Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosor otvorila cestu i ignorirala novinare

21.11.2010. 23:00
Kosor otvorila cestu i ignorirala novinare


Predsjednica Vlade ni jučer nije htjela komentirati moguću rekonstrukciju Vlade, te koji ministar nije zadovoljio kriterije
Premijerka Jadranka Kosor jučer je svečano pustila u promet čvor Donja Zdenčina na autocesti između Karlovca i Zagreba, koji će oko 30 tisuća stanovnika tog područja i njihovu veliku poduzetničku zonu, naglasila je, izravno spojiti s mrežom od 1.222 kilometra autocesta, koliko ih Hrvatska trenutačno ima.
– Budite nam i dalje strogi, poručio je premijerki jedan od nekoliko stotina građana koji su se okupili na otvaranju prometnog čvora, dok je Jadranka Kosor s njima u prolazu razgovarala i neprekidno im spominjala “Moramo i dalje raditi”. Kad je čula tu poruku, pitala je: “Podržavate li da budem stroga?” Nakon što je čula odobravanje, sa smiješkom je zaključila: “Stroga, ali pravedna!”
Predsjednica Vlade, međutim, ni jučer nije htjela komentirati moguću rekonstrukciju Vlade, o kojoj se šuška već nekoliko dana, niti odgovoriti na pitanje koji ministar nije zadovoljio kriterije. Praćena ministrima Božidarom Kalmetom, Draženom Bošnjakovićem i Đurom Popijačem, premijerka je ignorirala okupljene novinare, šutke prošla pokraj njih i zaustavila se nekoliko minuta pred skupinom građana koji su joj odobravali na raščišćavanju afera u državi i podupirali “strogost”.
Ozračje strogosti osjetilo se jučer i u istupima predsjednika uprave Austoceste Rijeka-Zagreb Mire Škrgatića i ministra prometa Kalmete, koji su svoje pozdravne govore počinjali i završavali obraćanjem nazočnoj premijerki te pohvalama njezinu doprinosu. Kalmeta je Jadranki Kosor zahvalio što je “prepoznala želju za gradnju tog čvora” i “uvrstila ga u program koji donose Vlada i Sabor”. Škrgatić je najavio da će njegova tvrtka predložiti gradnju treće vozne trake na dionici autoceste od Karlovca do Zagreba, zbog velikog prometa vozila.
– Vlada će i iduće godine nastaviti gradnju cestovne infrastrukture u koju će uložiti oko četiri milijarde kuna, od čega će 1,8 milijarda uložiti Hrvatske autoceste, najavila je premijerka. Napomenula je kako bi to trebalo pomoći oporavku gospodarstva te postizanju stope rasta koja će biti “i veća od planirane”.
 


Investicija od 66 milijuna kuna


Prometni čvor Donja Zdenčina stajao je ukupno 66 milijuna kuna, a njegova gradnja priprema se još od 1997. godine, čulo se u govorima premijerke i ostalih državnih dužnosnika. Prometni čvor je blagoslovio lokalni župnik, a organizatori su za uveseljavanje građana doveli i dvadesetak mažoretkinja koje su se – u kratkim haljinicama bez rukava – dva sata uz smiješak smrzavale na temperaturi od 7 stupnjeva Celzija.