Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vapaj za većim prostorom

Autor: Goran Bujić

21.11.2008. 23:00
Vapaj za većim prostorom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kako je razvidno iz kataloga koji prati ovu izložbu, u Kuli su izložena djela 25 od 39 članova Društva, koje ovih dana i formalno prima čak dvanaest novih članova/Najveći problem HADLU-a i dalje je nedostatan izložbeni prostor
Jučer je u podne u galeriji ‘Kapetanova kula’ na Trgu 5 bunara svečano otvorena “Godišnja izložba HADLU Zadar”, koju članovi ovog likovnog društva svake godine u isto vrijeme priređuju povodom Dana grada Zadra. Na otvorenju su bili župan Stipe Zrilić s članovima županijskog poglavarsta, te u ime Grada Zadra prof. Radovan Dunatov s kolegama s posla.
Pred uistinu prepunim prostorom u prizemlju Kule na otvorenju je govorio odnedavno novi predsjednik zadarskoga HADLU-a Ivo Govorčin – Picasso. Osvrnuvši se na članstvo i jednogodišnji rad umjetnika požalio se na kroničan nedostatak izložbenog prostora, kakav je već kroničan u neadekvatnoj kvadraturi ‘Kapetanove kule’. Stoga je izrazio želju da Grad i Županija, koji su i inače jedini što pomažu Društvu u njegovom radu, iznađu sredstva za novi prostor, čime će se znatno unaprijediti ne samo stanje u smislu izlaganja, već i prezentacije njihova rada pojedinačno.
Prof. Dunatov, koji je izložbu i proglasio otvorenoim, osvrnuo se na činjenicu kako Zadar ima tri veće likovne skupine, uz HADLU još i ‘Art Forum’ i ‘ZadArt’, a što je po njegovom mišljenju kontraproduktivno, No, pošto se svatko ima pravo udružiti i stvoriti vlastitu udrugu, stanje je takvo kakvo jest. A glede prostora predložio je Govorčinu i umjetnicima koji su nazočili otvorenju u impozantnom broju, neka pronađu odgovarajuću lokaciju, a Grad će i Županija pokušati iznaći sredstva za njegovu kupnju i pretvaranje istog u galeriju za članove Društva.
Izložbu Zadrani u Kuli mogu razgledati sve do 05. prosinca.