Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bolesnom djetetu treba hitna pomoć? Pričekajte 30 dana za dozvolu državne uprave…

21.11.2011. 23:00
Bolesnom djetetu treba hitna pomoć? Pričekajte 30 dana za dozvolu državne uprave…


Novi Zakon o humanitarnoj pomoći stupio je na snagu 1. srpnja, a njime je uređeno da se prikupljanje humanitarne pomoći može provesti tek  nakon pribavljenog rješenja nadležnog Ureda državne uprave kojim se odobrava ili daje prethodna suglasnost za  prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, odnosno organiziranje humanitarne akcije.
– Za izdavanje rješenja  za sve pravne i fizičke osobe sa sjedištem odnosno sa prebivalištem na području Zadarske županije nadležan je Ured državne uprave u Zadarskoj županiji. Zahtjev za povremeno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći i organiziranje humanitarnih akcija podnosi se najmanje 30 dana prije planiranog početka aktivnosti, izvjestio je Damir Valčić, predstojnik Ureda Državne uprave u Zadru ističući kako su oni zaduženi i za obavljanje inspekcijskog nadzora nad radom pravnih i fizičkih osoba koje prikupljaju i pružaju humanitarnu pomoć ili organiziraju humanitarne akcije. te da su za nepoštivanje zakonskih odredbi predviđene kazne u rasponu od 10 tisuća do 50 tisuća kuna za pravne osobe, te od 3 tisuće do 20 tisuća kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi, odnosno od 10 tisuća do 30 tisuća kuna za fizičke osobe.
 Zakon je potaknut s dobrim namjerama, prvenstveno težnjom za decentralizacijom. Dorica Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi kazala je prošle godine u Saboru kako se predloženim zakonom na bolji i kvalitetniji način želi urediti sam pojam humanitarne pomoći, a umjesto pojma humanitarnih organizacija uvodi se pojam pravnih osoba koje su pribavile rješenje za prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći.
– Do sada su se oni koji su htjeli prikupljati humanitarnu pomoć obraćali Ministarstvu zdravstva i temeljem toga dobivali su porezne olakšice i bili oslobađani od PDV-a, a sada su za to nadležni uredi državne uprave u županiji, objasnila je tada Nikolić.
Jedini problem je rok za prijavu početka aktivnosti, a u mnogim slučajevima je nemoguće znati kada će nekom trebati pomoć i to mjesec dana unaprijed. Mnoge humanitarne akcije provode se na brzinu i prikupljena sredstva često su hitno potrebna osobama, jer najčešće su to akcije koje pokrivaju troškove liječenja teških bolesti ili slučajeva kada je nekom ugrožen život. Pojedinci ili organizacije koje bi organizirale takvu hitnu akciju za pomoć, automatski bi bili podložni plaćanju drakonskih kazni, ukoliko bi se našao inspektor koji bi napisao kaznu koju mu omogućuje ovakav zakon.
Sve ovo neće bitno utjecati na rad organiziranih društava, koja se u kontinuitetu bave prikupljanjem humanitarne pomoći, što je slučaj i sa Crvenim križem.
– U skladu s promjenama od 1. srpnja rješenje koje smo imali od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi više ne vrijedi. Sada to radi Državna uprava i dobili smo novo rješenje za provođenje programa humanitarne pomoći. Nastavljamo kontinuitet rada kao i do sada, s tim da godišnje izvješće šaljemo u ured Državne uprave u Zadru, kazao je Boro Galac, ravnatelj zadarskog Crvenog križa, dodajući kako će Zakon najvjerojatnije utjecati na pojedince koji se povremeno bave prikupljanjem humanitarne pomoći s  nekim određenim ciljem.
Zvonko Brzić, predsjednik Rotary kluba Zadar, kazao nam je kako su oni upoznati sa novim Zakonom te da čekaju odgovore Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva financija koji će im pomoći razjasniti neke nedoumice.
– Mi smo dobili obavijest o novom zakonu i u districtu smo se organizirali, poslali smo upite u nadležna ministarstva i čekamo pojašnjenja, jer ovaj zakon se može tumačiti na više načina. Nitko od nas ne želi odgovarati i čekamo da dobijemo više podataka i uputa za prijavu akcija. Ne znamo u koju grupu spadamo, smatramo da nam humanitarno djelovanje nije primarna djelatnost. Dosta je neriješenih pitanja i to nas dovodi u nezgodnu situaciju. Ipak, drago mi je da je izašao zakon koji definira humanitarnu pomoć i više ne bi trebalo biti lutanja, kaže Brzić dodajući kako Rotary klub i ove godine planira organizirati tradicionalni božićni koncert u cilju skupljanja humanitarne pomoći.
Toni Marčić, dopredsjednik Udruge Zavjet podružnice Zadarske županije, nije bio upoznat s novim zakonom. Njihova udruga često radi manje humanitarne akcije i tako pomaže ugroženim skupinama bilo da je pomoć u hrani ili financijskim sredstvima, bilo radovima na kući. Kazao nam je kako bi ovakav Zakon mogao utjecati na to da ljude bude strah kretati u akcije ovakvog tipa.
– To je apsurdno, u nekim slučajevima ne možemo predvidjeti kada će nekom trebati pomoć, a da bismo to mogli na vrijeme prijaviti. Radimo volonterske akcije i bitno nam je da se ljudi druže i tako povezuju. Pomažemo raznim ugroženim skupinama i često organiziramo male akcije za pomoć, u tome je sve transparentno i za sve što radimo imamo račune i potvrde. Od sad ćemo prijavljivati akcije, ali me strah da bi ovakav Zakon mogao ubiti volju ljudima, kaže Marčić ističući kako bi prije ovoga trebalo raditi više na suzbijanju rada na crno te da ne vidi razlog zbog kojega bi bili kažnjeni oni koji provode humanitarne akcije za pomoć, bez sumnjivih interesa.