Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tadić vraća ikone i obilazi povratnike

21.11.2010. 23:00
Tadić vraća ikone i obilazi povratnike


Predsjednik Ivo Josipović i Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije u četvrtak dolaze u Zadarsku županiju te će posjetiti sajam Jesen u Gračacu i manastir Uspenja Bogorodice u Krupi, potvrđeno je to na službenoj stranici predsjednika Republike Srbije.
Dolazak dvojice predsjednika potvrdio nam je i Milan Tankosić, donačelnik Općine Gračac, a kako nam je rekao posljednjih dana rješava se protokol te je predviđen dolazak dvojice predsjednika na sajam, nakon čega će se zaputiti u Krupu, gdje će Boris Tadić i službeno predati manastirsko blago koje je posljednjih petnaestak godina bilo u Srbiji.
– Predsjednik Srbije i njegov domaćin posjetit će, u 14.35 sati, općinu Gračac i obići Sajam ličkih proizvoda. Nakon toga, u 15.20 sati, u selu Deringaj predsjednici Tadić i Josipović posjetit će porodicu povratnika Marković. Predsjednik Tadić će zatim sa predsjednikom Josipovićem u 16.10 sati obići manastir Krupa, nakon čega će se obratiti medijima, stoji na službenoj stranici Predsjednika Republike Srbije.
Podsjetimo, kulturno blago manastira Uspenja Bogorodice nedavno je stiglo u Hrvatsku, a od 31 ikone četiri su iz riznice manastira Krka, a jedna prijestolna ikona Bogorodice s ikonostasa crkve svetog Dimitrija u Dalju.
Ove umjetnine samo su jedan posto kulturnoga blaga koje od Srbije potražuju razne crkve, manastiri i pojedinci, a navodno će ostatak biti vraćen do kraja sljedeće godine. Važno je istaknuti kako su manastiru Uspenja Bogorodice, između ostaloga, vraćene i četiri prijestolne ikone sa ikonostasa manastirske crkve koje je naslikao grčki svećenik Jovan Apaka krajem 16. ili početkom 17. stoljeća, a jedna od njih je i čudotvorna ikona Velike Gospe, zaštitnice samostana, za koju se vežu mnoga iscjeljenja i vrlo je značajna lokalnom stanovništvu.