Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svaka ovozemaljska vlast je prolazna

21.11.2010. 23:00
Svaka ovozemaljska vlast je prolazna


Žitelji i vjernici mjesta Radovina u Općini Ražanac jučer su po već stoljetnoj tradiciji svetkovinom obilježili zavjetni blagdan svoje župe Gospu od Zdravlja kao i blagdan Krista Kralja. Svetu misu u starom svetištu iz 1687. godine predvodio je župnik Ljupča don Jerolim Lenkić.
– Svetkovina Krista Kralja nas podsjeća da je svaka ovozemaljska vlast prolazna. Samo je jedan koji ostaje vječan, a to je Gospodin Bog. Isusovo kraljevstvo se ne služi s metodama ovog svijeta nego zakonom ljubavi, skromnosti, poniznosti, milosrđa i opraštanja. Zastanimo i zapitajmo se kakav je danas svijet u kojem živimo. Mnogi će se složiti kako živimo u teškom vremenu gdje su zavladali osobni interesi, bez zajedništva među ljudima koje je jednostavno iščezlo. Svijetom, pa i našom domovinom zavladao je liberalni kapitalizam koji ne bira sredstva da postigne svoje ciljeve. Ne zanima ga čovjek kao ljudsko biće i njegovo dostojanstvo. Ne vrednuje se pravedna plaća što ju je čovjek svojim žuljevima zaradio. Liberalizam je mnoge ljude odveo u propast. Ovo je vrijeme ropstva tijela i duha. To je sasvim krivi pojam kraljevanja o kojem govori blagdan Krista Kralja. Jer dok vladari, predsjednici Vlade i države dolaze i prolaze Krist zauvijek ostaje, istaknuo je don Jerolim Lenkić.
Zbog lošeg i kišovitog vremena izostala je tradicionalna procesija te se tako nije ulicama mjesta nosio kip zaštitnice brojnih Radovinjana u domovini i svijetu, Majke Božje Gospe od Zdravlja.