Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novi benkovački gradonačelnik bira se 27. prosinca

Autor: Velimir Brkić

21.11.2009. 23:00
Novi benkovački gradonačelnik bira se 27. prosinca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Hrvatska Vlada na 26. sjednici održanoj u subotu donijela je odluku kojom je za 27. prosinca, istog dana kad se održavaju i izbori za trećeg predsjednika Republike Hrvatske, raspisala prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Benkovca. Premijerka Jadranka Kosor je uime Vlade pozvala benkovačke birače da izađu na dvostruke izbore rekavši da su izbori “svečanost demokracije”, a birači “vrhovna instanca demokracije”.
Odluka će se u ponedjeljak 23. studenoga objaviti u Narodnim novinama, a nakon što stupi na snagu slijedi postupak prikupljanja potpisa, predaja kandidatura i izborni rokovi počinju teći.
Vlada Republike Hrvatske nakon što je na prethodnoj sjednici održanoj 12. studenoga imenovala poznatog zadarskog odvjetnika mr. Zrinka Zrilića povjerenikom Vlade RH za grad Benkovac, ovom odlukom o održavanju prijevremenih lokalnih izbora istog dana kad i za novog predsjednika RH znatno je smanjila troškove održavanja lokalnih, neposrednih izbora koji se održavaju zbog ostavke gradonačelnika Željka Katuše zbog zdravstvenih razloga.  Zakonom automatizma s gradonačelnikom Katušom prestao je mandat i njegovom zamjeniku Mirku Erstiću a izvršnu vlast do izbora novog gradskog čelništva obnaša povjerenik Zrilić.
Prijedlozi kandidatura za izbor gradonačelnika i njegovog zamjenika, kako neslužbeno doznajemo, moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku 12 dana od dana raspisivanja izbora, do 4. prosinca u ponoć. Nakon toga benkovačko izborno povjerenstvo u roku od 48 sati mora objaviti sve pravovaljane kandidature i izborna kampanja može i službeno započeti. Oni koji se namjeravaju kandidirati za gradonačelnika svoju će kandidaturu morati potkrijepiti potpisima najmanje 200 birača.
Od 6. prosinca počinje izborna promidžba koja traje do ponoći u petak na sam blagdan Božića 25. prosinca. U noći s petka na subotu, točno u ponoć započinje izborna šutnja koja traje do 27. prosinca do 19 sati kada se i zatvaraju biračka mjesta.
Na dan izbora 27. prosinca birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a građane Benkovca, odnosno žitelje svih 42 naselja će dočekati dva biračka listića – jedan listić za izbor predsjednika Republike Hrvatske i drugi listić za izbor novog gradonačelnika grada Benkovca i njegovog zamjenika.
Ako niti jedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu glasova u prvom krugu izbora, održat će se ponovljeni izbori (drugi krug izbora) četrnaesti dan nakon dana održavanja prvog kruga izbora, odnosno 10. siječnja 2010. godine. U drugom krugu izbora sudjeluju dva kandidata s najviše glasova u prvom krugu izbora. Mandat novoizabranom gradonačelniku i dogradonačelniku trajat će do redovnih lokalnih izbora, do mjeseca svibnja 2013. godine.
Za benkovačkog gradonačelnika i njegovog zamjenika može biti biran hrvatski državljanin s navršenih 18 godina koji na dan raspisivanja izbora ima najmanje 6 mjeseci prijavljeno prebivalište na području grada Benkovca. Djelatne vojne osobe, službenici i namještenici u Oružanim snagama Republike Hrvatske ne smiju se kandidirati za gradonačelnika.
Na prvim lokalnim, neposrednim izborima održanim treće nedjelje u mjesecu svibnju bilo je pet kandidata za benkovačkog gradonačelnika. Kandidat HDZ-a Željko Katuša u prvom krugu izbora dobio je čak 61 posto glasova te je uvjerljivo pobijedio četvoricu nezavisnih protukandidata.