Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sačuvala nas je od kuge, a čuva nas i danas

21.11.2011. 23:00
Sačuvala nas je od kuge, a čuva nas i danas


Žitelji i vjernici mjesta Radovina jučer su po već stoljetnoj tradiciji svetkovinom obilježili zavjetni blagdan svoje Župe Prikazanje Marijino u hramu ili u puku poznatije Gospu od Zdravlja. Najsvečanije je bilo za vrijeme središnjeg euharistijskog slavlja održanom u starom svetištu podignutom 1687. godine, koje je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Koncelebraciju je predvodio župnik Polače don Martin Jadreško, uz sudjelovanje domaćeg župnika don Srećka Frke Petešića, dekana ražanačkog dekanata don Damira Juričina, župnika Visočana don Ivana Kevrića te župnika Starigrada i Selina don Marinka Jelečevića.
– Blažena Djevica Marija od oca Joakima i majke Ane bila je još kao malo dijete prikazana Bogu u hramu. U našim se krajevima među pukom ovaj blagdan počeo slaviti intenzivno nakon 1631. godine kada je u Veneciji vladala kuga. Tada se narod na čelu sa Senatom i knezom zavjetovao baš na današnji dan Gospi da će u slučaju da prestane ta velika kuga, koja je samo u Veneciji pokosila preko 80.000 ljudi, Bogorodici u čast sagraditi crkvu. To se i dogodilo. Kuga je prestala, a crkva je sagrađena 1687. godine, kazao je u propovijedi don Martin Jadreško.
 – Gospa je uvijek uz svoj narod, pogotovo u teškim trenucima. Mi smo to najbolje mogli doživjeti i osjetiti tijekom Domovinskog rata, a tako je i danas. I upravo ta vjernost i pobožnost Gospi uz vjeru u Boga i odanost Katoličkoj crkvi sačuvala je naš hrvatski narod na ovim nemirnim prostorima, istaknuo je propovjednik.
Nakon svete mise krenula je ulicama mjesta procesija. Na čelu ophoda križ je nosio Obrad Marasović. Lovre Beretin je nosio sliku s likom Bogorodice, barjake Paško Rudela, Pave Dokoza i Jure Dundović, dok su čudotvorni zavjetnim darovima okićeni kip svoje zemaljske štovateljice i nebeske zaštitnice Gospe od Zdravlja nosili Branko Dundović, Manuel Dundović, Šime Beretin i Davor Matak. Svetkovinu su svojim molitvama i prigodnim liturgijskim napjevima uveličali domaći pjevači glagoljaši pod vodstvom vjeroučitelja Ivice Dundovića.