Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlada srezala novac za prevenciju nasilja

21.11.2010. 23:00
Vlada srezala novac za prevenciju nasilja


Iz proračuna je u 2008. za prevenciju školskog nasilja osigurano 727.000 kuna, što je dvostruko više nego u ovom za 2011. dok istodobno, nasilje u školama uzima maha
Dok je maloljetničko nasilje u rapidnom porastu, Vlada je u prijedlogu državnog proračuna za 2011. godinu odlučila za čak 27 posto srezati stavku namjenjenu prevenciji nasilja u školama, pa će se tako dogodine na sustavnu zaštitu djece i adolescenata od vršnjačkog nasilja utrošiti svega 304.000 kuna. Izdvajanje državne blagajne za prevenciju nasilja u školama smanjuje se iz godine u godinu, pa je ta stavka u četiri godine doslovno prepolovljena. Prije samo dvije godine, u proračunu za 2008., za prevenciju školskog nasilja osigurano je 727.000 kuna, što je dvostruko više nego u proračunu za iduću godinu. Istodobno, nasilje u školama uzima sve više maha. S agresivnim ponašanjem u školskim klupama susreće se čak 37 posto školaraca, a nasilnički ispadi maloljetnika s tragičnim posljedicama sve su češći.
Prevencijski programi
Ovakva Vladina politika zabrinula je pravobraniteljicu za djecu, Milu Jelavić, koja će – kako najavljuje – od ministra znanosti, obrazovanja i športa, Radovana Fuchsa, zatražiti posebno obrazloženje štednje na ovoj stavci.
– Zabrinjava nas činjenica da bi moglo doći do smanjenja aktivne uloge države u financijskoj podršci uvođenja i provođenja prevencijskih programa u sustavu odgoja i obrazovanja. U situaciji sve veće eskalacije nasilja među djecom i mladima neprihvatljivo je smanjivanje sredstava za preventivne aktivnosti, bilo da se radi o smanjenju u sustavu socijalne skrbi, odgojno-obrazovnom ili kojem drugom. Država za te namjene uvijek treba izdvajati više – poručuje pravobraniteljica Jelavić.
– Sve brojniji primjeri nasilja među mladima upozorenje su da je nužno sustavno provoditi programe odgoja i obrazovanja za nenasilno rješavanje sukoba od najranije dobi. Zato je osobito važno da svi sustavi, od socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, do policije i pravosuđa, prihvate da je odgoj za nenasilje i poštovanje ljudskih prava trajna zadaća društva prema djeci – ističe Jelavić, te dodaje da evaluirani prevencijski programi trebaju biti obvezni dio školskog kurikuluma.
Štednja na djeci
I stručnjaci upozoravaju da je prevencija, i to od najranije dobi, najdjelotvorniji način suzbijanja agresivnog ponašanja u dječjoj i adolescentnoj dobi, te da će sužavanje preventivnih mjera dodatno pogodovati porastu nasilja među mladima.
– Kad god se štedi na djeci, to se kasnije vidi na povećanju emocionalnih poteškoća i smetnji u ponašanju. Možda će država sada uštedjeti, ali puno će nas više koštati razni tretmani i opservacije kada nasilničko ponašanje eskalira – kaže psihologinja Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.
Kuna utrošena na prevenciju nasilja najbolje je utrošena kuna, smatra predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod, Željko Stipić, koji upozorava da su paralelno sa sredstvima za prevenciju nasilja srezane i stavke za prevenciju ovisnosti te za poticanje izvannastavnih aktivnosti. Ukupno, radi se o iznosu od oko milijun kuna koji bi se utrošio na osmišljavanje slobodnog vremena djece.
– Ovo je dizanje ruku od brige o djeci i zatvaranje očiju pred problemom nasilničkog ponašanja. To je kao da teškog bolesnika isključite sa aparata – ilustrativan je Stipić, koji upozorava da je iznos koji će se “odrezati” prevenciji nasilja u školama manji od cijene jednog automobila iz Vladinog voznog parka.
 


Ništa od UNICEF-ovog projekta


U zadnjih sedam godina UNICEF je na projekt Mreže škola bez nasilja utrošio 3,5 milijuna kuna. Programom je obuhvaćeno ukupno 280 škola, 157 ih nosi naslov škole bez nasilja, a stopa nasilja u tim je školama smanjena za 50 posto. Ministarstvo obrazovanja navodno je pokazalo interes za uspješni projekt UNICEF-a, no njegova bi implementacija u sve škole koštala više od 20 milijuna kuna, što je deseterostruko više od iznosa predviđenog za prevenciju nasilja.