Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Izronila i kolica s “ludijade”

21.11.2010. 23:00
Izronila i kolica s “ludijade”


Ni ovaj put nismo pronašli ništa neočekivano. Izvukli smo nekoliko košara iz trgovačkih centara, jedne vrše, nekakvu metalnu konstrukciju te nekoliko vreća smeća. Mi svake godine u gradu napravimo pet ili šest akcija čišćenja podmorja, od kojih je jedna već tradicionalna u povodu Dana Grada Zadra, kazao je Damir Velimir
U sklopu programa koji je ove godine predviđen u povodu Dana Grada Zadra jučer se Klub za podvodne aktivnosti “Zadar”, već tradicionalno, odazvao ekološkoj akciji čišćenje podmorja. Zato je u sklopu ove akcije očišćeno podmorje na Morskim orguljama i to zahvaljujući dvadesetorici ronilaca, koji su uz pomoć i pratnju još desetak pomagača vratili “sjaj” ovom svjetski poznatom zadarskom turističkom obilježju.
Kroz nešto više od sat vremena čišćenja ronioci su iz mora izvukli nekoliko krupnih predmeta za koje je vrlo teško povjerovati da bi ih netko namjerno bacio i ostavio na dnu mora, ali kako pak navodi Damir Velimir, tajnik Kluba podvodnih aktivnosti “Zadar”, sve što su ovom akcijom pronašli u moru nije neuobičajeno. Neke primjerke smo ipak prepoznali – kolica trgovačkog centra kojima su prošlogodišnji maturanti na svojoj “ludijadi” uskakali u more s rive.
– Ni ovaj put nismo pronašli ništa neočekivano. Izvukli smo nekoliko košara iz trgovačkih centara, jednu vršu, nekakvu metalnu konstrukciju te nekoliko vreća smeća. Mi svake godine u gradu napravimo pet ili šest akcija čišćenja podmorja, od kojih je jedna već tradicionalna u povodu Dana Grada Zadra, kazao je Velimir.
Pa iako je bilo najavljivano kako će samo dan prije Morske orgulje biti očišćene u sklopu projekta Kalypso koji je osmislio Kristijan Curavić, poznati hrvatski ronilac, Curavićeva akcija je ipak održana na drugoj lokaciji – u uvali Jazine.
Riječ je o projektu kojemu je cilj očistiti hrvatsku obalu, i to konkretno kroz akcije čišćenja podmorja oko gradova na hrvatskoj obali uz pomoć i potporu lokalnih ronilačkih centara, lokalnih vlasti i poznatih lica iz sporta i estrade.
– Iako me ljudi ovih dana stalno pitaju da komentiram projekt Kalypso smatrajući da bi mi trebali negodovati jer se još netko osim nas u isto vrijeme brine za zadarsko podmorje, ja samo mogu reći da podržavam i ovu i svaku drugu sličnu akciju. To dokazuju i svi oni predmeti koje smo mi danas izvukli iz podmorja kod Morskih orgulja, a što upravo znači da je što više ovakvih akcija dobrodošlo, kazao je Velimir, te naglasio kako pozdravlja projekt Kalypso te ističe kako treba težiti što češćim ovakvim akcijama.
– Savršeno bi bilo kada bi se ovakve akcije događale svaki dan, jer tako bi se konačno u potpunosti riješio problem onečišćenja podmorja, zaključio je Velimir.