Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Budućnost Hrvatske je u čistom Jadranu

21.11.2010. 23:00
Budućnost Hrvatske je u čistom Jadranu


Još prije dvije godine, kad sam upoznao Stjepana Mesića razgovarali smo o promociji Hrvatske kroz sport, točnije zaron na Južni pol. Tako je to krenulo i kroz neko vrijeme sam spojio Mesića i Ecclestonea. S mojom idejom i njihovom podrškom našli smo se vrlo brzo jer smo svi svjesni važnosti ekologije, ističe Curavić
U Zadru je održana prva u nizu ekoloških akcija čišćenja hrvatskog podmorja u sklopu projekta Kalypso. Akciju čišćenja zadarske luke, odnosno podmorja uz Liburnsku obalu predvodio je poznati ronilac Kristijan Curavić, koji je ujedno i pokretač projekta Kalypso i jedan od osnivača udruge GUWAA (Global Under Water Awareness Association). Svojim dolaskom i sudjelovanjem projekt i ronilački tim podržali su bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, veleposlanik Norveške Henrik Ofstad, Jelena Kurtović, predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP), Grgur Pleslić, predstavnik Instituta Plavi svijet i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Petnaestak ronioca, predvođenih Kristijanom Curavićem, čisteći zadarsku luke pronašlo je hrpu krupnog otpada, koji se godinama “skladištio” u podmorju uz Liburnsku obalu. Među otpadom, bilo je čak i velikih dijelova automobila.
Podizanje ekološke svijesti
– Akcija čišćenja u Zadru, prva je u nizu akcija u organizaciji udruge GUWAA, a projekt se nastavlja u Šibeniku i drugim gradovima hrvatske obale sve do lipnja 2011. godine. Udruga je već dobila i globalnu podršku te se iz Hrvatske uz potporu Berniea Ecclestonea, vlasnika Formule 1, širi ubrzo i u Europu. Misija GUWAA-e je sustavno čišćenje kopnenih voda i mora te podizanje ekološke svijesti hrvatskih građana, ali i na globalnoj razini, pojasnio je Kristijan Curavić na konferenciji za novinare, koja je nakon čišćenja zadarskog podmorja, održana u Arsenalu.
U kontekstu podizanja ekološke svijesti, Curavić je sa svojim strateškim partnerom C.I.O.S.-om, poduzećem koje se bavi ekološkim zbrinjavanjem nerazgradivog otpada i koje je sav otpad izvađen iz zadarske luke svojim kamionima prevezlo u Zagreb, predstavio besplatni broj telefona 0800 0204 na koji građani mogu prijaviti sve zagađene točke obale kako bi se iste očistile.
– Realizaciju projekta Kalypso u Hrvatskoj, kao projekt od državne važnosti, podržali su veleposlanstva Švedske, Norveške i Engleske, UNDP, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo mora, prometa i veza, Ministarstvo kulture, Institut Plavi svijet i Stjepan Mesić. Zaštitno lice projekta je jedan od naših najvećih pjevača i ljubitelja mora, Oliver Dragojević, kaže Curavić, te pojašnjava kako je Hrvatska prva zemlja u kojoj se počelo sa sustavnim čišćenjem podmorja.
Do ljeta, krenut će i svjetska kampanja s Bernijem Ecclestoneom, koja će obuhvatiti 30 zemalja. Vezano za suradnju s Mesićem i Ecclestoneom, Curavić navodi kako je sve počelo još prije dvije godine.
– Još prije dvije godine, kad sam upoznao Stjepana Mesića razgovarali smo o promociji Hrvatske kroz sport, točnije zaron na Južni pol. Tako je to krenulo i kroz neko vrijeme sam spojio Mesića i Ecclestonea. S mojom idejom i njihovom podrškom našli smo se vrlo brzo jer smo svi svjesni da je ekologija jedna tema koja je sve jača. Znamo da smo turistička zemlja i neke stvari su se spojile same od sebe, priča Curavić, na čije se riječi nadovezao i Stjepan Mesić, navodeći kako je Ecclestone poslovan čovjek koji je prepoznao važnost ovog projekta.
Jadran – zagađeno more
Ukoliko se Ecclestonu priključe i njegovi poslovni partneri, kako ističe Mesić, cijeli svijet će imati velike koristi od realizacije ovoga projekta.
Mesić se osvrnuo i na činjenicu da je Jadransko more jedno od najzagađenijih u svijetu što utječe na razvoj održivog turizma. Podizanje ekološke svijesti kod građana je nužno, a ekologija je svakako jedno od pitanja kojim će se trebati intenzivnije pozabaviti u kontekstu što skorijeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Prilikom akcije čišćenja zadarske luke, svoj rad s područja ekologije predstavili i UNDP, te Institut Plavi svijet.
– Obalno more predstavlja jedan od najvrjednijih prirodnih resursa Republike Hrvatske te čini osnovu za gospodarski razvoj države. Očuvanju naših najvrjednijih resursa, naše obale i morskog okoliša, doprinosi Projekt održivog razvoja Dalmacije – COAST, koji je UNDP pokrenuo u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te ostalim parterima, uz financijsku potporu Globalnog fonda za okoliš (GEF). Temeljni cilj Projekta COAST je ugraditi načela očuvanja i zaštite prirode i biološke raznolikosti u poslovanje najvažnijih sektora na području Dalmacije poput poljoprivrede, turizma, ribarstva i marikulture te bankarskog sektora, istaknula je Jelena Kurtović, predstavnica UNDP-a.


