Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ponosni na prvu i drugu domovinu

Autor: Krešimir Bukvić

21.11.2009. 23:00
Ponosni na prvu i drugu domovinu

Foto: Filip BRALA



Obilježavajući Dane makedonske kulture članovi i prijatelji makedonskog kulturnog društva iz Zadra “Biljana” družili su se u subotu navečer u hotelu Iž. Uz prigodni program, pjesmu i tradicionalna makedonska jela, osamdesetak članova i prijatelja “Biljane” do kasno je u noć uživalo u svom već tradicionalnom zajedničkom okupljanju.
Program je otvorila grupa mladića iz Glazbene škole Blagoje Bersa, odsviravši na klarinetu nekoliko odabranih makedonskih pjesama. Slijedila ih je voditeljica literarno-kazališne sekcije udruge Emi Longin recitiravši Ednu (Jedinu), Sonce (Sunce), Libe (Ljubljeni) i nekoliko drugih svojih pjesama. Za glazbu, makedonske i hrvatske pjesme, pobrinula se Olga Barbir iz makedonskog kulturnog društva Makedonija – Split, koja je dobro pogođenim glazbenim repertoarom uspjela dignuti na noge gotove sve prisutne u dvorani.
Dobrog štimunga stoga nije nedostajalo, kao ni ukusne hrane, dakako prije svega makedonskih specijaliteta poput, i na ovim prostorima vrlo popularnog jela, gravče na tavče. Članovima “Biljane” pridružili su se i predstavnici nekih drugih manjina poput albanske, bošnjačke, srpske i mađarske.
Predsjednica udruge Mirjana Majić naglašava da joj je drago što imaju jako dobre odnose s drugim manjinama i udrugama u gradu, čijim se predstavnicima zahvalila na dolasku izrazivši žaljenje što se na druženje nije odazvao nitko iz Grada i Županije.
– Što reći nego da sam prezadovoljna radom udruge, svim projektima koje smo realizirali, svim onim danima koje smo proveli zajedno. Drago mi je da su naše aktivnosti prepoznate i u široj zajednici, da naše djelovanje ima odjeka u javnosti, u Zadru, u zemlji koja je naša druga domovina. Dakako uvijek bi moglo bolje, sredstava nikad dosta, no unatoč malom proračunu i nedostatku prostora sve smo napravili na visokoj razini. Veselilo bi me kada bi naša pjevačka i folklorna sekcija bila malo jača, no za te aktivnosti je prostor ipak presudan, istaknula je Majić.
Sljedeća aktivnost udruge je izlet u Samobor za tjedan dana na proslavu dana Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj prilikom kojeg će biti otkrivena bista Koče Racina te predstavljeno novo izdanje knjige “Beli muvri” (Bijela svitanja). U prosincu udruga organizira “Večer poezije”, tijekom koje je predviđeno i darivanje najmlađih članova udruge. Shodno mogućnostima darovi neće biti veliki, no Majić ističe kako je svaka prilika za njegovanje makedonske kulture okosnica njihovog okupljanja.
Iz udruge najavljuju i Dane makedonskog filma uz projekcije nekoliko odabranih makedonskih filmova koji su na rasporedu idući mjesec u Gradskoj knjižnici Zadar.


 SASTANCI SRIJEDOM


Makedonsko kulturno društvo “Biljana” djeluje deset godina, okupljajući ne samo Makedonce već i brojne druge prijatelje Makedonije i makedonske kulture. Tijekom godine organiziraju brojna događanja, koja promoviraju i njeguju makedonsku kulturu. Uobičajeni sastanak imaju srijedom, kada se u prostorijama Dijabetičarske udruge Zadar neobavezno druže, razmjenjujući između ostalog i najnovije informacije iz Makedonije, koje im u udrugu stižu direktno iz makedonskog veleposlanstva u Hrvatskoj.




 UČENJE JEZIKA NA ŠOLTI


Svim mališanima iz redova makedonske nacionalne manjine koji to žele, Zajednica Makedonaca Hrvatske omogućava učenje makedonskog jezika svakog ljeta na ljetnoj školi na Šolti. To se pokazalo odličnim potezom, koji su jako dobro prihvatili i mladi zadarski Makedonci.