Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svijet je odavno postao globalna pozornica

Autor: Nikola Markulin

21.11.2009. 23:00
Svijet je odavno postao globalna pozornica

Foto: Željko KARAVIDA



U Zadru su u subotu ‘Noć kazališta’ po prvi put obilježili Hrvatska kazališna kuća Zadar, odnosno Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Kazalište lutaka Zadar i projekt „Artikultura” u kinu ‘Pobjeda’
‘Noć kazališta’, jednodevna manifestacija u kojoj su u čitavoj Hrvatskoj bila uključena 34 kazališta, u Zadru su u subotu obilježili Hrvatska kazališna kuća Zadar, Kazalište lutaka Zadar i projekt „Artikultura” u kinu ‘Pobjeda’.
Spomenuta 34 kazališta na jednu su noć otvorila vrata djeci i odraslima. Zaljubljenici u teatar, ali i ostali „znatiželjnici” mogli su pogledati kazališne predstave, međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenje tekstova suvremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu… Također, Noć kazališta je i noć otvorenih vrata kada je moguće zaviriti u propadalište, mušku ili žensku garderobu, tonsku i rasvjetnu kabinu, ured ravnatelja…
HKK je sada HNK
Program HKK Zadar započeo je u 18 sati performanceom glumačke radionice HKK Zadar. U 18 sati i 30 minuta u maloj je dvorani prikazana video projekcija autora Josipa Dujele nazvana „Video Omnibus” u trajanju od oko sat vremena. Projekciju su činili video isječci iz djela ovog proslavljenog hrvatskog redatelja nastali u Italiji. U 20 sati igrana je komedija redatelja Mirka Šatalića „Nije bila peta, bila je deveta” u produkciji HKK Zadar. Inače, predstava, rađena prema komediji Alda Nicolaia, premijeru je imala na minulom Zadarskom kazališnom ljetu. U predstavi su igrali Tamara Šoletić, Hrvoje Zalar, Mirko Šatalić, Mladen Baučić- Baucho i Josipa Zubak.
Po završetku predstave u 22 sata u maloj je dvorani započeo okrugli stol, kojega je moderator bio Goran Bujić, književni i kazališni kritičar, urednik kulture u našoj novini. Na ovome okruglom stolu gosti su bili glumci iz netom prije odigranme predstave “Nije bila peta…” Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Tamara Šoletić i Hrvoje Zalar. Govorilo se o ulozi Noći kazališta u sadašnjem društvenom trenutku, o gradnji stalnoga glumačkog ansambla u HNK Zadar, o sudjelovanju glumaca u tzv. sapunicama, o suradnji s mladima, o potrebi studija glume, novih radnih mjesta u teatru i sličnim temama, na što je i publika imala što za pitati i kazati.
Potom je u 23.00 sata otvorena izložba kazališnih fotografija, plakata i kostima.
Pa malo jazza
Najzad, u ponoć su na svoje došli ljubitelji jazza, kada su Boško Petrović i „Black Coffee” izveli koncert prigodno nazvan „Jazz roun midnight”. Za ovu su prigodu djelatnici HKK Zadar priredili i malu kreografiju. Tako su u kutke zadarskog kazališta izložili stare rekvizite, kostime, plakate, nagrade i velike fotoalbume koji su posjetitelje vratili u prošlost i početke kazališne umjetnosti u Zadru.
Noć kod lutkara
U noć kazališta zadarskih lutkara u Jazinama su igrane predstave “Vrtuljak tajni – četiri godišnja doba”u 18 sati, a u 20 sati predstava “Zvijezda” koju potpisuje i igra mlada glumica Irena Bausović. Tema ove predstave je odnos glumca i lutke, a u njoj autorica želi pokazati kako glumac i lutkar imaju jednaku vrijednost, te smatra da je uloga lutkara veća. Redatelj je, pak, predstave „Vrtuljak tajni” Ivica Šimić, a njezina osobitost je ta što je rađena za djecu stariju tri godine.
Deseti rođendan Teatra ‘VeRRdi’
U sklopu projekta „Artikultura” za ovogodišnju Noć kazališta su u bivšem kinu Pobjeda članice Zadarskog plesnog ansambla igrale predstavu „Rock the Baroque”, a potom je videoprojekcijom obilježeno deset godina postojanja udruge „Teatro Verrdi” koja zajedno s nekolicinom drugih zadarskih udruga (i ZPA) potpisuje projekt „Artikultura”. “Rock the Baroque” je multimedijalna predstava suvremenog plesa obogaćena elementima fizičkog teatra rađena kroz sintezu fragmenata različitih medija suvremenog teatra i najraskošnijeg stilskog razdoblja u umjetnosti. Koreografiju za ovu predstavu je osmislila Sanja Petrovski. Uz desetogodišnjicu „Teatra Verrdi” Juraj Aras je pokušao videoprojekcijama i kratkim komentarima ocrtati djelatnost ove umjetničke kazališne udruge. Posjetitelji su tako imali priliku podsjetiti se na projekte, suradnje i radionice koje je organizirala ili u kojima je sudjelovala udruga „Teatro Verrdi”, primjerice predstave „Exsluziv”, „Metamorfoze”, „Gradski đir”, „Kralj Gordogan” i „Nulovanje”.
 


 VIDEO OMNIBUS JOSIPA DUJELE


U sklopu ‘Dana kazališta’ poznati hrvatsko-talijanski režiser Josip Duiella u maloj je dvorani HNK Zadar u subotu navečer priredio video omnibus svog stvaralaštva. Napravivši svojevrsan presjek karijere, Pino je okupljenima pokazao niz video isječaka iz svojih najpoznatijih emisija, koncerata i filmova. Josip Duiella u Italiju odlazi 1963. godine, ostavljajući za sobom rad u Zagreb filmu, gdje se već kao devetnaestogodišnjak dokazao kao najmlađi režiser u ondašnjoj državi, priskrbivši brojna priznanja, radeći između ostalog i na cjenjenom crtanom filmu Inspektor maska. Italija mu ubrzo postaje novi dom, gdje postaje jedan od najcjenjenijih režisera, radeći za brojne tv-postaje od RAI-a, preko Antene 2 do Vatikanske televizije. Iznimnu karijeru, tijekom koje je surađivao s najvećim imenima talijanske estrade: glumcima, pjevačima, glazbenicima i umjetnicima, Pino je kratkim video isječcima nastojao približiti i zadarskoj publici. Iako malobrojni, što tužno svjedoči o nivou kulturne svjesti u gradu, prisutni u kazalištu imali su priliku uživati u prizorima koji su obilježili njegovu iznimnu i nagrađivanu karijeru. Najpoznaiji Duiellin serijal je «Italia canta», 70 emisija koje je radio za RAI, duhovit i pomalo neuobičajeniji pristup glazbi i suvremenoj kulturi uopće. Pino je dosta radio i za Vatikansku televiziju, posebice u doba kada je Ivan Pavao II bio papa, što se također moglo vidjeti na projekciji. Njegove kvalitete prepoznaju i van granica Italije pa neko vrijeme radi i u Parizu kao i Španjolskoj, a među svoje radove ubraja i koncerte sa najvećim imenima glazbe današnjice Lucanom Pavarottijem, Andreom Bocelliem čije su dirljive izvedbe odlično zaokružile ovaj nadahnuti video omnibus. (K. B .)