Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podgradina uskoro čista od mina

21.11.2010. 23:00
Podgradina uskoro čista od mina


U Zadarskoj županiji od 1998. do danas za razminiranje 46,6 kilometara četvornih uloženo je preko 450 milijuna kuna. Uvođenjem u poslove razminiranja kod Jurjevca sveukupna investicija u ova dva izuzetno važna posedarska projekta iznosit će preko 10 milijuna kuna, Podgradina 7,5 i Jurjevac oko 3 milijuna kuna, istaknuo je predstojnik Podružnice HCR-a Zadar mr. sc. Josip Čerina
Nije prošlo ni tri dana od stupanja na dužnost prvog čovjeka Hrvatskog centra za razminiranje, a novi ravnatelj Zdravko Modrušan proteklog petka je imao svoje prvo “vatreno krštenje” u Republici Hrvatskoj, u Podgradini. Zajedno sa suradnicima iz HCR-a uveo je tvrtku Rumital d.o.o. iz Zagreba u poslove razminiranja prema projektu “Područje između Novigradskog mora i naselja Podgradina u Općini Posedarje”. Projekt je tlocrtne površine 571.552 metara četvornih. Vrijednost radova iznosi 7,5 milijuna kuna s PDV-om osiguranih iz državnog proračuna. Rok izvođenja radova je 100 radnih dana od datuma uvođenja u posao.
Razminirano 46,6 kilometara četvornih
– Za petnaestak dana započet će i projekt razminiranja šireg područja cestovnog pojasa državne ceste D8 kod Jurjevca nadomak Posedarja, površine 258.936 metara četvornih, najavio je 42-godišnji ravnatelj Modrušan, koji je svoju karijeru započeo kao pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko.
Do danas je u razminiranje RH uloženo gotovo 3,5 milijarde kuna, od čega je iz državnog proračuna izdvojeno 56 posto novca.
– U Zadarskoj županiji od 1998. do danas za razminiranje 46,6 kilometara četvornih uloženo je preko 450 milijuna kuna. Uvođenjem u poslove razminiranja kod Jurjevca sveukupna investicija u ova dva izuzetno važna posedarska projekta iznosit će preko 10 milijuna kuna, Podgradina 7,5 i Jurjevac oko 3 milijuna kuna, istaknuo je predstojnik Podružnice HCR-a Zadar mr. sc. Josip Čerina.
– Nakon provedenih projekta u Podgradini i na Jurjevcu u Općini Posedarje će ostati još oko 1,4 kilometara četvornih sumnjivog minskog područja, naglasio je Čerina koji je “doktorirao” na minama. Protekle godine na Sveučilištu u Zadru obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Hrvatski tisak u promociji međunarodnih načela borbe protiv mina”.
Složeni projekti razminiranja
Nazočne predstavnike tvrtke Rumital d.o.o. i HCR-a na projektu je dočekao Tomislav Ban, načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete HCR-a, a s karakteristikama projekta, te načinom izvođenja radova kao i zadanim rokovima upoznao ih je pirotehnički nadzornik HCR-a Željko Šaravanja. U Podgradini, između ostalih, nazočio je i glasnogovornik HCR-a Mladen Crnković.
– U razminiranja MSP-a u Podgradini sudjelovat će do 100 pirotehničara i 20-ak strojeva te psi za otkrivanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava, istaknuo je Tomislav Šolić, tehnički direktor zagrebačke tvrtke Rumital d.o.o.
Županijska cesta Posedarje-Novigrad i spojna cesta za Podgradinu do razminiranja sigurnosnih 100 metara od prometnica zatvarat će se za sav promet.
– U Podgradini su u pet minskih incidenata tri osobe smrtno stradale, a njih više ranjeno. Iza nas su ovdje teški i složeni projekti razminiranja. Tijekom razminiranja sigurnosnog pojasa prema moru pirotehničare zasigurno očekuju zaostala minsko-eksplozivna sredstva, poručio je Josip Čerina koji je za vrijeme Domovinskog rata bio na bojišnicama nadomak Podgradine te aktivno sudjelovao u akciji oslobođenja Podgradine tijekom akcije Maslenica.
Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan zajedno sa suradnicima je posjetio i Podružnicu HCR-a u Zadru gdje se upoznao s djelatnicima te opsegom rada i karakteristikama minski sumnjivih područja koji su im u nadležnosti. Obišao je i pirotehničare na razminiranju zaselka Ramići u Paljuvu površine 236.507 metara četvornih, te Općinu Novigrad.
 


Šest zadarskih projekata razminiranja


U ovoj godini je razminirano 456.023 četvorna metra između Musapstana i Murvice, uz dalekovod 110kv Bilice – Biograd i Bilice – Benkovac (269.048 m2), poljoprivredne površine zemuničkih zaselka Senj i Goleš (267.594 m2) i buduće područje zemuničke poslovne zone Mostar (246.708 m2), dok je u tijeku razminiranje poljoprivrednih površina u Smokoviću (159.921 m2). A osim na području Podgradine, Jurjevca i Paljuva razminirat će se i na području Ceranja i Petrima uz županijsku cestu površine 155.469 metara četvornih, područje uz Zračnu luku Zadar površine 149,914 metara četvornih te minsko područje uz vodenicu na Karišnici u Gradu Obrovcu tlocrtne površine 4.219 metara četvornih.




 


Ostalo još 61,9 nerazminiranih kvadratnih kilometara


Trenutni MSP u Hrvatskoj iznosi oko 800 kilometara četvornih. Zadarska županija na dan 1. studenoga zauzimala je 7,5 posto ili 61,9 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora koji je obilježen s 1.849 oznaka minske opasnosti.
Najveća nerazminirana područja obuhvaćaju Benkovac sa 14,3 kilometara četvornih, Stankovce (11,6), Jasenice (9,4), Pakoštane i Novigrad (oba po 5,7), Zemunik Donji (4,8) i Polaču sa 3,3 kilometara četvornih, te Posedarje, Poličnik, Obrovac, Bibinje, Sukošan, Starigrad i Sv. Filip i Jakov.


 


U Zadarskoj županiji 97 smrtno stradalih


Od 1991. do 2010. godine u 191 minskom incidentu stradalo je 274 osoba, od čega njih 97 sa smrtnim posljedicama, 157 osoba sa teškim i 27 s lakšim ozljedama. Pirotehničari su stradali u 23 nesreće, i to njih 35 od čega ih je jedanaest imalo smrtne posljedice. Zadnji smrtni slučaj zbio se početkom godine između Musapstana i Murvice kad je smrtno stradao pirotehničar Renato Polić Strinić. Prije tri i pol godine u Biljanima je poginuo talijanski lovac. Posljednjih 12 godina je bilo 40 minskih incidenata sa čak 14 poginulih. Sve analize pokazuju da ljude i dalje treba podsjećati na ovu opasnost.