Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani s Morskih orgulja u more bacaju pivske i vinske boce

Autor: Dragana Glavočić

21.11.2009. 23:00
Zadrani s Morskih orgulja u more bacaju pivske i vinske boce

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Klub podvodnih aktivnosti treću godinu zaredom provodio je u subotu ujutro akciju čišćenja podmorja na području pored Morskih orgulja. Premda je vrijme bilo vjetrovito, a time i more valovito, dvanaest je ronioca nesmetano čistilo podmorje od već uobičajenih nečistoća kao što su staklena i plastična ambalaža, automobilske gume, žice, i ostalo. Zanimljiv ulov u vrećama zadarskih ronioca bio je i umivaonik koji je izronio na površinu zajedno s morskim ježem i morskom travom.
Kako nam je kazao predsjednik KPA Danijel Telesmanić-Did, gotovo 40 godina, koliko i postoji klub, provode se akcije čišćenja podmorja, a posljednjih godina zapaženo je da je krupnog otpada sve manje, što upućuje na razvoj ekološke svijesti kod sugrađana. No, Telesmanić upozorava da se ekološka senzibilnost slabo razvija kod mladih Zadrana.
– Prve godine kad smo krenuli s akcijom čišćenja ovog dijela podmorja na zadarskoj rivi izvukli smo na kopno priličan broj automobilskih guma koje su služile kao bokobrani na brodovima prilikom izgradnje Morskih orgulja. Prošle godine, na naše veliko iznenađenje, na morskom dnu našli smo najviše ženskih gaćica. Sve ove godine, koliko morsko dno održavamo čistim, na površinu smo najviše izbacili staklenih boca od piva ili vina, što je dokaz da Zadrani na Morskim orguljama najviše vole feštati. Kad završi slavlje tada sva ispijena ambalaža završi u moru, kazao je Telesmanić. Inače, članovima KPA nije bilo hladno jer su na sebi imali ronilačko odijelo debelo 5 milimetara. Pored ronioca patrolirao je čamac koji je signalizirao svim ostalim plovilima koja su tuda prolazila da se odmaknu što dalje od kopna.
Zadarska tvrtka Čistoća postavila je pored Morskih orgulja kontejner u koji su ronioci iz svojih mreža istresali subotnji “ulov”.