Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kreativni sjaj mladenačkog uma

21.11.2010. 23:00
Kreativni sjaj mladenačkog uma


Učenici su napisali kratke priče na kojima bi im i eminentni pisci pozavidjeli. Kratki film “Casting plavuše” nasmijao je sve prisutne, kao i predstava koja je bila puna neočekivanih upadica. U radijsku emisiju učenici su uključili i jednog mještanina, legendu Novigrada, koji je na samo njemu svojstven način objasnio što je vrijeme. Na kostimografskoj radionici nastale su jedinstvene kreacije…


Na 5. kreativnom vikendu srednjih škola Zadarske županije, održanom proteklog vikenda u Novigradu, u samo tri dana nastao je niz umjetničkih djela. Zidovi novigradske škole odjednom su oslikani, snimljen je duhovit film, zabavna radijska emisija, simpatična predstava, nastao je niz ekstravagantnih modnih kreacija, kao i brojne dirljive kratke priče… Sve na temu ovogodišnjeg vikenda “Reci mi što je vrijeme” koju su učenici i njihovi učitelji, uz pomoć stručnih voditelja obradili iz raznih aspekata na koje čovjek i ne pomišlja.
Kreativnošću protiv nasilja
Razvijanje kreativnosti kod školaraca jedan je od načina kojim se želi spriječiti nasilje i ovisnost među mladima.
Sudjelovalo je šezdesetak učenika i osam profesora iz srednjih škola Zadarske županije, a sve pod budnim okom Agencije za odgoj i obrazovanje, koja u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Zadarske županije organizira ovaj događaj.
– Sve što nemaš u sebi i oko sebe možeš naći u školi jer u školi se događaju prekrasne stvari. Već sam dolazio na kreativne vikende srednjih škola Zadarske županije zadnjih godina u Obrovac i fascinantno je kako se u kratkom vremenu tako puno napravi. Siguran sam da ovu djecu nasilje uopće ne zanima. Također, drago mi je da se ovo događa u malom mjestu jer u velikim gradovima se to malo izgubi, a u malim mjestima ljudi žive sa svakim događanjem. A i kaže se da često iz malih mjesta dolaze veliki ljudi. Nadam se da će i škole drugih županija prepoznati Kreativni vikend u Novigradu dalmatinskom te da će ova tradicija prerasti razinu županije, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.
Tome se nada i domaćin Joso Radošević, ravnatelj Osnovne škole Novigrad.
– Po uzoru na Novigradsko proljeće koje se održava svake godine za osnovne škole iz cijele Hrvatske u našem prijateljskom gradu, Novigradu istarskom, kreativni vikend za srednjoškolce u našem Novigradu mogao bi za početak barem okupljati više županija. Želja mi je da na ovim radionicama narastete stvaralački, ali i pošaljete jedno veliko ‘ne’ nasilju koje se događa među mladima, istaknuo je Radošević.
Na svečanom otvorenju vikenda prisutne je pozdravila i Renata Vuksan, pomoćnica županijskog pročelnika za društvene djelatnosti.
– Kako u srednjim školama zapravo nema puno kreativnih sadržaja za učenike, došli smo na ideju za kreativni vikend i u suradnji s Majom Zrnčić, višom savjetnicom za izvanškolske aktivnosti u Agenciji za odgoj i obrazovanje, ostvarili projekt koji je svake godine predviđen u proračunu Zadarske županije, rekla je Vuksan.
Na otvorenju su još bili Maja Zrnčić, načelnik Joso Klapan, njegov zamjenik Martin Gospić i drugi, a kulturnim programom sve su uveličali Tamburaški orkestar OŠ Novigrad, Plesna skupina OŠ Novigrad Dream team, KUD Fortica iz Novigrada i klapa Težaci iz Paljuva.
Odmah se počelo s radionicama. Filmsku je vodio Staša Čelan, literarnu – na kojoj su se stvarale kratke priče –  Miroslav Mićanović, dramsku Vanja Matujec, radijsku Srđan Nogić, kostimografsku Iva Matija Bitanga, a slikarsko-scenografsku Theo De Canziani.
Radilo se čitava vikenda, upoznali su se učenici iz različitih škola, zajedno surađivali, budeći jedni u drugima talente koje treba prepoznati i razvijati, radili su puno, ali s guštom, a uključili su se i učenici OŠ Novigrad koje je sve to očaralo.
Sirena pokreće vrijeme
Doris Zorić, učenica trećeg razreda Gimnazije Franje Petrića, na dramskoj radionici je shvatila da uz slikanje i pisanje, posjeduje i glumački talent.
– Došla sam ovdje jer volim umjetnost, a odlučila sam se za dramu jer mi je to nešto novo. Već sam prije slikala i pisala, a sad sam shvatila da mogu stvoriti karakter, odglumiti ljude, situacije… Sve je bilo savršeno, uživala sam, rekla je ova višestruko talentirana učenica, dodajući da će joj umjetnost sigurno uvijek biti na neki način prisutna u životu, barem kao hobi.
Nakon puno rada, druženja, uživanja, najzanimljivije je bilo vidjeti rezultate. Mural na zidu u predvorju škole odmah je učinio cijeli ambijent drugačijim, a svi ostali radovi su s muralom u pozadini izgledali još bolje.
Kako je objasnio Theo De Canziani, voditelj slikarsko-scenografske radionice, naslikali su satni mehanizam koji pokreće morska sirena pomoću valova. Mehanizam na kraju preko zupčanika potiče čovjeka pticu da poleti u vrijeme. A svaki zupčanik na slici naslikao je drugi učenik i tako utkao dio sebe u sliku koja ostaje trajni spomenik OŠ Novigrad. I ostali radovi darovani su školi.
Prezentacija radova je bila vrlo zabavna jer je nevjerojatno na koje se sve načine može odgovoriti na jedno pitanje. Učenici su napisali kratke priče na kojima bi im i eminentni pisci pozavidjeli. Kratki film “Casting plavuše” nasmijao je sve prisutne, kao i predstava koja je bila puna neočekivanih upadica, a vrijeme je dočarala raznim pokretima tijela i zvukovima koje su učenici izvodili “ko veliki”. U radijsku emisiju učenici su uključili i jednog mještanina, legendu Novigrada, koji je na samo njemu svojstven (a i samo njemu shvatljiv) način objasnio što je vrijeme. Na kostimografskoj radionici nastale su jedinstvene kreacije u stilu Lady Gage pod nazivima Old news, Paparazzo ili Kraljica u zatvoru.
– Ovaj događaj je ostavio dubok trag na našu školu, kao i na cijelo mjesto. Nastali su vrhunski radovi, svi su pokazali izuzetnu sposobnost i kreativnost. Najbolje je djeci dati slobodu da nađu ono što vole, da na tome onda rade. U tome će uživati i postizati najbolje rezultate, što će ih poticati za daljnji rad. Vodili smo naše goste na tvrđavu Forticu, u Zavičajnu zbirku, družili smo se, a na kraju sve začinili pjesmom. Uz to što smo poslali jednu miroljubivu poruku nasuprot brojnom nasilju, rastali smo se uz veliko ‘doviđenja’ do sljedeće godine kad ćemo biti još brojniji, zaključio je Radošević.