Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Liburnija nabavila novi autobus za prijevoz učenika

21.11.2011. 23:00
Liburnija nabavila novi autobus za prijevoz učenika


Zadarska Liburnija nabavila je nedavno novi autobus za prijevoz učenika. Riječ je o Ivecovom Iribusu s 55 putničkih mjesta koji je morao zadovoljiti stroge standarde prijevoza učenika. Prema riječima direktora Liburnije, Edvina Šimunova, cijena nabavke autobusa poslovna je tajna, ali se može reći da je Iribus nabavljen daleko ispod 160.000 eura koliko iznosi cijena novog autobusa. Posljednji Iribus priključit će se floti od 14 autobusa za prijevoz učenika, ali se može koristi i za kraće međugradske relacije.
– Iako nerado govorim o poslovnim planovima u ovo doba aktualne krize, mogao bih reći da nam je želja nabaviti 6 novih autobusa Mercedes Citaro. Riječ je o autobusima koji su se kod nas odličnima pokazali i koji su već postali standard u gradskom prijevozu mnogih europskih gradova. Sve će ovisiti o tome hoće li nam banke izići ususret i odobriti nam jednogodišnji „grace-period”, rekao nam je direktor Liburnije Edvin Šimunov.
Od 14 autobusa koji redovno prometuju na gradskom području 6 ih je Mercedes Citaro starih 3 godine. Ostalih osam staro je od 6 do 12 godina. No, nabavka novih autobusa u uvjetima aktualne krize bit će sve samo ne jednostavan posao. Naime, Liburnija je posljednje poskupljenje karata u javnom gradskom prijevozu imala 2006. godine. Poskupljenje na današnjih 8,00 za jednu i 6,50 kuna za dvije karte, dogodilo se kada je cijena dizela iznosila 7,17 kuna. Danas cijena goriva iznosi 9,45 kuna što je povećanje od 31,8 posto. Nabavka novih autobusa bit će tim složenija kada se zna da subvencija Liburnije za razliku od drugih gradova i općina, iznosi svega 20 posto prihoda. Što se tiče posljednje Liburnijine akvizicije Iribusa, nije naodmet ni mišljenje vozača pa nam je onako u prolazu, Željko Stanić samo dobacio:”…autobus je odličan!” Nadamo se da će takvo mišljenje imati i njegovi putnici.


 BESPLATAN PRIJEVOZ ZA DAN GRADA


U povodu obilježavanja Dana grada Zadra, 24. studenog 2011. godine, tvrtka Liburnija će cijelog dana besplatno prevoziti građane na svim linijama gradskog prometa.