Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Potreba za humanošću nikad ne prestaje

21.11.2011. 23:00
Potreba za humanošću nikad ne prestaje


Važno je znati da potreba za humanošću nikad ne prestaje, jer potrebitih će uvijek biti, kazao je Galac, naglasivši da zadarski Crveni križ uvijek raspolaže s dovoljnim brojem volontera, što znači da Zadrani shvaćaju važnost humanog djelovanja


Među brojnim datumima kojima se na svjetskoj razini obilježava važnost humanitarnog djelovanja i pomoći drugima je i Međunarodni humanitarni dan, koji se obilježava sutra, 23. studenog. Cilj ovog obilježavanja je podsjetiti na nužnost ulaganja u vlastitu dobrotu, imajući na umu da je dati dio sebe kako bi nekome spasio život najveći dar koji čovjek čovjeku može dati.
Uvijek spremni pomoći
Humanitarna djelatnost po definiciji je djelatnost kojom se novcem, robom i uslugama bez naknade i bez uvjeta glede teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koja te osobe nisu krive i u koja su upale zbog, primjerice, umanjene zdravstvene i radne sposobnosti, ratnog stanja, elementarne nepogode i drugog. Potvrdio je to i Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar, kojemu je upravo humanitarni rad podloga kroz koju se ogledaju baš svi programi koje provodi.
– Čovjek kao društveno biće sa svim svojim emocionalnim i racionalnim svojstvima ima i osjeća potrebu za humanitarnim djelovanjem u danom trenutku. Humanitarno djelovati znači bez ikakve materijalne naknade pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Važno je također znati da potreba za humanošću nikad ne prestaje, jer potrebitih će uvijek biti, kazao je Galac, naglasivši da zadarski Crveni križ uvijek raspolaže s dovoljnim brojem volontera, što znači da Zadrani shvaćaju važnost humanog djelovanja i redovito su spremni kada je potrebno pomoći.
Među volonterima su, kako ističe Galac, Zadrani svih uzrasta, od osnovnoškolaca do umirovljenika, bez obzira na spol i razinu obrazovanja.
– Broj volontera ovisi o potrebi za njima, pa je tako u ratno i poslijeratno doba, kad smo imali veliki broj prognanika, bila i veća potreba za volonterima. Sada je to razdoblje iza nas, pa ni broj volontera više nije tako velik. To znači da velike nevolje zbližavaju ljude i potiču ih na humanost, kazao je Galac, istaknuvši da zadarski Crveni križ raspolaže velikim brojem volontera, koji je teško definirati.
Tjedan solidarnosti
Naime, pojam volontera je veoma širok, jer volonteri su članovi svih aktiva dobrovoljnog darivanja krvi, svi davatelji, ekipe učenika koje sudjeluju u natjecanjima pružanja prve pomoći, kao i svi oni koji na bilo koji način sudjeluju u radu Crvenog križa.
Ravnatelj Galac također je naglasio da se rad Gradskog društva Crvenog križa Zadar ogleda kroz nekoliko programa poput humanitarne pomoći, odnosno kroz pružanje materijalne i financijske pomoći socijalno ugroženim kućanstvima, tečajeve prve pomoći, dobrovoljno darivanje krvi, što je također veoma važan dio pružanja pomoći ugroženim skupinama, te kroz službu traženja, odnosno pružanja pomoći članovima razdvojenih obitelji, a što se uglavnom odnosi na ratna razdoblja i prirodne katastrofe.
Pa iako se Crveni križ u sklopu svojih svakodnevnih aktivnosti kontinuirano bavi humanitarnim djelovanjem, što podrazumijeva spomenute akcije darivanja krvi, pomaganje jednokratnim novčanim pomoćima, kao i svakodnevno prikupljanje odjeće i obuće u svojim prostorijama na Relji, Galac je napomenuo da će i ovog prosinca u mjesecu darivanja upriličiti svoje tradicionalne božićne akcije.
– Mi svake godine u prosincu nastojimo u granicama svojih mogućnosti osigurati pakete za socijalno ugrožene obitelji s područja grada Zadra. Tako ćemo i ove godine u sklopu Tjedna solidarnosti, koji se obilježava od 8. do 15. prosinca, podijeliti pakete prehrembenih namirnica i higijenskih potrepština za 500 osoba, odnosno za oko 300 socijalno ugroženih obitelji s područja grada, najavio je Galac.