Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadranke na srebrnom tronu

21.11.2010. 23:00
Zadranke na srebrnom tronu


U sastavu hrvatske reprezentacije bile su i dvije Zadranke Ardena Bajlo i Nada Miletić, članice Zubaca
Prošlog tjedna završeno je Svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu štapom s obale, 27. za seniore i 18. za seniorke, koje se održalo u Južnoafričkoj Republici u Langebaanu. Na natjecanju je nastupila je i hrvatska reprezentacija. Seniorska reprezentacija nije se proslavila jer je među 16 reprezentacija zauzela tek 15. mjesto. S druge strane, ženska reprezentacija u sastavu: Katarina Vrcan, Ljiljana Biro, Mirjana Pobor, Blanka Jakić te Zadranke Ardena Bajlo i Nada Miletić s trenerom Ljubomirom Šobotom i selektorom Srećkom Šobotom u jakoj konkurenciji uspjela je osvojiti drugo mjesto, odnosno srebrno odličje. Uspjeh je tim veći kad se zna da je hrvatska reprezentacija došla u potpuno nepoznato područje. Nisu poznavali ćud mora, nisu znali koja se tu riba uopće lovi, koja im je ješka potrebna, kakve predveze koristiti, sve nepoznanica do nepoznanice. Ipak, Savez se potrudio da osigura jednog instruktora, koji će reprezentativke upoznati sa svim nepoznanicama tog podneblja.
U povodu velikog uspjeha razgovarali smo s Ardenom Bajlo i Nadom Miletić, članicama zadarskog Zubaca.
Johan ili Joso
– Ribe su u tom području bile ogromne. U našim dosadašnjim natjecanjima nismo se susreli sa sličnim primjercima. To su bili komadi od 2 do 20 kg. Jednostavno nas je bilo strah od njih – kaže Ardena Bajlo i nastavlja:
– Sve je to bila velika nepoznanica za nas, ali imali smo veliku pomoć. Naime, Savez je angažirao Johana, bivšeg reprezentativca Južnoafričke Republike, koji nam je bio na raspolaganju tri dana i koji nas je u svemu na najbolji način obučio. Tri dana nam je objašnjavao svaku pojedinost, crtao nam, govorio o ješki, o predvezima, a mi smo sve to upijale bez daha, stalno mu postavljajući nova pitanja. Tražile smo objašnjenje za svaku sitnicu od našeg Jose, kako smo ga zvali. Sve je to konačno i rezultiralo uspjehom.
Nada Miletić kaže da je bilo nužno brzo se prilagoditi uvjetima koji nisu nimalo slični onima na koje su Hrvatice dosad navikle.
– I vrijeme nas je uveliko iznenadilo, mijenjalo se iz sata u sat. Ujutro je bilo hladno, oko 10 stupnjeva, a onda bi se u podne temperatura digla i do 25 stupnjeva. Ako je bila bonaca od velike sparine niste mogli ni disati. Tada bi se digao hladan vjetar, koji bi nekako ublažio taj toplotni udar. Odjednom bi se pojavili oblaci iz kojih bi isto tako naglo počela padati kiša. Izgledalo je kao da se godišnja doba mijenjaju u tom ribolovnom vremenu. U početku smo gotovo sve bile bolesne, s raznim upalama. Uspjele smo sve preboljeti i na kraju sve izašle zdrave i bez nekih problema. Ipak, trebalo je to sve izdržati.
Španjolka u suzama
Za natjecanje je bila potrebna velika snaga i snalažljivost. Jedno od natjecanja, četvrto po redu, odvijalo se u dijelu rezervata, gdje ribolov nije dopušten i gdje se more podizalo i povlačilo i za 100 m. Natjecateljice su tada stigle upravo kada je nastupila oseka pa se more povuklo za cijelih 20 metara. Tu nije bio kraj problemima jer su nakon povlačenja mora ostajale vrlo oštre škrape koje su ih izluđivale.
– Gubile smo predvez za predvezom, a ulova nije bilo. Najviše je stradala reprezentativka Španjolske, koja je u prva tri dana bila prva i favorit za naslov svjetske prvakinje. Maria Ascension Coy došla je na SP kao apsolutni favorit, a onda je u tom četvrtom lovu dobila poziciju u tom rezervatu, gdje su joj te oštre stijene odnijele sve predveze. Na kraju je odustala, sjela i u nemoći zaplakala. Tog je dana bila posljednja u svom sektoru i tako izgubila titulu svjetske prvakinje – objašnjava Ardena.
Španjolkine poteškoće iskoristila je Katarina Vrcan, hrvatska reprezentativka.
– Vrcan je i onako vična lovljenju velikih riba, bez obzira je li riječ o ribolovu s obale ili iz broda. Na kraju je Vrcan postala svjetska prvakinja. Takva je ribolovna sreća, Španjolki suze, a Katarini svjetska kruna – dodaje Miletić.
Brazilke nedostižne
Hrvatske reprezentativke mogle su i do svjetskog zlata.
– Skoro su se i obistinile naše želje. Ipak, uvijek postoji onaj “ali”. Naime, da bismo bile prve trebale smo četvrti dan osvojiti prvo mjesto, a da Brazilke ne bude iznad osmog mjesta. Brazilke su doista bile osme, ali mi smo bile tek pete i to nam je donijelo drugu poziciju. Da smo druge zaključile smo po lovu četvrtog dana jer su nam Španjolke i Talijanke bile vrlo blizu. Nakon tri lova Brazilke su imale pet negativnih bodova, mi 11, a Španjolke i Talijanke po 12. Međutim četvrtog dana ostvarile smo 5. mjesto, a Španjolke i Talijanke bile su slabije od nas, pa smo tako sačuvale drugu poziciju – uglas će Bajlo i Miletić.


Poseban sistem bodovanja


I propozicije natjecanja nisu bile uobičajene. Naime, svaka ulovljena riba imala je i svoje vrijednosti i bodovala se na poseban način. Svaka vrsta već je unaprijed imala određen broj bodova. Posebno su se bodovale ženke, a posebno mužjaci, dok težinski omjeri nisu bili odlučni jer je sistem bodovanja bio poseban. Svakoj ribi koja se ulovila mjerila se dužina, utvrđivao spol i vrsta, a nakon zapisivanja bi se vraćala u more. Najčešća je bila riba pod nazivom gitara, neka vrsta raže koja je uglavnom bila dužine oko pola metra i teška oko 60-70 dag. Isto tako lovile su se i plave raže koje su bile veličine od 29 cm i teške oko 2,5 kg i bodovale su se prema formuli koja je bila već unaprijed određena.




Deset velikih rezultata


Ardena Bajlo dres s državnim grbom nosi već devetu godinu i kroz to vrijeme osvojila je šest velikih trofeja. U Belgiji se na Svjetskom prvenstvu 2002. godine okitila broncom. To je ponovila 2003. i 2006. u Portugalu. U Brazilu 2007. oko vrata objesila je srebrno odličje, a prošle 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori postala je svjetska prvakinja. Sada je ovom velikom nizu dodala srebro iz JAR-a. Nada Miletić je u reprezentaciji pet godina i kroz to vrijeme okitila se sa četiri svjetska odličja. U Portugalu je 2006. osvojila broncu, u Brazilu 2007. srebro, u Crnoj Gori 2009. zlato i sada u JAR-u srebro.