Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako se oduprijeti H1N1

Autor: Marija Ćurko

21.11.2009. 23:00
Kako se oduprijeti H1N1

Foto: Filip BRALA



Hodočastimo tko zna po koji put tragom naših predaka, naših građana, vjernika grada Zadra koji već dugo časte svoju Gospu od Zdravlja, Gospu od Kaštela, i koji u svojoj vjeri dolazeći pred njezin lik nose sebe, svoj život, svoje potrebe duhovne i tjelesne. Molimo svatko za sebe za svoje srce da bude zdravo, ne samo fizičko, nego i nutarnje srce, naša savjest. Molimo za zdravlje naših obitelji, našeg grada i domovine koja je potrebna puno zdravlja, tjelesnog i duhovnog. Molimo za Crkvu da bude svjedok Božje prisutnosti u ovome svijetu, koja nosi zdravlje svima nama, rekao je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa na početku svečanog misnog slavlja u povodu blagdana Gospe od Zdravlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.
Nadbiskup je u svojoj propovijedi posebno istaknuo važnost unutarnjeg zdravlja srca iz kojeg, ukoliko se ne njeguje, mogu proizlaziti različite bolesti, neredi i loši međusobni odnosi.
– Bog nas poziva na otvorenost srca za druge, a ne samo za sebe. Bog želi da sami zavirimo u svoje srce, je li tamo izvor patnji, je li tamo mjesto gdje se zbivaju događaji, fenomeni koji se odražavaju na tijelo, koji onda unose nered u cijeli život, u obitelj, upitao je mons. Prenđa dodajući kako se u srcu pojavljuje sve ono od čega čovjek najčešće pati.
Poglavar zadarske Crkve je pozvao na prihvaćanje bolesti i životnih poteškoća s vjerom u Boga i njegovu pomoć, jer one su sastavni dio našeg zemaljskog puta. Krist je i sam prošao muku i smrt kako bi preobrazio i osmislio naše patnje i bolesti. Stoga, kako stoji u blagdanskim porukama, potrebno se prepustiti Božjoj ruci koja određuje i zna kako i kada nam treba pomoći i kad Majčin zagovor postaje vidljiv.
– Teško je trpjeti. U srcu se kada je pritisnuto križem, bolešću, nekom patnjom, neizvjesnošću, pitanjima, strahovima, javlja prigovor Bogu ili barem pitanja: “Zašto meni? Zašto sada? Zašto ja? Zašto toliko? I zašto na taj način?” To je jednostavno zato što naše ljudsko srce teško podnosi svoju nesavršenost, ograničenost i opterećenost. Sve to ubrajamo u jednu vrstu bolesti. Ono što je manjkavo u našem životu i čime smo sve napadnuti izvire zapravo iz naše nedovršene ljudske naravi. Nismo stvoreni za vječnost na zemlji, nego smo stvoreni za vječnost u nebu. To znači, u hodu smo, usmjereni putu prema drugoj stvarnosti, nevidljivoj i vječnoj. I zato na naše upite, prigovore i vapaje, Gospodin nam govori na jedan drugi način, neočekivani. Krist je uzeo na sebe naše patnje i boli, svakidašnju neizvjesnost. Sve to je uzeo na sebe da bi postao naš lijek i Otkupitelj, da njegove modrice izliječe naše patnje i nevolje bilo koje vrste.
– Kada patimo iz bilo kojeg razloga u svom srcu, ili bilo zbog koga, znajte nismo osamljeni, napušteni i zaboravljeni. Bog nosi naš križ, svake vrste bolesti, fizičke i druge. Koliko panike ovih dana? Koliko je danas govora o virusu H1N1? Koliko straha, pitanja: “Kako ćemo se oduprijeti tome”, naveo je nadbiskup zadarski pojasnivši zatim naviještenu Božju Riječ.
– Bog nam je dao ne samo odgovor kako je Sin njegov trpeći uz nas, nego sav je okrenut drugima, to jest nama, čovjeku i svijetu. Poziv Marijin i Isusov da budemo s okom, ali i srcem prema drugima usmjereni, je put k lijeku vlastite bolesti, zaokupljenosti i trpljenja. To je poruka blagdana Gospe od Zdravlja, Majke naše, koja je uvijek spremna čuti naš vapaj i ono što nosimo u srcu kao strah, tjeskobu, ali i nadu, zaključio je nadbiskup.
Svete mise u jutarnjim satima slavljene su u svetištu Gospe od Zdravlja koje tradicionalno okuplja vjernike iz cijele nadbiskupije koji traže pomoć i mole zagovor Djevice za duševno i tjelesno zdravlje, ali i druge potrebe.