Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Građani duguju za struju 329 milijuna kuna

21.11.2010. 23:00
Građani duguju za struju 329 milijuna kuna


Tvrtke i gospodarstvo općenito duguju HEP-u za struju gotovo 1,256 milijardi kuna. Dugovanja građana za ostale komunalne usluge procjenjuju se na oko 1,5 milijardi kuna. Krajem listopada 25 posto više nekretnina nago lani završilo je na dražbi
Svako kućanstvo najteže se sigurno odriče struje i vode, ali čini se da u krizi građani sve teže plaćaju račune za njihovu potrošnju. Tako su sva kućanstva u Hrvatskoj sa zadnjim danom listopada HEP-u za struju dugovala 329, 27 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je dug bio 272 milijuna kuna, to je porast od čak 20 posto. Prema podacima HEP-a, kućanstva mjesečno potroše 378 milijuna kuna, što znači da dug koji su stvorile neplatiše nije još dosegnuo ukupnu mjesečnu potrošnju.
Puno gore stanje je s iznosom HEP-ovih potraživanja za neplaćene račune kad je u pitanju gospodarstvo koje je na dan 31. listopada dugovalo 1,256 milijardi kuna za isporuku električne energije. Neplaćeni računi gospodarstva porasli su za 145 milijuna kuna, pa je dug za isporučenu električnu energiju krajem ovog listopada čak 13 posto veći nego lani u istom mjesecu. Prosječni mjesečni prihod HEP-a za isporuku električne energije gospodarstvu je 468 milijuna kuna, što znači da su poduzetnici skupili dug koji gotovo pokriva njihovu tromjesečnu potrošnju struje.
Rastu dugovi za komunalije
Uz to iz HEP-a nam odgovaraju da su dospjeli a neplaćeni računi 116 tisuća kućanstva u šest hrvatskih gradova, Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Sisku i Osijeku, HEP Toplinarstvu za grijanje nešto veći od 105 milijuna kuna. Kad bi se dug podijelio na sva kućanstva koja grije HEP Toplinarstvo značilo bi da ona u prosjeku duguju 900 kuna.
Tako građani za struju i grijanje HEP-u duguju 434 milijuna kuna, a zajedno s dugom gospodarstva za struju HEP ima 1,7 milijardi kuna neplaćenih računa. S druge strane ta kompanija na naš upit koliki je trenutno njihov dospijeli, a neplaćeni dug, odgovara da HEP takvih dugova nema.
I najvećem komunalnom poduzeću u Hrvatskoj, Zagrebačkom Holdingu građani za komunalne usluge duguju stotine milijuna kuna. Krajem rujna, podaci su Holdinga, njegove su podružnice, njih osam, imale 768 milijuna kuna nenaplaćenih računa, od čega su 364 milijuna otpadala na kućanstva, a preostali iznos dugovalo je gospodarstvo. U odnosu na kraj prošle godine, dug kućanstava za komunalne usluge pao je za 1,6 posto, ali ako se usporedi s krajem 2008. godine građani imaju 12 posto više duga na ime neplaćenih računa.
Najveći dio otpada na vodoopskrbu i odvodnju te za usluge Čistoće. Vodoprivredi Zagrepčani duguju ukupno 186 milijuna kuna, od čega je utuženo 61 milijun kuna, ali taj novac treba i naplatiti. Za čistoću su Zagrepčani skupili 161 milijun kuna duga, a sudske presude postoje za 95 milijuna kuna.
Pada platežna moć
Ako bi Zagreb bio ogledni primjer za Hrvatsku značilo bi to da na razini cijele države građani za komunalne usluge duguju i do 1,5 milijardi kuna. No, ta računica ne može biti u potpunosti precizna jer cijene vode, kao i cijene usluga koje pružaju ostala komunalna poduzeća nisu ujednačene u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, neplaćeni računi za struju i komunalne usluge ukazuju na trend da građani imaju sve manje novca za plaćanje režija. Dobrim dijelom dosadašnjih su godina taj nedostatak pokrivali većom kupovinom hrane na kartice, ali je potrošnja preko kreditnih kartica krajem ovogodišnjeg rujna bila deset posto manja nego lani u isto vrijeme.
Da će sve veći broj građana sve teže plaćati režije govori i činjenica da je krajem listopada u Očevidniku HGK-a zbog ovrha bilo čak 25 posto više nekretnina, kuća i stanova, te oranica, koje su završile na dražbi jer njihovi vlasnici nisu mogli plaćati račune. Sve što se događa s neplaćanjem kredita i režija precizno prati rast broja nezaposlenih kojih je u listopadu 2008. godine bilo 230 tisuća, godinu dana kasnije 273 tisuće, a ove godine 304 tisuće. Ako se prognoze o povećanju za dodatnih 40 tisuća ostvare, neplaćenih računa u siječnju sljedeće godine bit će i više.
 


DUGOVANJA ZA REŽIJE


* dug kućanstva za struju 329 milijuna kuna – 20 posto više nego lani
* dug gospodarstva za struju – 1, 256 milijardi kuna – 13 posto više nego lani
* dug kućanstava za grijanje u šest gradova – 105 milijuna kuna
* dug kućanstva za vodu u Zagrebu – 186 milijuna kuna
* dug kućanstva za čistoću u Zagrebu – 161 milijun kuna




 


Inina potraživanja veća 300 milijuna kuna


Koliko gospodarstvo duguje Ini za isporuku nafte i naftnih derivata te plina iz te kompanije nam nisu odgovorili uz objašnjenje da nisu u mogućnosti iznositi detalje iz poslovnih odnosa s drugim kompanijama, te su nas uputili da “sve relevantne podatke o poslovanju kompanije pronađemo u njihovom izvješću za treće tromjesečje ove godine”. Prema podacima iz tog izvješća Inina su potraživanja od kupaca veća za 300 milijuna kuna i iznose 2,8 milijardi kuna.