupljamo dojmove, proučavamo rezultate i konzultiramo se međusobno tko će biti pobjednik ovog uspješnog projekta. Drago nam je da djeca nisu došla u iskušenje i da su ovo hrabro odradila i, što je najbitnije, shvatili su loš utjecaj manipulativnih medija na njih te su uspjeli razviti kritički stav, govori Mirela Tolić, predsjednica udruge CINAZ.
Službeni kraj “Deset dana bez ekrana” bit će u nedjelju, kad se organizira ručak za sve polaznike projekta u pizzeriji “Šime”, na kojem će se proglasiti pobjednik, odnosno tri najbolja polaznika, kojima će nagrada biti intervju za neki od medija. No, da bi se pokazalo da ovdje nema gubitnika ni pobjednika, nagrada svima bit će pojavljivanje u dokumentarcu koji se bavi ovom tematikom te će zasigurno za svakog od njih biti jako lijepa uspomena.