Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Minuta šutnje za artikulturu koja više ne stanuje ovdje!

21.11.2010. 23:00
Minuta šutnje za artikulturu koja više ne stanuje ovdje!


Danas je ples u Zadru izbrisan, nema plesnog studija Kuzme Beovića, nema plesnih grupa Studio i Kiks Miks, nema Voda za kulturu, nema Artikulture… To je nažalost obrazac ponašanja Grada prema kazališnoj kulturi, naglasila je voditeljica ZPA Sanja Petrovski
U nastojanju da ukažu na nezavidan položaj plesne kulture u Zadru, mlade članice Zadarskog plesnog ansambla predvođene svojim voditeljicama Sanjom Petrovski i Stošijom Zrinski u subotu su u okviru “Noći kazališta” ispred bivšeg kina Pobjeda izvele plesni performans “Artikultura više ne stanuje ovdje”. Nastupu je prethodio prigodni domjenak tijekom kojeg se mogla pogledati izložba plesnih fotografija.
– Cilj nam je da ovim projektom još jednom ukažemo na nezavidan položaj nezavisne plesne i kazališne scene u Zadru. Zbog toga ćemo naš program započeti minutom šutnje za stanje u suvremenom plesu u Zadru, naglasila je Petrovski. Prisjećajući se nekoliko zadarskih ciklusa stvaranja i rušenja projekata vezanih za ples, Sanja je izdvojila danas, kako je objasnila, izbrisane grupe i pojedince koji su “živjeli” plesnu kulturu Zadra.
– Oni malo stariji sjećaju se Kuzme Beovića koji je stvorio veliki plesni studio u koji je išla sva zadarska omladina. Sada je izbrisan. U Zadru su postojale i dvije plesne grupe – Studio i Kiks Miks. Danas izbrisani! Vod za kulturu – izbrisan! Ivković, Žagar – izbrisani! Dolazak MAPA iz Amsterdama i Zagreba, kulminirao odlaskom u Tvornicu kulture – izbrisano! Artikultura – izbrisano! Ovo nije osuda, ni revolucija. Mogu samo zaključiti da je to obrazac ponašanja Grada prema kazališnoj kulturi, posebno plesnoj, bez obzira kojoj vlasti taj obrazac pripada. I zato vas molim za minutu šutnje za stanje u suvremenom plesu u Zadru, pozvala je sve prisutne Sanja.