Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zlatni pir blagoslovljen krštenjem 25. unučeta

Autor: Velimir Brkić

21.11.2009. 23:00
Zlatni pir blagoslovljen krštenjem 25. unučeta

Foto: Velimir BRKIĆ



Proslaviti 50 godina braka danas kada se toliko supružnika rastavlja već u prvoj godini zajedničkog života, prava je umjetnost. Ali da se i to može, pokazali su nam Mara i Anto Vuletić koji su u ratnom vihoru 1993. godine na zadarsku Puntamiku doselili iz Banje Luke. Svoje bračne zavjete svečano su jučer na nedjeljnoj misi obnovili u crkvi Bezgrešnog začešća BDM na Puntamici. Na euharistijskom slavlju koje je predvodio župnik don Emil Bilaver obnovu bračnih zavjeta je predvodio vlč. Andrija Vrane iz zagrebačke župe Špansko, voditelj katoličkog pokreta Kursiljo za Hrvatsku. Pored slavljenika bila je i kuma Dragica Bartulović koja je pokraj njih stajala i prije 50 godina te slavljenički kum Zoran Rupić.
Uz obilje darova najveći dar slavljenicima zasigurno je krštenje 25. unučeta u obitelji, tromjesečne Marte, kćeri Julije i Damira Vuletića. Kuma prvom unuku prezimena Vuletić bila je Josipa Bosnić. Obred krštenja male Marte predvodio je don Žarko Vladislav Ošap iz Banje Luke, ravnatelj radija Banjalučke biskupije “Marija” u osnivanju. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor.
Cijeli svoj život 67-godišnja Mara i tri godine stariji Anto su posvetili svojoj obitelji, radili su i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje. U braku im se rodilo šestoro djece od kojih je petoro živo – sin Damir te kćeri Mirjana Bambir, Gordana Rajković, Slavica Tripalo i Marijana Kosor. Danas imaju 25 unučadi, od kojih je najmlađa Marta rođena na sam blagdan Velike Gospe, isto kao i slavljenik, djed Anto.
– Obitelj je najvažnija i bez nje nema ničega, kaže umirovljeni kamenoklesar Anto, dodajući kako je njegova Mara imala svetu ulogu, odgajati djecu i držati tri “kantuna” u kući.
Ovi vrlo vedri i vitalni supružnici govore kako su u životu sve probleme nastojali rješavati razgovorom, bez povišenih tonova i svađe, uz međusobnu toleranciju, strpljenje i opraštanje.
Mara i Anto, govore upitani uzvanici, oduvijek su i izuzetno druželjubivi ljudi čija kuća je i danas često puna gostiju.