Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vjeroučiteljica djeci: Plavi telefon nije potreban, prekrižite ga u udžbeniku

21.11.2011. 23:00
Vjeroučiteljica djeci: Plavi telefon nije potreban, prekrižite ga u udžbeniku


Prelistavajući udžbenik za katolički vjeronauk trećeg razreda osnovne škole “Za stolom zajedno”, izdavačke kuće “Kršćanska sadašnjost”, nekolicina roditelja učenika Osnovne škole “Šimuna Kožičića – Benje” ostala neugodno zatečena kada je na 19. stranici naišla na prekriženu ilustraciju Plavog telefona. U razgovoru s učenicima jednog od trećih razreda, dalo se zaključiti da nije riječ o njihovoj samovolji već da je prekriženi Plavi telefon rezultat obrazloženja tamošnje vjeroučiteljice koja je na znatiželjna dječja pitanja o Plavome telefonu odgovorila kako im on nije potreban, kako nazivanjem broja 4833888 mogu samo zakomplicirati stvari… Uglavnom da mogu prekrižiti ilustraciju Plavog telefona, u što smo se imali prilike i uvjeriti prelistavajući udžbenike pojedinih učenika trećeg razreda Osnovne škole “Šimuna Kožičića Benje”.
Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole “Šimuna Kožičića Benje”, za navedenu situaciju nije znao, no odmah je reagirao, smatrajući da je takvo ponašanje nedopustivo. Ono što je u udžbenicima, nitko, kako kaže Marin, pa tako ni vjeroučiteljica Seka, odnosno Donata Gravić, nema pravo osporavati. Stoga je ravnatelj Marin, vjeroučiteljicu pozvao na razgovor, no ona je to sve opovrgnula. Ipak, Marin je odlučio s cijelom pričom upoznati stručnu službu, koja će danas porazgovarati s vjeroučiteljicom i pregledati udžbenike trećih razreda za vjeronauk.
U međuvremenu razgovarali smo i s vjeroučiteljicom Donatom Gravić, koja je i nama, kao i ravnatelju rekla da nema nikakve veze s križanjem ilustracije Plavog telefona u udžbenicima za katolički vjeronauk trećeg razreda osnovne škole. Na naše inzistiranje, kako smo vidjeli nekolicinu udžbenika u kojima je prekrižen Plavi telefon, vjeroučiteljica se prisjetila da su je ipak neka djeca ispitivala o tom telefonskom broju, no da ona nije smatrala potrebno objašnjavati im o čemu se radi.
– U jednom razredu su me pitali čemu služi taj Plavi telefon. No, kako ta djeca ne dolaze iz problematičnih obitelji i nisu sama po sebi nasilna, nisam imala potrebe objašnjavati im o čemu se tu radi niti čemu služi Plavi telefon. Nema smisla od komarca raditi magarca, kaže vjeroučiteljica Gravić.
Ilustracija Plavog telefona stoji uz lekciju “Daj učini nešto!” tako da povezanost, na koju su uputili sami autori Ivica Pažin i Ante Pavlović, definitivno stoji, pa smo na to skrenuli pozornost vjeroučiteljici Gravić. No, ona se nije složila s time, ističući kako je ona ocijenila da među tom djecom nema nasilja i da ih nije potrebno opterećivati Plavim telefonom.
– Većina djece nije ni pitala za Plavi telefon, pa ga jednostavno nisam spominjala, ocijenila sam da su premali da bi to razumijeli, da im to nije potrebno je ta djeca nisi problematična, ne dolaze iz nasilnih obitelji. Što se tiče onih koji su pitali što je Plavi telefon, njima nisam rekla ništa konkretno, nisam smatrala potrebnim to tumačiti, govori vjeroučiteljica.
Na pitanje, zašto je zauzela takav stav, zašto djeci ništa nije objasnila, vjeročiteljica Gravić rekla je da su to njezini osobni razlozi. Kad smo pokušali pronaći poveznicu između predavanja u školi i osobnih razloga, kojima tamo nije mjesto, vjeroučiteljica Gravić nam je rekla da je provociramo te kao i djeca, od komaraca radimo magarca. Razgovor dalje nije bio moguć jer je vjeroučiteljica Gravić rekla kako žuri u školu.
U školi, već duže vrijeme mogu se čuti pritužbe roditelja i djece na račun vjeroučiteljice. Pojedini roditelji djecu su već ispisali iz vjeronauka koji je izborni predmet. Kao izborni predmet, prema mišljenu Pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, trebao bi se održavati prvi ili posljednji sat po rasporedu, ili u suprotnoj smjeni, kako bi se osiguralo da djeca to vrijeme ne provode oko škole ili u neprimjerenim školskim prostorijama, često i bez nadzora. Takvu preporuku Ured provobraniteljice za djecu uputio je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta,  no stvari se nisu promijenile iako bi takva organizacija nastave, kako smatra Jelavić, trebala biti pravilo.


 PLAVI TELEFON


Plavi telefon – 4833888  je nevladina, neprofitna organizacija koja djeluje od 1991. godine. Ima jednu zaposlenu osobu, tri supervizora, 25 volontera, 30 stručnih suradnika, 19 programa i projekata i dvije kontinuirane akcije. Na Plavom telefonu educirani i supervizirani volonteri kontinuirano pružaju pomoć djeci, mladima i odraslima, od ponedjeljka do petka, 9 do 21 sat, od davanja informacija do rješavanja zlostavljanja i suicida… Stručni suradnici provode programe i projekte u savjetovalištu Udruge, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.
Volonterima na Plavom telefonu zgroženi su situacijom koja se dogodila u zadarskoj Osnovnoj školi “Šimuna Kožičića Benje”. Takvih situacija do sada nisu imali. No, činjenica je da ova i slične situacije rezultiraju sve manjim brojem djece koja se javljaju na Plavi telefon. To im, kako kažu na Plavnom telefonu, zabranjuju roditelji u strahu da ih ne “ocrne”, nastavnici u strahu da ih ne “popljuju”, crkva također iz nekih svojih pobuda…
Miro, jedan od osnivača Plavog telefona, kaže da se u 20 godina, koliko radi susreo sa svakakvim ljudima i njihovim pričama. Kad god je to bilo moguće, pomogao bi, no bilo je situacija kad je bio nemoćan. Za ovaj zadarski slučaj, navodi kako bi to trebala riješiti škola. U svakom slučaju, Miru je drago što smo prijavili ovaj slučaj. Vjeruje da će i negativna priča u kojoj se spominje Plavi telefon, skrenuti pozornost javnosti, djece, mladih i odraslih, da im se uvijek mogu obratiti.