Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Urod još bolji nego lanjski!

Autor: Jelica Farkaš

21.11.2009. 23:00
Urod još bolji nego lanjski!

Foto: Jelica FARKAŠ



Protekle godine ubrali smo oko 120 kilograma maslina, dok računamo da će ove godine biti preko 150 kilograma zrelog i kvalitetnog ploda. Od toga predviđamo dobiti oko 25 litara kvalitetnog maslinovog ulja, a ono će se kao i ranije koristiti u našoj školskoj kuhinji, kazao je ravnatelj Došen


Učenici i nastavnici Srednje škole u Biogradu na moru i ove su godine prionuli na berbu maslina u svom školskom masliniku. Naime, već niz godina ova škola brine o malom, ali vrijednom i brižno održavanom masliniku, koji im daje dragocjene kapi kvalitetnog maslinovog ulja, koje oni koriste u svojoj školskoj kuhinji. Kako nam je ovom prigodom kazao Božo Došen, ravnatelj biogradske srednje škole, u školskom masliniku koji se nalazi odmah uz školsku zgradu, zasađeno je 20 stabala maslina koje već niz godina daju plodove i imaju dobar urod.
Kontinuirana briga o masliniku
– Riječ je o domaćoj sorti orkula i talijanskoj pendolino, a brigu o njima tijekom godine vodimo svi mi, kaže Došen.
– No, tijekom ljetnih školskih praznika, pogotovo za vrijeme sušnog razdoblja, maslinik je nužno zalijevati. Tako je bilo i ovoga ljeta kada su o njemu brinuli naši stalni zaposlenici, točnije pomoćno osoblje, koje se tako organiziralo da je briga o maslinama bila kontinuirana. Zahvaljujući toj brizi imamo iznimno dobar urod, odnosno još bolji nego lani. Jer protekle godine ubrali smo oko 120 kilograma maslina, dok računamo da će ove godine biti preko 150 kilograma zrelog i kvalitetnog ploda. Od toga predviđamo dobiti oko 25 litara kvalitetnog maslinovog ulja, a ono će se kao i ranije koristiti u našoj školskoj kuhinji. Poznato je, naime, da u našoj školi u sklopu strukovnog dijela obrazovanja već niz godina uspješno obrazujemo ugostiteljsku struku, točnije, profile kuhar-konobar.
Humanitarne akcije
Tako nas posebno raduje da su i ove školske godine u prve razrede ovog strukovnog odjeljenja upisana 23 učenika s područja grada i okolnih mjesta, kazuje biogradski ravnatelj te pojašnjava da ove dvije strukovne skupine dio obvezne praktične nastave odrađuju u školskom kabinetu, točnije kuhinji i restoranu, gdje se uz ostalo pripremaju i za različite smotre i natjecanja. Svake godine održavaju se i prezentacije jela pod nazivom “Što su i kako pripremale naše bake”, gdje su se naši učenici također višestruko iskazali.
Učenici su se iskazali i u humanitarnim akcijama, kao što je, primjerice, bila ova zadnja u sklopu Dana kruha. Tom su prigodom biogradski srednjoškolci posjetili Specijalnu bolnicu za ortopediju te su pacijente počastili fritulama i drugim slasticama iz školske kuhinje.
– Za pripremanje raznih vrhunskih jela uz stručno vodstvo, trud i zalaganje, jednako su važne i kvalitetne namirnice. Kvalitetno domaće maslinovo ulje prava je delicija, a znaju to dobro i naši mladi kuhari i konobari pa su s puno pažnje i prionuli ovogodišnjoj berbi maslina, zaključio je Došen.