Mesić: Sjajna akcija


– Bernie i ja uključili smo se u ovaj projekt jer je riječ o sjajnoj akciji kojom se podiže ekološka svijest ljudi kako ne bi i dalje zagađivali more i kopnene vode. Čišćenjem mora podiže se njegova kvaliteta što je izuzetno važno za turizam. Uz to, otpad, koji je danas izvučen iz mora, sutra već može biti sirovina, što znači da je financijski iskoristiv, navodi Mesić, pozivajući poslovne ljude, tvrtke, udruge i građane da se u što većem broju uključe u ovu akciju.




 


Ugroženi dobri dupini i morske kornjače


Institut Plavi svijet poznat je po svojim istraživanjima podvodnog svijeta i zaštiti dobrih dupina. Jedan od istraživača Plavog svijeta, Grgur Pleslić, ističe kako su dobri dupini ugroženi u Jadranu, a isto prijeti i morskim kornjačama ukoliko se nastavi sa zagađivanjem Jadrana. Upravo iz tog razloga Plavi svijet podržava djelatnost udruge GUWAA, a kao znak suradnje ove dvije ekološke udruge GUWAA je usvojila jednog dobrog dupina. Riječ je o Santiagu, mladom dupinu koji je jednom prilikom istraživačima poklonio ulovljenu ribu, donijevši je pred njihov gumenjak, čime je osvojio njihova srca. Diplomu i fotografiju usvojenog dupina Pleslić je uručio Kristijanu Curaviću.


 


Kalypso junior


Po prinicipu po kojem je radio legendarni Jacques Yves Cousteau, ploveći svijetom i istražujući morske dubine, tako i brod Kalypso junior plovi Jadranom, hrvatskom obalom i istražuje dubine, ali prvenstveno vadi krupni i sitni otpad iz mora.
Kalypso junior je velik 30 metara i čini ga posada od 3 mornara. Brod je luksuzno opremljen za turizam i izuzetno atraktivan, osiguran kamerama i komforan za ovakve prigode. Za prijevoz i reciklažu otpada brine se strateški partner projekta, poduzeće C.I.O.S.
Brod Kalypso putuje od grada do grada jadranskom obalom te svaki drugi tjedan u različitim gradovima organizirat će veliku akciju čišćenja podmorja u suradnji s lokalnim ronilačkim centrima i lokalnom upravom uz potporu strateškog partnera, poduzeća CIOS zaduženog za zbrinjavanje otpada. Nakon Zadra, ide u Šibenik te dalje u Primošten i Split.
Završetak projekta Kalypso Junior predviđen je prije početka turističke sezone u lipnju 2011., kada će se održati najveća ekološka akcija čišćenja podmorja ikad organizirana u Hrvatskoj i to paralelno u 4 hrvatska grada na obali.